banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הבנקים לא לוקחים סיכונים בענף הנדל"ן: האשראי עומד על כ-300 מיליארד שקל בלבד

מנתוני בנק ישראל עולה כי עיקר האשראי ניתן לפרויקטים סגורים למגורים למימון ערבויות חוק מכר. אשראי בהיקף של 51 מיליארד שקל, המהווה 17% מסך האשראי, מועבר למימון הקמתם של 2,900 נכסים מניבים למשרדים ולמסחר

רנית נחום-הלוי 19.05.2021

הבנקים בישראל לא לוקחים סיכונים. מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום ונכונים לסוף יוני 2020, עולה כי בנקים מעמידים אשראי לענף הנדל"ן בהיקף של כ-300 מיליארד שקל. 

עיקר חשיפת הבנקים הוא בהיקף של 167 מיליארד שקל המהווים 56% מסך האשראי למימון לפרויקטים סגורים, מה שאומר פרויקטים למגורים, בעיקר העמדת אשראי לערבויות חוק מכר. מהדו"ח עולה עוד כי חמשת הבנקים הגדולים מממנים בסך הכל כ-1,284 פרוייקטים סגורים, שרובם המכריע הם למטרות בנייה למגורים. 

בתוך כך, אשראי בהיקף של 51 מיליארד שקל המהווה 17% מסך האשראי מועבר למימון הקמתם של 2,900 נכסים מניבים למשרדים ולמסחר. בדו"ח מצוין כי האשראי למימון נכסים מניבים למסחר ומשרדים מוערך כאשראי "ברמת סיכון מוגברת", נוכח הפגיעה שספגו נכסים אלה במשבר הקורונה. 

בבנקים בוחנים בין היתר את התנודות בענף המשרדים והמעבר לעבודה מרחוק ומכאן את הירידה בביקוש לחללי עבודה. מהדו"ח עולה כי מדובר להערכתם מדובר בפגיעה בטווח קצר, אם כי הדבר יכול להיהפך לפגיעה משמעותית יותר בטווח הבינוני והארוך עם המעבר ההדרגתי של ארגונים לעבודה מרחוק, מה שבין היתר עשוי להוריד את דמי השכירות. 

כמו-כן, כ-42 מיליארד שקל, שהם כ-14% מהאשראי מממנים רכישה של כ-1,100 יחידות קרקע, רובם (78%) קרקעות לבניה למגורים וכ-7% קרקעות לבנית נכסים מניבים מסחר ומלונאות. יתר העמדת האשראי בסגמנט זה למימון קרקעות שאינן זמינות לבניה ולצרכים אחרים. 

יתרת האשראי המועמד לענף בהיקף של 32 מיליארד שקל שהם 11% מסך המימון מופנה לפרויקטים בעלי סיכון. פרויקטים בסיכון כוללים בין היתר כאלה שקצב המכירות בהם איטי, כך שאשראי הבנק מגשר על ההפרשים וכמו כן, פרויקטים בגירעון בשל פער הקיים בין ההון העצמי והתמורה מהמכירות לעלויות הביצוע.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות