אילוסטרציה // מגדילים
אילוסטרציה // מגדילים

5 טיפים חובה לכל מי ששוקל לרכוש דירה!

מה עדיף, דירה מקבלן או יד שנייה, שטח גדול או יותר חדרים, תקציב או מיקום ואולי בכלל כדאי לרכוש דירה על הנייר? מנהלת השיווק והמכירות רינת פרץ עם 5 טיפים סופר-חשובים למתעניינים ברכישת דירה

"נראה שמחירי הדירות לא מפסיקים להאמיר, הריביות על המשכנתאות מתייקרות ובמקביל גם מדד תשומות הבניה שממשיך לטפס עקב עליית מחירי חומרי הגלם בעולם, מה שמייקר את מחיר הדירה הסופי לרוכשים שחלקם, בעיקר הצעירים שבהם נותרים עובדי עצות. מצד אחד המחירים גבוהים וההון העצמי שצברו בקושי מספיק, מצד שני אם לא יקפצו על הרכבת, אולי יפספסו הזדמנות שלא תחזור כי מי יודע מתי עליית המחירים תיעצר, שלא לדבר על שינוי המגמה", אומרת רינת פרץ, מנהלת שיווק ומכירות בקבוצת אמבסדור, שמגישה לכם 5 טיפים חשובים לפני קבלת ההחלטה.

תקציב לפני מיקום
רוב רוכשי הדירות, בעיקר הצעירים שעבורם מדובר בדירה ראשונה, עושים את הטעות הגדולה ביותר ומתאימים את התקציב לנכס, כלומר בוחרים קודם כל את הנכס (ומיקומו), שיהיה גם קרוב לעבודה, להורים, לחברים ורק אח"כ מנסים להתמודד עם היכולת לרכוש אותו ולגייס את ההון העצמי הנדרש והמשכנתא. אני ממליצה לאותם זוגות לקבוע קודם כל את גובה התקציב הסופי ואת יכולת החזר המשכנתא החודשי בהתבסס על מחשבה עתידית של כמה ירוויחו בשנים הבאות? כמה ילדים יהיו להם? איך תראה המשפחה? וכמה פחות או יותר יהיו ההוצאות שלהם החודשיות בעתיד לפחות ל-10 השנים הקרובות? לאחר שנתונים אלו יהיו ברורים יותר ויתגבש תקציב, ניתן להתחיל בחיפושים. בכל מקרה מומלץ מאוד להיעזר במומחה, יועץ משכנתאות.

יציאה מאזור הנוחות והרחבת מעגלי החיפוש
אין ספק שהביקושים הגבוהים בעיקר לדירות חדשות ובמרכז הארץ, לעומת ההיצע הקטן והולך מעלים משמעותית גם את המחירים. כולם רוצים לגור במרכז וליד ההורים, בקרבת מקום העבודה וכמה שיותר קרוב לתל אביב. למרות גובה המחירים, הייתי מציעה לאותם זוגות צעירים לא לוותר כ"כ מהר על מגורים במרכז, וממליצה להרחיב מעט את מעגל החיפוש לערים הסמוכות לערי הביקוש כדוגמת לוד, רמלה, אור יהודה הסמוכות לראשון לציון, באר יעקב ושאר ערי גוש דן והשפלה. באותן ערים נבנות כיום שכונות חדשות המיועדות למשפחות צעירות כדוגמת נווה דורון ברמלה, הרובע הבינלאומי בלוד ושכונת בן שמן. אותן שכונות מציעות שפע של דירות במחירים נגישים הנמוכים בעשרות אחוזים מהערים הסמוכות להן הנחשבות למבוקשות ויקרות. גם אם מתרחקים קצת מההורים שגרים בראשון או ברמת גן, אותן משפחות צעירות יוכלו למצוא סביבה צעירה וקהילה תומכת.

רינת חורי // צילום: תומר שלום
רינת חורי // צילום: תומר שלום

"על הנייר"
נכון, לעיתים קשה להשתחרר מהתחושה של רכישת מוצר, בטח דירה למגורים מבלי לראות אותו באופן פיזי אך צריך להבין שרכישת דירה "על הנייר" עשויה להיות משתלמת מאוד מאחר ומדובר בפער שיכול להגיע לעשרות אחוזים בין מחיר הדירה לפני בנייתה לבין מחירה בשלב בניה מתקדם ולקראת אכלוס. על הרוכשים יהיה להמתין כשלוש שנים עד אשר יקבלו את המפתח לדירה החדשה ולהמשיך לשלם שכירות בזמן הזה, אך בחישוב של עליית ערך הנכס שרכשו לעומת ההוצאה על שכ"ד הם ימצאו עצמם מורווחים.

להתפשר על גודל הדירה ולא על מספר החדרים
אחד הנגזרים של מחיר הדירה הסופי הוא שטחה במ"ר. בעבר, שטח הדירה והמחיר הסופי היה נמדד במספר החדרים מאחר והיה מקובל לשווק כך דירות כי היה ידוע לכל ומקובל בכל מקום שמספר חדרים שווה ערך לגודל מסוים. 5 חדרים שווה כ-120 מ"ר, 4 כ-100 מ"ר וכו', כך שהרכישה היתה לפי מספר החדרים ולא לפי הגודל וכך גם הופיע בחוזה הדירה. עם כניסתו של חוק המכר, החלו לשים לב לשטח הדירה ללא קשר לאופן בה היא מחולקת ולתמחרה בהתאם – מחיר לכל מ"ר בנוי. כיום יש שלל דגמים וטיפוסים של דירות וניתן למצוא את הדירה המתאימה מבחינת החלוקה הפנימית – קטנה וקומפקטית אך עם חלוקה נכונה שתתאים למשפחה עם תקציב מוגבל. למשל, זוג צעיר עם ילד קטן שמעוניין בדירת 4 חדרים ומוגבל תקציבית, יוכל למצוא דירת 4 חדרים בשטח של כ-90 מ"ר בלבד, גודל קטן יחסית שיתאים לתקציב. במקרה הזה הוא ישלם לפי היכולת שלו בלבד, אך לא יתפשר על חלוקת החדרים. 

להעדיף דירה יד ראשונה
רבים מייעצים לזוגות הצעירים לרכוש דירה יד שניה, בעיקר לאור העובדה שמדובר בנכס שניתן להיכנס אליו ממש "עם המזוודות" ובאופן מידי, דבר שיכול לחסוך הוצאה מיותרת על שכ"ד כפי שקורה ברכישת דירה מקבלן, בזמן שעובר מרגע הרכישה עד לקבלת המפתח. אני חושבת שבמקרה הזה צריך לשקול את היתרונות הרבים יותר שברכישת דירה מקבלן. למשל, פריסת תשלומים נוחה יותר במקרה של דירה יד ראשונה, תשלום בפעימות שעוזר להתנהל בצורה פיננסית חכמה יותר. היבט שני הוא מצב הנכס. לדירה ישנה אין מחויבות בשנת בדק, ומהרגע שרוכשים אותה האחריות היא על הרוכש בלבד כמו לרכוש "חתול בשק", מעולם לא ניתן יהיה להעריך באמת אם ועד כמה יצריך הנכס השקעה נוספת או מה יהיו הליקויים בו וגם לא בטוח שהרוכשים שגם ככה נצמדים מאוד לתקציב יוכלו להוציא את האקסטרה לכשידרש. בנוסף לכך, נכס חדש משביח עצמו הרבה יותר מאשר נכס ישן.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות