banner
אמיר שוורץ // צילום: נמרוד קפולוטו
אמיר שוורץ // צילום: נמרוד קפולוטו

אדריכל אמיר שוורץ: "אנו עומדים בפני זינוק חסר תקדים של פרוייקטים מסוג תמ"א 38"

אדריכל אמיר שוורץ, מבעלי משרד תימור-שוורץ אדריכלים: "הורדת את רף ההסכמה תביא לתום עידן הסרבנים בעולם ההתחדשות העירונית"

מירב דויסטר 21.09.2023

מאז הוחלט על ידי ממשלת ישראל ב-2005 על קידום תמ"א 38 כתוכנית לאומית לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, ידעה תוכנית זו עליות ומורדות, הן בשל מדיניות שונה בתכלית של כל עירייה, הן בשל ביורוקרטיה סבוכה של מתן היתרים והן בגלל זגזוג בהחלטות של מנהל התכנון, שפסח על הסעיפים האם להאריך את תוקף התוכנית או שמא לקצוב את ימיה.

לדברי אדריכל אמיר שוורץ, העובדה שרעידת אדמה בעוצמה גבוהה פוקדת את ארץ ישראל מידי 100 שנה, כשהרעידה האחרונה התרחשה ב-1927, מוסיפה כמובן משנה תוקף לצורך הדחוף להמשיך ולקדם את תמ"א 83, ובמיוחד, כשעל פי הנתונים כ-800 אלף דירות ברחבי הארץ אינן מוגנות כלל בפני רעידות, קל וחומר באזורים דוגמת השבר הסורי אפריקאי שבבקעת הירדן, וכן באזור שבר יגר שבחיפה והמפרץ.

"המוקש הכי משמעותי – הדיירים הסרבנים"
בימים אלה, מוצא אדריכל שוורץ סיבה להיות קצת יותר אופטימי. "לאחר שנתיים-שלוש שבהן הייתה אי בהירות גדולה לגבי המשך התמ"א, דומה שבמהלך החודשים האחרונים זוכה התוכנית לעדנה מחודשת, הן עקב אימוץ חלופת השרה לשעבר, איילת שקד, השמה דגש על קיצור ההליכים הביורוקרטים, והן בזכות חוק ההסדרים, המחזק בפועל את חלופת שקד ואף קובע מסמרות ברורים לגבי ההליכים הסטטוטוריים של התמ"א". 

לדידו של אדריכל שוורץ, אחד המוקשים הגדולים ביותר, אם לא הגדול שבהם, הינו נושא הדיירים הסרבנים. "סטטיסטית היו עד כה יותר תכניות שנפלו לא בגלל בעיות ביורוקרטיות ולא בגלל אי רצון היזמים או הדיירים, אלא בגלל מיעוט קטן של דיירים סרבנים ש"תקע תכניות", לעיתים בגלל שמרנות וחוסר רצון לשנות את המצב הנוכחי, ולעיתים בשל סחטנות לשמה, רצון לקבל יותר ויותר מהיזם, עד כדי הפיכת קידום הפרויקט לבלתי אפשרי לחלוטין". 

"ההחלטה על הורדת רף ההסכמה כבר מוכיחה את עצמה"
שוורץ מדגיש כי ההחלטה במסגרת חוק ההסדרים להוריד את רף ההסכמה מ-80 אחוזים מהדיירים ל-66 אחוזים, כלומר שני שלישים, מוכיחה את עצמה כבר במהלך התקופה האחרונה. "אין לי צל של ספק שתהפוך את 2-23 וגם את השנים שאחריה, לתקופה שתתאפיין בזינוק חסר תקדים בפרויקטים של תמ"א 38". 

לדברי שוורץ, בהחלטה על הורדת רף ההסכמה יש 3 יתרונות משמעותיים: 

  1. תחייה מחדש של התמ"א 38, תוכנית שרק לא מכבר הספידו אותה ככזו שעברה מן העולם.
  2. בשורה חיובית לענף הנדל"ן, לשוק הדיור ולכל נושא ההתחדשות העירונית, אשר זקוקים בימים טרופים אלה לזריקת מרץ כאוויר לנשימה.
  3. הגדלה משמעותית של מספר הבניינים המחוזקים כנגד רעידות אדמה.

יחד עם זאת, שוורץ רואה כי גם בשינוי הנוכחי והמבורך, יש עוד מקום למקצה שיפורים. "במיוחד לאחר רעידת האדמה הנוראה שהתרחשה לפני מספר חודשים בטורקיה, שבה על פי ההערכות נהרגו כ-50 אלף בני אדם, נפצעו מאות אלפים ונגרם נזק של עשרות מיליארדי דולרים, ובנוסף רעידת האדמה במרוקו שגם בה נפגעו אלפים רבים ונותרו מאות אלפים ללא קורת גג, קיימת עדיפות עליונה לדאוג באופן מיידי לחיזוק כמה שיותר מבנים, ולכן יש מקום להקטין עוד יותר את רף ההסכמה עד כדי 51 אחוזים מהדיירים. זה עשוי להישמע קצת לא דמוקרטי, אולם, וזה אולם גדול, האם אין זה שווה את העובדה שבסופו של יום נעמוד כולנו עם יותר בניינים מחוזקים לקראת יום הדין?". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות