banner
קריית גת // Depositphotos
קריית גת // Depositphotos

עיריית קריית גת תשלם ביוקר על ישיבה שפונתה ממתחם פינוי בינוי

היזם דרש פינוי הישיבה, העירייה לא מצאה קרקע חלופית – ובית המשפט התערב. העירייה: "נמצאים בהליכי הקצאת שטח חלופי עבור הישיבה"

זיו גולדפישר 19.02.2025

עיריית קרית גת תשלם 1,200 שקל ביום אם לא תקצה קרקע חלופית לישיבה, שהתפנתה ממקומה במסגרת פרויקט פינוי בינוי בעיר. כך קבעה שופטת בית משפט השלום בעיר, עדי אייזדורפר, בהחלטה שניתנה בתביעה שהגישה הישיבה נגד העירייה.

את התביעה הגישה עמותת "קרית התורה קרית גת" שהפעילה ישיבה בעיר. לאחר שיזמים זכו בקרקע שעליה פעלה הישיבה, הוגשה נגדה תביעת פינוי. בתום מו"מ בין הצדדים, נחתם הסכם פשרה, שקיבל תוקף של פסק דין, שלפיו העמותה התחייבה לפנות את הקרקע, והעירייה מבחינתה התחייבה לפעול תחילה על מנת להעמיד לעמותה מקום חלופי אליו תעתיק את פעילות הישיבה, ובשלב מאוחר, במידת האפשר, התחייבה העירייה להקצות לעמותה קרקע חלופית. זאת נוכח ההשקעות שביצעה העמותה והתורמים שלה בישיבה. העיריה התחייבה גם לפעול לפיתוח תשתיות של מים ביוב וחשמל, שיאפשרו את העברת העמותה לקרקע החלופית ולהכנת תכנית העמדה לקרוואנים.

בהתאם להוראות הסכם הפשרה, העמותה מצידה פינתה את המקרקעין, והעירייה מצידה, שילמה לעירייה פיצוי בגין השקעותיה במקרקעין אותם פינתה. אך לטענת העמותה, מעבר לביצוע התשלום, נמנעה העירייה מלהשלים את התחייבויותיה על פי פסק הדין, לא העמידה לשימוש המבקשת את הקרקע החלופית ולא ביצעה את עבודות הפיתוח עליהן התחייבה. העמותה טענה עוד כי רכשה בכספי השיפוי שקיבלה מן העירייה על פי ההסכם, מבנים יבילים, בעלות של מיליוני שקלים. אולם מכיוון העירייה נמנעת מלהעמיד לרשותה את הקרקע החלופית על פי ההסכם, היא אינה יכולה להניח את המבנים על הקרקע החלופית ולהפעיל את הישיבה במיקום שסוכם, ואף נאלצת לשאת בעלויות אחסנת המבנים היבילים, שהינן עלויות גבוהות מאוד, ואף אינה יכולה להפעיל את הישיבה. 

על רקע זה, הגישה העמותה בקשה מכח פקודת ביזיון בית משפט במסגרתה עתרה לחייב את המשיבה להעמיד לה את הקרקע החלופית בהתאם לפסק הדין ולקנוס את העירייה בקנס יומי בסך 20,000 שקל בגין כל יום שבו היא נמנעת מלקיים את הוראות פסק הדין. 

העירייה, מצדה, השיבה כי הקרקע שהתכוונה להקצות מצויה בשטחי מערב העיר, במקום שבו החליטה המדינה לתכנן תב"ע חדשה לטובת המגזר החרדי, כך שהעירייה מנועה מלבצע תכנית פיתוח למגרש שהוקצה לעמותה, מכיוון שהשטח עודנו רשום ע"ש רמ"י. בהמשך, טענה העירייה כי היא פועלת במטרה לאתר תא שטח המתאים לפעילות העמותה המפעילה ישיבה הכוללת פנימייה, אולם נכון טרם אותר תא שטח שכזה.

השופטת אייזדורפר ציינה בהחלטתה כי ניסיונות הידברות לא צלחו ולכן היא נאלצה לפרסם החלטה. השופטת מתחה ביקורת על העירייה וכתבה כי: "אין מחלוקת, כי המשיבה (עיריית קרית גת) לא עמדה בהתחייבות זו, כך שעד כה לא הועמד לרשות המבקשת (העמותה) מקום חלופי, ולמעשה, נכון למועד קיום הדיון בפני, הטענה המרכזית אשר העלתה המשיבה הינה, כי היא פועלת נמרצות בניסיון לאתר תא שטח כזה, אך עד כה לא נשאו מאמציה פרי. בכל הכבוד הראוי, בשלב זה, לאחר שחלף פרק זמן ממושך ממועד מתן פסק הדין, לא ניתן לקבל טענה זו, ככזו המצדיקה את התנהלות המשיבה".

השופטת ציינה כי הסכם הפשרה שקיבל תוקף של פסק דין אינו נוקב מועד לביצוע התחייבות העירייה להעמיד מקום החלופי לרשות העמותה. עוד ציינה השופטת כי "בהיעדר מועד כאמור, עמד לרשות המשיבה פרק זמן סביר לצורך ביצוע התחייבות זו, ומתעוררת השאלה, מהו פרק הזמן הסביר לשם העמדת השטח החלופי בהתאם לפסק הדין?".

השופטת הגדירה את התנהלותה של העירייה מול העמותה כ"מעוררת תמיהות": "מהתנהלות המשיבה עצמה, אשר כפי שנראה להלן, למצער מעוררת תמיהות, וגם מהוראות הסכם הפשרה, ניתן להבין שהצדדים סברו שהשטח החלופי יועמד למבקשת בתוך פרק זמן קצר בהרבה, וודאי שכוונת הצדדים לא היתה להגיע למצב שבו בחלוף למעלה משנה וחצי מאז שנחתם פסק הדין, טרם מולאה התחייבות זו".

עוד עולה כי לאחר שהתברר כי העירייה אינה יכולה להעמיד לעמותה קרקע חלופית במקום שבו תכננה מראש, היא הציעה קרקע במיקום אחר, אך בהמשך טענה כי לא התקיים תנאי מתלה שנקבע בהסכם הפשרה וכן טענה כי עקב שינוי התב"ע באזור הרלבנטי, ולכן לא ניתן לבצע את עבודות הפיתוח עליהן התחייבה בהסכם הפשרה. "התנהלות זו כאמור, מעלה תמיהות וחוסר נוחות, וקיים קושי רב להתייחס לטענות מעין אלה שמועלות מטעם המשיבה רק עתה, ועומדות בניגוד מוחלט להתנהלותה מול המבקשת בכל פרק הזמן שקדם להגשת הבקשה", כתבה השופטת, והוסיפה כי התנהלות העירייה "מלמדת על כך שלכל אורך הדרך היתה המשיבה מודעת היטב להתחייבותה על פי פסק הדין, להעמיד לרשות המבקשת קרקע חלופית לשם הפעלת הישיבה. התחייבות זו טרם מולאה, גם בחלוף פרק זמן ממושך של למעלה משנה וחצי מאז מועד החתימה על פסק הדין, וזאת מבלי שהונח בפני כל טעם ממשי למחדל זה".

השופטת קבעה, איפוא, כי על העירייה לעמוד בהתחייבותה ולהעמיד לרשות העמותה קרקע חלופית עד 1 באפריל השנה. אם הדבר לא יבוצע עד אז, השופטת קבעה כי העירייה תישא בקנס של 1,200 שקל ליום עד למועד שבו תעמיד לרשות העמותה קרקע חלופית.

מעיריית קריית גת נמסר כי: "העירייה פועלת בהתאם לפסק דינו של בית המשפט המחוזי ונמצאת בהליכי הקצאת שטח חלופי עבור הישיבה. במסגרת הדיון המשפטי, הציגה העירייה מספר פתרונות, אשר נדחו על ידי העותר. לצד זאת, העירייה ממשיכה לבחון את הנושא מראשיתו באופן מקיף, תוך הקפדה על שמירת האינטרס הציבורי ועמידה בהוראות הדין".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות