banner
חצרות יפו, חברת תב"ע קפיטל // הדמיה: LSA לזרוביץ אדריכלים
חצרות יפו, חברת תב"ע קפיטל // הדמיה: LSA לזרוביץ אדריכלים

מירושלים לקופנהגן: תכנית ההתחדשות העירונית "חצרות יפו" ייצגה את ישראל בתערוכה בינלאומית

הפרויקט, הממוקם בלב עיר הבירה, הוא יוזמה של חברת תב"ע קפיטל. מנכ"ל החברה: "זאת הכרה באיכויות התכנוניות שלנו"

בשיתוף תב"ע קפיטל 20.07.2023

תכנית ההתחדשות העירונית "חצרות יפו" בירושלים, שאותה מקדמת חברת תב"ע קפיטל בתכנונה של חברת LSA לזרוביץ אדריכלים, ייצגה את ישראל בתערוכה הבינלאומית של איחוד האדריכלים הבינלאומי (The International Union of Architects UIA) שנערכה השנה בקופנהגן, דנמרק. התכנית, שנמצאת בהליכי הפקדה בוועדה המחוזית, זכתה לעניין בזכות האופן שבה היא משמרת את המבנים הקיימים לצד בנייה חדשה. "העובדה שנבחרנו להשתתף בתערוכה, מעידה על ההכרה באיכויות התכנוניות שלנו", אומר מנכ"ל ומייסד תב"ע קפיטל, ינון מגזימוף. "כשרק התחלנו לעבוד על הפרויקט אמרו לנו שאין לנו סיכוי להצליח איתו".

פרויקט "חצרות יפו" בירושלים, שמציע 156 יח"ד במגדל בן 40 קומות וכן מלון ושטחי מסחר, ממוקם בשכונת אהל שלמה. זוהי שכונה קטנה מצפון לרחוב יפו, בלב הבירה. מדובר בשכונה שנבנתה בסוף המאה ה-19, בתקופת היציאה מן החומות. השכונה נבנתה בשנת 1890 על ידי יצחק ליפקין, סבו של מי שלימים יהיה הרמטכ"ל ה-15, אמנון ליפקין שחק. השכונה קרויה על שמו של שלמה ליפקין, אביו של מייסד השכונה.  

חצרות יפו, חברת תב"ע קפיטל // הדמיה: LSA לזרוביץ אדריכלים
חצרות יפו, חברת תב"ע קפיטל // הדמיה: LSA לזרוביץ אדריכלים

"כשרק נכנסנו לפרויקט, אמרו לנו "אין לכם סיכוי, כבר 20 שנה מנסים לקדם את הפרויקט. יש כאן 130 בעלים שונים", מספר מגזימוף. "יש הרבה חלקות, 25-30 חלקות, שמחולקות להרבה יורשים ובעלים. עשינו חקירה יסודית לגבי מי הבעלים, ואיגדנו את החלקות לגוש אחד. מרגע שנכנסנו לתכנית עד שקלטנו את התכנית חלפו 5 חודשים בלבד". כדי לקדם את התכנית החברה הייתה צריכה להגיע לפחות ל-75% מבעלי הנכסים, משימה שנחשבה בלתי אפשרית, אבל למרות הכל המשימה הושלמה. "תוך 5 חודשים מרגע שנכנסנו למתחם, כבר הייתה תכנית שהוגשה לשולחן הוועדות".

גם לאחר החתימה על ההסכמים, הקשיים לא הסתיימו. חברת תב"ע קפיטל נאלצה להתמודד עם בעלים נוסף של שטח במתחם. צירופם לתכנית היה הכרחי לקידום הפרויקט. תחילה הבעלים האמורים סירבו להצטרף, מה שאילץ את בעלי הקרקע באמצעות תב״ע קפיטל להגיש התנגדויות, ובסופו של דבר הם הגיעו להבנות.

בזכות האופי המיוחד של התכנון, זכתה התכנית להשתתף בתערוכה שנערכה בדנמרק. "הכנס מנסה לראות כיצד אדריכלים, בכל רחבי העולם, יכולים להרחיב את הפעולות שלהם מעבר להתמקדות בבניה בלבד ולהחזיר את מקומם כאנשי רנסנס ששותפים בקידום האנושות", מסבירה נוי לזרוביץ, ממשרד LSA לזרוביץ אדריכלים שתכננה את הפרויקט.

תב"ע קפיטל ו- LSA לזרוביץ אדריכלים עם שגריר ישראל בדנמרק // יחצ
תב"ע קפיטל ו- LSA לזרוביץ אדריכלים עם שגריר ישראל בדנמרק // יחצ

"התערוכות שליוו את הכנס, כיוונו זרקור לסוגיות השונות הקיימות בתהליכי תכנון ובניה, כפי שהם מתבטאים בפרויקטי אדריכלות שונים ברחבי העולם", היא מוסיפה. "פרויקט חצרות יפו עוסק בהתחדשות עירונית המשלבת שימור מחמיר בשכונת אהל שלמה בירושלים. זו הייתה הזדמנות יוצאת דופן לחשוף פן ייחודי נוסף של ירושלים בפני אלפי המבקרים בכנס: כיצד עיר אשר לרוב נמצאת במרכז שיח בינלאומי בשל נושאים מגוונים, מתמודדת ביצירתיות ובעדינות עם סוגיות תכנון ואדריכלות כמו התחדשות עירונית וחידוש אזורים עתיקים".

מגזימוף: "המטרה שלנו בקידום התכנית מטעם בעלי הדירות, היא לא רק למקסם תמורות אלא גם לייצר תכנון איכותי ומושקע עם שטחי שירות נרחבים ולייצר חווית משתמש מיוחדת שלא נראתה עוד בירושלים, מקום שכל אחד ירצה לגור בו. ההזמנה לתערוכה של איגוד האדריכלים הבינלאומי רק מראה שאנחנו בכיוון הנכון.״

לזרוביץ: "זוהי זכות גדולה עבורנו לתכנן, באזור כה ייחודי וספוג היסטוריה, שהמטרה בו היא לתכנן עירוב שימושים בפרוגרמה עשירה של מלונאות, מסחר, מרפאות, מבני ציבור, וכמובן מגורים. זאת, לצד שימור של מבני האבן ההיסטוריים שבמתחם והצביון הכה ייחודי שלו".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות