banner
רוני בריק // צילום: שירי גרופר | Depositphotos
רוני בריק // צילום: שירי גרופר | Depositphotos

דורשים פיצויים ותשובות – התאחדות הקבלנים תובעת את הממשלה בעקבות המלחמה

האם מלחמה היא כוח עליון? בהתאחדות טוענים להפסד של 130 מיליארד שקל. בעתירה שהוגשה לבג"ץ, הקבלנים והיזמים דורשים הסברים

התאחדות הקבלנים בוני הארץ עתרה היום לבג"ץ בבקשה למתן צו על תנאי, המורה לממשלה ובראשה לראש הממשלה, להשיב מדוע לא מקודמת הצעת חוק או הסדר, אשר ייתנו מענה לנזקים שנגרמו לענף הבנייה בעקבות מלחמה חרבות ברזל.  לחילופין הם מבקשי לדעת מדוע לא נקבע מתווה פיצויים בעקבות המלחמה והשלכותיה, לרבות פיצויים בגין איחור במסירת דירות, עלויות כוח אדם ותקורות בשל משך ביצוע הפרויקטים, שהתארך.

בעתירה מציגה ההתאחדות את נתוני הלמ"ס, בשנת 2024 לפיהם נגרם לענף הבנייה כולו אובדן של 98 מיליארד שקל, המהווים כ-4.9% מהתמ"ג וכ-45% מתפוקת ענף הבנייה. הוספת הרבעון האחרון של שנת 2023 מביאה לנזק לענף של כ-131 מיליארד שקל במצטבר מפרוץ המלחמה. בשוק הדיור, כך מעריכים בהתאחדות הקבלנים, עומד עתה האיחור הממוצע במסירת דירות על חצי שנה. "בהתאם להוראות חוק המכר דירות שתוקן לאחרונה, חשופים מוכרי הדירות לדרישות ותביעות לתשלום פיצויים לרוכשים, הכוללים רכיב עונשי, בגין כל חודש איחור", טוענים בהתאחדות, ומתייחסים למחסור בכוח אדם, שהוא בין היתר הסיבה לאיחורים: "על אף שהאחריות למצב מוטלת לפתחה של המדינה האחראית על תחום העובדים הזרים היא בוחרת, "בין אם במחדל ובין במעשה, להטיל אותה על הקבלנים באופן מלא ומוחלט, על כלל ההשלכות הנובעות מכך". עוד הם מתייחסים לעיכובים נוספים שנגרמו כתוצאה מהמלחמה, בהם גיוס עובדים וכלי צמ"ה למילואים, סגירת אתרי בנייה ולהתארכות משך הביצוע, שמוסיפה לפרויקטים תקורות רבות ובלתי צפויות. 

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק מסר: "מתחילת המלחמה, פנתה התאחדות פעם אחר פעם לגורמי הממשלה השונים והתריעה על השפעת המלחמה על הענף. היקף המלחמה והסגר חריגים בכל קנה מידה, והענף כולו ורוכשי הדירות סופגים נזקים עצומים ובלתי הפיכים ובתי המשפט מתחילים להתמלא בתביעות. דרשנו מהממשלה פתרון חקיקתי או כל פתרון רוחבי אחר שיכיר במלחמה כנסיבה המהווה סיכול חוזה, כך שאיחורים במסירת דירות בשל המלחמה לא יזכו רוכשי דירות בפיצוי בגין איחורים במסירה ויידרש פתרון אחר. על אף הפניות הרבות והפגישות שלנו עם נציגים שונים של הממשלה, הממשלה לא יצרה שום הסדר חקיקתי ולא הציגה שום עמדה, מתווה או כל פתרון אחר לבעיה, גם לא אחרי כשנה וחצי מפרוץ המלחמה. השאלה שעולה לאורך כל התקופה הזו, האם ניתן להגדיר את המלחמה כאירוע כוח-עליון ואני אומר, שזהו אירוע כוח-עליון לפי כל חוק".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות