banner
הרב נתן אלנתן בכנס הבמה המרכזית // צילום: דרור סיתהכל
הרב נתן אלנתן בכנס הבמה המרכזית // צילום: דרור סיתהכל

הרפורמה של מינהל התכנון: סמכויות של ועדות מקומיות יורחבו בהתאם לאיכות ביצועיהן

ראש המטה הלאומי, נתן אלנתן, הציג בכנס "מגדילים" את עקרונות הרפורמה והבטיח כי ניתן יהיה להוציא היתר בניה תוך שנה

זיו גולדפישר 19.11.2024

ועדות מקומיות יתוגמלו באמצעות תוספת סמכויות בהתאם לאיכות ביצועיהן. כך אמר יו"ר מטה התכנון הלאומי, נתן אלנתן, בכנס "מגדילים" שנערך אתמול. בשיחה עם עורכת האתר, כרמלה קופר, אומר אלנתן כי מינהל התכנון מקדם רפורמה לחוק התכנון והבנייה בתחום הסמכויות: "ככל שהוועדה תהיה טובה יותר וככל שהיא תשתפר, היא תקבל יותר סמכויות. מנגד, אם הוועדה פחות טובה, הסמכויות יילכו למחוז. יהיה שכר לוועדה". המינהל הציב יעד של הוצאת היתר בנייה עד לפרק זמן של שנה, דבר שיתאפשר בזכות ביטול ההקלות.

בראיון שעניינו "התכנון הלאומי – מגמות לשנת 2025", אומר הרב אלנתן כי במהלך יקדם מינהל התכנון תיקון לסעיף הסמכויות בחוק התכנון והבנייה. "מדובר בחוק מאוד מורכב, היו לו 155 שינויים, השנה נעשה תיקון לסעיף הסמכויות. ברבעון הראשון של 2025 נקיים דיון שולחנות עגולים כשהשאיפה לקראת סוף הרבעון היא לפרסם תזכיר של תיקון לחוק לכל נושא הסמכויות, שזה הלב של החוק. היום הנושא מורכב. אם ניקח את סעיף 62 (סעיף העוסק בתכניות בסמכות מקומית ומחוזית, וכולל עשרות תת סעיפים ותיקונים), יש אולי 10 אנשים שמבינים אותו. אנחנו רוצים לפשט אותו, כך שככל שהוועדה תהיה טובה יותר, היא תקבל יותר סמכויות. הבעיה היא שכר לכח אדם, שזה מכת מדינה. בכל משרדי הממשלה ורשויות מקומיות נושא השכר זה בעיה, אבל עבור האוצר זה עלות של מיליארדים".

בסוף השנה יבוטלו ההקלות, שלדברי אלנתן, הן חסם משמעותי בהוצאת היתרי בנייה: "31 בדצמבר זה היום להגשת בקשה להיתר, וזה דבר מהותי. הקלות מביאות להתארכות הליכים, כי צריך לפרסם את ההקלה, יש עררים, התכנון בבקשה שונה ממה שתוכנן בתב"ע וצריך לבדוק את ההתאמה. זה אחד הנושאים שתרם להארכת היתרי בנייה. אנחנו שואפים לעולם של ודאות. כי ללא הקלות אתה מקבל היתר בזמן קצר. שמנו לנו יעד שהליך הוצאת היתרי בנייה יימשך פחות משנה, וזה ריאלי. אני מאמין שמכל המהלכים שאנחנו עושים, נגיע לזה".

שינוי נוסף בתחום הוצאת ההיתרים הוא הוצאת היתר באמצעות מורשה להיתר, שנכנס לנעליה של הרשות המקומית בהוצאת היתרים. "השאיפה היא ש-40 אחוז מהבקשות ילכו לרישוי באמצעות מורשה", אומר אלנתן. "עם כל הרפורמות שאנחנו עושים, תהיה עבודה טובה יותר".

קופר: יש רשויות מקומיות שלא מוכנות שיעקפו אותן באמצעות אדריכלים מורשים.
"הוצאת היתר באמצעות מורשה זה לא עקיפה. ההיתר הפך לתכנון והרשות רוצה להיות מעורבת, אבל אם ההיתר תואם לתכנון, זה הליך טכני. אין בעיה שאדריכל עם הצוות שלו יבדוק את התכנית ויבדוק אם ההיתר תואם את התב"ע. אני מבין את ראשי הרשויות, כי הם התרגלו שהוצאת היתר זה הליך תכנוני, כי להיתרים יש הקלות. אבל אם מבטלים את ההקלות, מגישים בקשה להיתר שהיא בדיוק כמו התב"ע המאושרת".

סוגיה נוספת שעברה רפורמה היא תכניות העיצוב, ומינהל התכנון פרסם תדריך מפורט להכנת תכניות בינוי. אלנתן: "עשינו סדר בתחום, כי הוא יצא משליטה, ופרסמנו תדריך להכנת תכניות בינוי, שזה דבר שלא היה עיד היום. תכניות בינוי זה דבר שצמח מהשטח, וכל עיר עשתה מה שהיא רוצה, לא היה מי שינחה. זה הגיע למצב שדרשו דברים לא חוקיים בתכניות עיצוב. למשל, תכנית עיצוב לא יכולה לסתור תכנית בנייה, ואז הוצאנו תדריך של מה מותר ומה אסור. לא כל בקשה להיתר צריכה תכנית עיצוב. תב"ע לבניין אחד לא צריך עיצוב. לקחנו נושא שהיה פרוץ לגמרי, עשינו עבודה והגענו למשהו שמקובל על כולם, והכנסנו אותו למסגרת. בשלב הבא נקבע לוחות זמנים ומי צריך לאשר את התכנית. יש תכנית בינוי שהוועדה המקומית צריכה לאשר, יש שמספיק שוועדת רישוי או המהנדס יאשר. צריך להבין שלשנות סדרי בראשית זה מאוד מורכב. אני לא מפחד לעשות שינויים, אבל צריך לעשות זאת בשום שכל, בשיתוף פעולה עם מהנדסי ערים. הנושא יצא מכלל שליטה, והיינו צריכים להתחיל ממשהו".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות