banner
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי

מדיניות רמ"י כפתה עלינו הקבלנים תקורות קרקע הזויות

מי שיבדוק את תוצאות המכרזים במהלך השנתיים האחרונות, כולל ימי כהונת ינקי קוינט, ימצא כי בממוצע עלו מחירי הקרקע בכל מכרזי רמ"י בשיעור ממוצע של 40-80 אחוזים // דעה

רשות מקרקעי ישראל, או בשמה הקודם מנהל מקרקעי ישראל, הוקמה ב-1960 על מנת לשמור על קרקעות המדינה. העובדה שמרוצת השנים הפכה רמ"י לבעלת מונופול מוחלט של שיווק הקרקע, קל וחומר שיטת המכרזים מול הקבלנים, שמתדלקת את מחירי הקרקע ובדיעבד גם את מחירי הדיור, זכו לקיתונות של ביקורת לא רק מכלי התקשורת, אלא גם בקרב מקבלי החלטות, בכל ממשלות ישראל, אולם עד כה לא נעשה מאום על מנת לשים קץ סוף סוף למונופול המיותר הזה.
אודה ואתוודה: במהלך השנה האחרונה תליתי כנשיא לשכת הקבלנים תקוות גדולות ביעקב (ינקי) קוינט, מנכ"ל רמ"י החדש. התרשמתי מממנו לא רק כאיש מקצוע, אלא גם במי שיהיה חתום על תום עידן המונופול ואף יכניס פרופורמות מרחיקות לכת בשיטת השיווק, קל וחומר בשחרור הרבה יורת מאסיבי של קרקע.
אמנם במהלך השנה האחרונה היה גידול מסוים בכמות הקרקע שווקה על ידי רמ"י, עדיין רחוק מאוד מלהספיק, אולם בעיית הבעיות, שיטת המכרזים הנלוזה נותרה לצערי על כנה. יתרה מכך: מי שיבדוק את תוצאות המכרזים במהלך השנתיים האחרונות, כולל ימי כהונת קווינט, ימצא כי בממוצע עלו מחירי הקרקע בכל מכרזי רמ"י בשיעור ממוצע של 40-80 אחוזים, משמע תהיה לכך השפעה דרמטית ביותר גם על מחירי הדיור.

על כן הופתעתי, שלא לומר נדהמתי, כשקראתי לאחרונה ראיון נרחב של ינקי קוינט בו גרס כי האשמים הראשיים לתדלוק מחירי הדיור הינם הקבלנים ובנק ישראל. אמנם לבנק ישראל אחריות מסוימת לתדלוק מחירי הדיור עקב ההחלטה השנויה במחלוקת של נגיד הבנק בדצמבר 2020 לאפשר לקיחת משכנתא בתנאים של שני שלישים בריבית פריים. אין ספק שלהחלטה זו הייתה השפעה על תדלוק שוק המשכנתאות.
אולם, וזה אולם גדול, גם להחלטה מוטעית זו של הנגיד השפעה משנית לעומת העובדה שרמ"י לא חשבה פעמיים כשאפשרה את תדלוק מחירי הקרקע לרמות שלא היו מעולם, דווקא בתקופת המשבר הבריאותי והכלכלי חסר התקדים של ימי הקורונה.
יתרה מכך: אין עוררין על העובדה שבשיא הקורונה, שעה שהייתה הזדמנות פז להתחיל לכל הפחות לשווק כמומיות נכבדות של קרקע ולהגדיל את ההיצע, היו משרדי רמ"י משותקים לחלוטין, מה שתרם בדיעבד עוד יותר לסיר הלחץ שהביא לזינוק במחירי הדיור.

ובמילים אחרות: דווקא מדיניות רמ"י היא זו שכפתה עלינו, הקבלנים, תקורות קרקע הזויות דוגמת מכרזי קרקע שהיו במע"ר העיר מודיעין, ברמת בית שמש, בקרית שלום בתל אביב ולאחרונה מכרז ביהוד מונוסון ששיקף את מחירי עיר יקרה דוגמת גבעתיים. 

נוסיף לכך את העובדה שכלהב החרב המתהפכת נאלצנו, שלא בטובתנו, לעמוד במצרף קטלני של עלייה בתקורות, הן עקב העלייה במאות אחוזים של הובלת סחורות וחומרי בנייה בתקופת משבר הקורונה, ובמהלך החודשים האחרונים גם נוספה על כולנו מלחמת רוסיה אוקראינה שהביאה למחסור אקוטי ביותר במוצרי בנייה.
אוסיף לכך את העובדה שאנחנו, הקבלנים, לקוחים על עצמנו סיכונים עצומים במימון כל פרויקט ופרויקט ומעבר למחירי הקרקע, המע"מ ושאר ההיטלים והמיסים, סוחבים על גבנו מחסור אקוטי בעובדים, פיגועים, סגרים ושאר מרעין בישין.
אין לי אלא לבקש במחילה מקווינט שיחשוב שוב היטב האם אכן אנחנו הקבלנים ולא רמ"י, הינם הסיבה העיקרית למשבר הדיור?

*כותב המאמר, רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות