banner
אייל לוטטי // צילום: אוהד גיגי
אייל לוטטי // צילום: אוהד גיגי

חברי לשכת המארגנים בדרום ובירושלים: "מחזירים אותנו 15 שנה אחורה"

על רקע ניסיונות להגביל את שכר הטרחה של המארגנים, הם מבהירים: פגיעה במעמד שלנו – תפגע ישירות בדיירים

זיו גולדפישר 19.05.2025

"בפרויקטים של פינוי בינוי צריך מישהו שמכיר את התהליכים, ויודע מה נכון לעשות בשביל להגיע להבנות, וזה מארגן הדיירים", כך אומר אנדריי ארבוזוב, תושב באר שבע, שמתגורר במתחם פינוי בינוי שבו במשך יותר מ-12 שנים נעשו ניסיונות עקרים לקידום פרויקט פינוי בינוי. לדבריו, רק לאחר כניסתו של מארגן הדיירים אייל לוטטי בעלי חברת פאזל הפרויקט הצליח לרקום עור וגידים ולצאת לדרך.

כעת, עם ניסיונות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והשמאי הממשלתי להגביל את שכר הטרחה של המארגנים, עולה החשש כי הדבר יפגע במעמדם המקצועי, יגרום לנטישת המקצוע ויעכב ויפגע בתהליכי ההתחדשות במקומות רבים. חברי לשכת המארגנים באזור הדרום וירושלים יוצאים נגד המהלכים הללו. 

"הפגיעה במעמד המארגנים תפגע בהתמחרות שאנחנו יכולים לייצר לדיירים במכרז", אומר לוטטי. "כשיש מישהו שפועל ללא אינטרסים, כגורם אובייקטיבי, הוא מוביל ומנהל את התהליך. בפרויקטים כאלה יש הרבה אנשים במתחמים המיועדים להתחדשות, ואם לא יהיה מישהו שילווה אותם, מישהו שיגיע מהתחום ובאמת מבין אותו, אז בעלי הדירות יכולים להיפגע. זה משמעותי בעיקר באזורי הפריפריה, שם הציבור פחות נגיש למידע מאשר באזורי המרכז. אזור כזה עוד יותר רגיש, כי יזמים יכולים לבוא ופשוט לכפות את עצמם ללא מכרז, ללא שום ליווי מטעם דיירים, בלי מישהו שידע באמת לאפיין ולזהות את צרכים שלהם. צריך להיות מישהו שיפעל מטעם הדיירים, יסביר להם את משמעות הפרויקט בשפה שלהם". 

עוד אומר לוטטי: "עבדתי 5 שנים באחד מהחברות בנייה הכי גדולות בארץ, וזה הוביל אותנו לתובנה ברורה, שאחת הבעיות בתחום ההתחדשות היא שאין בחברות האלה מישהו שבאמת מגיע ויודע להגיע לשטח ולייצר תהליך של אינטראקציה ואמון עם האנשים. כולם רגילים לשבת במשרד, כולם מלומדים מאוד, אבל בסוף אתה צריך איש של אנשים, איש שטח, חתול רחוב, שיסביר לדיירים בשפה פשוטה את המציאות. המארגן יודע לתת את כל התובנות שלו מהניסיון בשטח. והדבר חיוני בעיקר באזורים פריפריאליים. צריך מנהיג שידחוף כל הזמן כדי שאנשים ייפגשו. אם לא יהיו מארגנים, זה לא אומר שפרויקטים לא יצליחו לקרות, אבל ייקח להם הרבה יותר זמן. אם היום זה לוקח עשר שנים, זה ייקח לפחות 20 שנה".

אנדי ארבוזוב, מוסיף כי: "המתחם שלנו נמצא בעבודה מ-2010 בערך, עם כל מיני מאכערים, מתווכים, כל מיני יזמים שבאו ולא היו, והחתימו את הדיירים בלי שקיפות, בלי יכולת לתרגם דברים למציאות ולתת איזשהו אמון כזה או אחר. אחרי הקורונה, בשנת 2020 התחלנו להתארגן, קמנו ארבעה חבר'ה מהנציגות, ותוך שנתיים הגענו למסה מסוימת של הדברים, ואז באיזשהו אופן הדברים התחילו להיתקע. אחרי שאייל לוטטי הגיע, התחילה פריצת הדרך בקידום הפרויקט. צריך מישהו שיודע תהליכים. מישהו שהיה בעבר בתחום הזה ומכיר את הנושא, את האינטרסים של היזם ושל הדיירים, ויודע מה נכון לעשות בשביל להגיע להבנות ובהמשך למכרז יזמים. לכל גורם יש אינטרס, ומקרה של המארגן האינטרס היחיד הוא טובת הפרויקט וטובת הדיירים".

יוסי לנדאו // צילום: באדיבות המצולם | Depositphotos
יוסי לנדאו // צילום: באדיבות המצולם | Depositphotos

יוסי לנדאו, מנכ"ל קבוצת בולד: "בעבר הדיירים היו חלשים, ומי שהיה שולט במתחמים היו  יזמים. הם היו מגיעים למתחם מסוים, והיו מתחילים להחתים דיירים. הם היו בעלי הכוח, הם בעלי הידע, והם בעלי הממון, והם היו שולטים במתחם. לאט לאט התחום השתכלל, והיום אנחנו נמצאים במקום של מארגנים. המארגנים הם בלתי תלויים, הם לוקחים את הצד רק של בעלי הדירות, ומארגנים את האירוע לטובתם. יש מתחמים שהגעתי לנהל אותם, ובהם חלק מהבניינים היו ברמה כזו או אחרת של התקשרות מול יזם כזה או אחר, ובסוף הצלחנו להביא להם נתונים גבוהים יותר. כי בסופו של יום, איפה שיש תחרות שהיא הוגנת ושקופה, ויזם יודע שהוא לא היחיד שנותן הצעה, והוא מוגבל בזמן, אז הוא מוכן לתת יותר. מה שרוצים עכשיו זה לקחת את התחום הזה בחזרה אחורה למקומות אפלים. מחזירים אותנו 15 שנה אחורה. אנחנו לא רוצים להיות שם, אנחנו רוצים להיות במקום טוב יותר".

עו"ד אמיר עדיקא // צילום: אופיר הראל | Depositphotos
עו"ד אמיר עדיקא // צילום: אופיר הראל | Depositphotos

עו"ד אמיר עדיקא, יו"ר ועדת התחדשות עירונית ומקרקעין בלשכת עורכי הדין במחוז ירושלים ושותף במשרד עורכי דין טל קדרי שמיר ושות' המתמחה בייצוג בעלי דירות בפרוייקטים של התחדשות עירונית: "יש פרויקטים שבהם התפקיד של המארגן הוא סופר חיוני, בגלל היכולת להניע את בעלי הדירות, לסייע להם לקבל החלטה מושכלת ומשותפת, להנגיש להם מידע. הרבה פעמים בגלל אלמנטים סוציאליים או חוסר זמן, יש אוכלוסיות שבהן יותר נדרש איזשהו גורם מתווך בינם לבין יתר הגורמים בפרויקט. במקומות כאלה, בלי עבודה של מארגן ראוי שפועל באמונה לטובת קידום הפרויקט ומבין את צורכי בעלי הדירות, לא ניתן לקדם כמעט הסכמים בצורה יעילה. המקומות שבהם מארגן דרוש הוא מקום שבו יש פער גדול בין היזם לבין הצרכים של בעלי הדירות. הרבה פעמים האינטראקציה הזאת נוצרת הרבה לפני שעורך הדין נכנס לתמונה. מארגן יעיל עוזר לבחון בצורה בסיסית את רצון בעלי הדירות, לראות אם בכלל יש היתכנות לפרויקט, עוזר להניע אותם לפעולה משותפת, משמש גורם מקשר ומתווך יעיל בינם לבין בדיקת ההיתכנות של הפרויקט. זה נדרש בכל מקום שבו יש קושי בהנעה של בעלי דירות, שבהם הם לא מצליחים להתאגד. זה בדרך כלל במתחמים גדולים מאוד".

*הכתבה בשיתוף עם לשכת המארגנים

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות