banner
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי | shutterstock
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי | shutterstock

כרוניקה ידועה מראש: מחירי הדיור לא ירדו לעולם

באופן פרדוקסלי, אותם ישראלים שהצליחו להגיע לדירה ולשלם עבורה מחירי עתק, הופכים יחד עם המדינה, לבעלי  אינטרס לכך שהמחירים לא ירדו // דעה

רוני מזרחי 20.02.2023

קיימת ברית לא קשורה בין המדינה לבין בעלי הדירות שהתוצאה שלה הינה שמחירי הדיור במדינת ישראל לא ירדו לעולם. אמנם, אם לדייק, קרה פה ושם במהלך 75 שנות המדינה שמחירי הדיור נעצרו קמעא והיו אפילו אי אילו ירידות טכניות כלשהן.

זה קורה מידי עשור לערך:

במיתון של ערב מלחמת ששת הימים בשנות ה-60, לאחר מלחמת יום הכיפורים בשנות ה-70, בזמן עצירת האינפלציה הדוהרת של שנות ה-80, לאחר שבשנות ה-90 היו כ-100 אלף התחלות בנייה לשנה, וכן בזמן משבר הדוט.קום והאינתיפאדה של ראשית שנות ה-2000.

אולם, וזה אולם גדול, בכל אותם מקרים העצירה בעליית מחירי הדיור הייתה זמנית וגם הירידה לא הייתה משמעותית כלל ועיקר. אדרבא – לאחר כל ירידה צנועה, הגיעה עליית מחירים מחודשת, גבוהה הרבה יותר מקודמתה.

הסיבה הפבלובית לכך הינה כמובן העדר היצע דיור מספק, אולם קיימות סיבות אסטרטגיות נוספות, משמעותיות לא פחות.

ראשית, כל ממשלות ישראל לדורותיהן, ראו בתחום הדיור מחלבת כספים מהציבור. בשנה האחרונה לבדה, 2022, הכניס הענף למדינה כ-80 מיליארדי שקלים בקירוב, כשישית מתקציב המדינה.

אנחנו, הקבלנים, משלמים למדינה את עיקר מחלבת הכספים הזאת, לדוגמא, דירה הנבנית בלב אזור הביקוש, כ-40-50  אחוזים ממחירה מורכב ממיסוי, הן על קרקע, הן מוצרי בנייה, הן מע"מ, הן היטלי השבחה  וכיו"ב.

גם אזרחי המדינה שותפים לאותה מחלבה, החל ממס רכישה וכלה במס שבח, שלא לדבר על מחיר הדירה המוגמר המגלם בתוכו כאמור כהנה וככנה מיסוי.

וכך, באופן פרדוקסלי, אותם ישראלים שהצליחו בידי עמל להגיע לדירה ולשלם עבורה מחירי עתק, הופכים יחד עם המדינה, לבעלי  אינטרס מובהק לכך שרמות המחירים לא ירדו.

הברית הבלתי קדושה הזאת, כאמור, הפכה במהלך השנים לברית אסטרטגית סמויה שלא אפשרה מעולם להוזיל את מחירי הדיור.

נכון. דווקא התקופה הנוכחית, לאחר זינוק ללא תקדים של כ-20 אחוזים במחירי הדיור תוך שנה אחת, כולם מנבאים ירידת מחירים, ובמיוחד בעקבות 7 העלאות ריבית רצופות של בנק ישראל.

גם אנחנו, בלשכת הקבלנים, צופים כי החודשים הרובים יתאפיינו באי אילו ירידות מחירים טכניות, כפי שקרה בעבר מידי עשור.

אולם מי שמצפה כי הדירות בישראל יהפכו במהלך השנה הקרובה, לא כל שכן השנים הקרובות, למוצר שווה לכל נפש, טועה ומטעה.

גם הפתרון של דירות מוזלות, לא רק שלא הוכיח את עצמו, אלא אף תרם להתחזקות הביקושים הכבושים בשוק הדירות החופשי ותדלק עוד יותר את עליות המחירים.

על כן הצעתנו לגלם את שוק הדירות המוזלות, כחלק בלתי נפרד משוק  דירות החופשי, זאת באמצעות הגדלת זכויות הקבלנים ב-30 אחוזים לכל פרויקט (שבס-כחלון), כשמתוך זה יופרשו 20 אחוזים לטובת דיור מוזל ועוד 10 אחוזים לטובת שכירות מסובסדת ארוכת טווח, הינו נכון כיום יותר מאי פעם.

*כותב המאמר, רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות