banner
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

איך יהוד מונוסון הפכה ליותר יקרה מרמת אביב ג'?

על פי תוצאות מכרז רמ"י לא נותר לנו אלא ללכת לקנות דירה בעיר החלומות העתידית יהוד מונוסון, זאת כי בקצב הנוכחי, מן הסתם, רמות המחירים בה ישיגו גם את אלה של ניו יורק, לונדון ופאריז // דעה.

 

רוני מזרחי 19.05.2022

זה נשמע אולי הזוי, אבל זה מדויק. על פי תוצאות מכרז רמ"י שהיה במהלך החודשים האחרונים ביהוד מונוסון,  יצרכו הקבלנים לתמחר דירת 4 חדרים ביהוד, במחיר גבוה יותר מזה שהיה של דירת  4 חדרים ברמת אביב ג' היוקרתית בשנת 2006, ערב תחילת הזינוק במחירי הדיור. ברמת אביב ג עלתה דירה כזו באותה שנה כ- 2.8  מיליון שקלים ואילו ביהוד יצטרכו לתמחר אותה בכ-3 מיליון, זאת על מנת לא להפסיד על אותה עיסקת קרקע הזויה.
מאז 2006 עלו מחירי הדירות בממוצע בכ-140 אחוזים. אם באותה שנה, לא ייאמן, מחיר דירה ממוצעת בישראל עמד על כ-700-50 אלף שקלים, הרי שכיום הממוצע עומד על כ-1.8 מיליון בכך הארץ ואם נתייחס ספציפית רק לאזור הביקוש של "מדינת תל אביב", אזי הממוצע יעוד על כ-3 מיליון שקלים בקירוב. הנתון האחרון לפיו עלו המחירים ב-2021 לבדה ב-11.3 אחוזים, לא הפתיע איש.
מה שמפתיע, ואני ממש רציני, הינה העובדה שהמחירים עלו "רק" ב-11.3 אחוזים. נתון זה, לטעמי, אינו מדויק כלל ועיקר, ראשית, משום שאינו לוקח בחשבון את העובדה שבמהלך השנה האחרונה התייקר השקל לעומת המטבעות הזרים ביותר מ-10 אחוזים, משמע מחירי הדירות בישראל בערכים של דולר/אירו, הרבה יותר יקרים, ושנית, משום שעדיין אינם מגלמים בתוכם את התייקרות הקרקע במהלך השנה האחרונה.

ובכן, על פי התייקרות מכרזי הקרקע של רמ"י ב-2021, שהינה בממוצע כ-30-40 אחוזים(!) עתידים מחירי הדיור ב-2022 ואילך לעלות בשיעור דו ספרתי נוסף, זאת למרות כל ההצהרות המרגיעות של שר השיכון אלקין בדבר "התמתנות עתידית". אדרבה. אפילו אלקין וגם שר האוצר ליברמן נזהרים, לא במקרה, לא להבטיח הורדת מחירים או אפילו בלימת המחירים בשוק הדיור ומעדיפים להשתמש ב"ז'ארגון" הממש לא ברור – "התמתנות".
ואם כבר "התמתנות" אז מתי? האם מישהו מציבור הקבלנים, שלא לדבר על רוכשי הדירות, מאמין באמת שהנה או טו טו, הולך להיות לנו היצע של 100 אלף דירות ויותר לשנה? על פי הצהרות אלקין ושות' ישנם היום, כביכול, 140 אלף דירות בהליכי בנייה כאלה או אחרים, אולם, וזה אולם גדול, הצהרות אלה מנותקות לחלוטין ממה שקורה באמת בשוק הדיור.
עשרות אלפי דירות שנכללו בחישוב זה הינן בעליל "פאטה מורגנה", פשוט לא מאושרות לבנייה ולא קיימות ועוד עשרות אלפים עדיין תקועות בשלב התחלתי כזה או אחר.

אין זה סוד שלנוכח הריבוי הטבעי והכפלת תושבי המדינה ל-18 מיליון, עד שנת 2050  נזדקק במהלך 30 השנה הבאות, ובכלל, לכ-4 מיליון דירות חדשות(!) ובממוצע כ-130 אלף לפחות מידי שנה בשנה. על מנת להגיע למספר האסטרונומי הזה לא די בפעולות ה"פינצטה" חסרות המשמעות שננקטו עד כה.
רק הגדלה ניכרת ביותר של אחוזי הבנייה בכל רחבי הארץ ובד בבד התחדשות עירונית כוללת, יגדילו באמת את היצע הדיור. הצעתי בעבר ואני מציע שוב ביתר שאת להעניק על פי נוסחת שבס-כחלון תוספת של עוד 30 אחוזי בנייה לכל קבלן, כשבתמורה יקצה 20 אחוזים לדיור מוזל ועוד 10 אחוזים לשכירות מסובסדת לטווח הארוך. ואת ההתחדשות העירונית נוכל להתניע רק עם יינתן סיוע ממשי לרשויות המקומיות, הן מימון תשתיות משלימות והן תגמול ישיר על כל דירה חדשה שתבנה.

ובינתיים? בינתיים לא נותר לנו אלא ללכת לקנות דירה בעיר החלומות העתידית יהוד מונוסון, זאת כי בקצב הנוכחי, מן הסתם, רמות המחירים בה ישיגו גם את אלה של ניו יורק, לונדון ופאריז…. 

*כותב המאמר, רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות