banner
ערן סיב // צילום: ינאי דיטש
ערן סיב // צילום: ינאי דיטש

ערן סיב נאבק על ענף השיפוצים: "מדובר בכישלון טוטאלי של הממשלה הנוכחית"

יו"ר התאחדות השיפוצים על המחסור בעובדים, שהשבית את הענף: "אלפי בתי אב קורסים תחת הנטל ואת אף אחד זה לא מעניין. פשוט אבסורד"

ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים מוביל מתחילת הלחימה מאבק עיקש מול משרדי הממשלה השונים, הכולל תחלופת מכתבים, השתתפות בוועדות הכנסת ופניות לכל גוף מוסדי במדינת ישראל, על מנת לפעול למה שהוא מכנה "הצלת ענף השיפוצים", שנמצא בכמעט השבתה טוטאלית ללא עובדים פלסטינאים, ללא עבודות חדשות ועם קבלנים שנמצאים לדבריו ערב פשיטת רגל. "הענף נמצא בשעתו הקשה ביותר מאז הוקמה התאחדות קבלני השיפוצים לפני למעלה מ-20 שנים", אומר סיב, "אנחנו נמצאים במצב אבסורדי בו אנחנו נמצאים ללא עובדים, הרי הענף מושתת על למעלה מ-90 אחוז עובדים פלסטינאים שלא נכנסים לישראל מתחילת הלחימה. קבלנים לא מצליחים לסיים עבודות מלפני תחילת המלחמה, קבלנים מגויסים למילואים, טנדרי עבודה נלקחו בתחילת הלחימה על ידי צה"ל ואין מי שיקבל עבודות חדשות כי אין עובדים. אלפי בתי אב קורסים תחת הנטל ואת אף אחד זה לא מעניין. פשוט אבסורד".

מה התשובות שאתם מקבלים מגורמי המקצוע והממשלה?
"מתחילת הלחימה אנחנו עושים ככל שעולה בידנו להיאבק לקבל עובדים לענף. פנינו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שר הכלכלה, ניר ברקת וגם לראש הממשלה בנימין נתניהו. עלינו לכנסת לדיון מקצועי בנושא עובדים זרים וגם משם נזרקנו בבושת פנים. מדובר בכישלון טוטאלי של הממשלה הנוכחית. אין תכנית אחת מקצועית לענף, ואף אחד לא רואה את העובד הפשוט מסנטימטר. המשכורת של חברי הכנסת נכנסת בזמן ומה איתנו?! יש קבלנים שלא מסיימים את החודש ואת החכמולוגים בממשלה זה לא מעניין. פשוט לא מעניין".

כמה עובדים חסרים לענף וכמה בתי אב נפגעו?
"לענף השיפוצים בישראל חסרים למעלה מ-15 אלף ידיים עובדות. נפגעו אלפי בתי אב בישראל. חלקם לעולם לא יחזרו לענף יותר. קבלנים ותיקים וחדשים כאחד. וזה לפני שהתייחסנו לקושי לבנות צוות שיפוצים מקצועי. להרים צוות מקצועי שרץ עם הקבלן לאורך זמן זה לא דבר של מה בכך, מדובר בטייחים מקצועיים, צבעים, רצפים שעובדים בסינגריה. ביום אחד הכל נגמר ויקח הרבה מאוד זמן להרים את זה. העובדים הישראלים והסינים שנמצאים כרגע בישראל מנצלים את המצב בשוק שאין ידיים עובדות וגובים למעלה מ-40 אחוז מהמחיר הממוצע בשוק לעבודה. את הממשלה זה לא מעניין אבל זה מחיר שבסוף מתגלגל לצרכן".

מדברים על עובדים זרים לענף, עובדים הודים בעיקר, שמגיעים לארץ.
"זה במקרה הטוב קומדיה של טעויות ובמקרה הרע בדיחה על חשבון הציבור. לא כל דייג יכול להיות עובד בנייה ושיפוצים. מעבר לכך, שענף השיפוצים על פי הממשלה לא זכאי לקבל עובדים זרים רק ענף הבנייה. הממשלה צריכה להבין, אנחנו צריכים ידיים עובדות אתמול לא היום, לא מחר. כבר לפני כמה חודשים. אנחנו לא מבקשים מהממשלה אנחנו דורשים מהממשלה פיתרון למצוקת העובדים באופן מיידי".

ומה הפיתרון שאתם מציעים?
"ראשית, אנחנו נקלוט כל עובד באשר הוא שמספיק מקצועי להיכנס לענף. צריך להבין, אין עובדים ישראלים היום בשוק. בנוגע לעובדים הזרים, הממשלה הישראלית כשלה כישלון חרוץ ובמקרה הטוב הם יגיעו אלינו ב-2025. הפיתרון היחידי שיש היום הוא עובדים פלסטינאים בדיוק כמו שהמליצו גופי הביטחון השונים. הכנסת עובדים פלסטינאים מעל גיל 45 ללא עבר פלילי ואחרי בדיקת שב"כ זה הדבר היחידי שהמדינה חייבת לאפשר לנו לקבל".

מה לגבי הסיבות הביטחוניות שבגללן לא נכנסים עובדים פלסטינאים לישראל?
"לא כל העובדים הפלסטינאים הם נוחבות. אני סומך על המלצת כוחות הביטחון והמל"ל. בגלל ארבעה שרים בקבינט, בן גביר, סמוטריץ', סער וברקת הם לא נכנסים. כל גורמי הביטחון הבכירים תומכים בהכנת עובדים פלסטינאים מעל גיל 45 לישראל ואחרי בדיקת שב"כ. אני צועק וזועק את זה מספר חודשים אבל במדינת ישראל כולם מתעוררים אחרי אסון. אנשים יפשטו רגל ויתאבדו בגלל שלקחו להם ולמשפחותיהם את הפרנסה. אולי אז מישהו מכל החוכמולוגים שמסתכלים עלינו כפיונים בשוק העבודה והכלכלה יתעוררו".

מה הכח הכלכלי של ענף השיפוצים בישראל?
"ענף השיפוצים מגלגל למעלה מ-17 מיליארד שקל בשנה. כשאנשים שומעים שיפוצים הם שומעים טייחים, צבעים, רצפים אבל לא רק. מהשיפוצים מתפרנסים גם שלל מקצועות "תומכי שיפוצים" כמו מסגריות, עסקי קרמיקות, ענף הפסולת, ענף מיזוג האוויר והחשמל. מדובר על לפי הערכות על למעלה מ-200 אלף איש שלא עובדים, או נפגעה להם העבודה בצורה מירבית בגלל השבתת הענף שלנו".

אתה מנהל את המאבק הזה למעלה מארבעה חודשים – רואים בכלל את האופק?
"אני משתדל להישאר חזק, עבורי ועבור אלפי קבלנים ומשפחות בישראל שאני נלחם עבורם. המלחמה נכנסת כרגע לשלב של שגרה, וזה השלב המסוכן ביותר שאנחנו נמצאים בו. זה יכול לקחת, חודשיים, חצי שנה ואפילו שנה. שגרה זה האויב הכי גדול שלנו, כי שוכחים שאנשים נמצאים פה במלחמה כלכלית יום יומית.
שחררו לנו את העובדים הפלסטינאים ותנו לאלפי משפחות בישראל את היכולת להתפרנס במקצוע שלהם בכבוד".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות