banner
נחמה בוגין // צילום: ניר שהרבני
נחמה בוגין // צילום: ניר שהרבני

נחמה בוגין על 200 קמ"ש של עשייה: "כולנו משפחה אחת"

לשכת שמאי המקרקעין פועלת בעשרות מוקדים בחזית, בעורף, מול הרשויות ובתכנון העתיד: "אני רוצה להיות בטוחה שיקומו כאן יישובים חזקים"

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין של ישראל, כמעט ולא עוצמת עין מאז פרוץ המלחמה. היא נמצאת בקשר ישיר עם מאות גורמים ומנהלת חמ"ל עצום שנותן תמיכה גם למדינה וגם לחברי וחברות הלשכה, איתם היא בקשר אישי, דואגת לכל אחד ואחת מהם. 

בסוף היום היא מפנה קצת זמן ומספרת בשיחה עם "מגדילים", מה עובר עליה בימים אלו ומדוע הקשר האנושי עומד בראש סדר העדיפויות שלה: "אנחנו חלק מעם ישראל ומגוייסים לעזור בכל מה שאפשר. לצערי היו לא מעט אבדות לחברי וחברות הלשכה, אנחנו עוטפים, מחבקים ומלווים את המשפחות". 

אחד הדברים הראשונים שהקימה בוגין היה חמ"ל של מענה אנושי, עוד לפני הטיפול המקצועי במס רכוש. "אזרחים שנרצחה להם המשפחה, ששרפו להם את הבית, לא מסוגלים לבצע פעולה הכי שגרתית של כניסה למסמך מקוון ולדווח על פגיעה", היא מסבירה, "כאן אנחנו המענה האנושי הראשון להסביר, לעזור ולהגיש את הדיווח". בתוך כך, היא קיבלה ממנהל רשות המס, לסייע לו בגיוס כוח אדם שיוכל לטפל באומדני הנזק, והתגייסה בכל הכוחות. הלשכה בראשותה ארגנה השתלמות בזק בהתנדבות ובחינם, שתקיים מחר בהשתתפות מאות שמאים, במטרה להכשיר אותם לצאת לשטח ולקדם את הדיווח על הנזקים, על מנת שיקבלו את הפיצוי כמה שיותר מהר. 

"כמו הרבה מאוד דברים", היא אומרת בעצב רב, "מדובר בממדים שלא קשורים בשום צורה לכל אירוע שהיה כאן מעולם. לא קרה שטבחו באנשים וישובים, זה אירוע דרמטי וקיצוני, וצריך לגייס כמה שיותר ידיים עובדות, זה לא משהו שאפשר להערך אליו מראש". כיום לשכת שמאי המקרקעין נותנת מענה גם לרשות המס ולקרן מס רכוש כדי לטפל בנזקים במהירות הגבוהה ביותר: "אנחנו הגב שלהם ומגוייסים לעניין הזה במאה אחוז".

"נקים כאן ישובים חזקים שנוכל להתגאות בהם"
בוגין לא מוטרדת רק ממענה ראשוני לנפגעי הטבח, היא כבר חושבת על היום שאחרי ובלשכה פתחו חמ"ל לליווי תהליך השיקום של היישובים. "מאוד חשוב כבר עשיו לחשוב על היום שאחרי, יש יישובים שצריך להקים מחדש וזה צריך להיעשות בצורה מקצועית ולא בחיפזון", היא מסבירה, "אני רוצה להיות בטוחה שיקומו יישובים חזקים ומשגשגים, שנוכל להתגאות בהם ושלאנשים יהיה לאן לחזור. לכן, אנחנו מלווים את הליכי התנכון. ליווי שמאי מקרקעין הוא חיוני גם בהיבט הזה. יצרנו קשר עם ראשי המועצות, היישובים, משרד ראש הממשלה, ואני מעריכה שבימים הקרובים נכנס לעבודה".

ציוד ועזרה הדדית לשמאי מקרקעין שלוחמים בחזית
עוד בין פעולות הלשכה, הוקם גם חמ"ל לתרומות ולסיוע לחברי הלשכה, שכבר טיפל בעשרות פניות. "יש לנו שמאי מקרקעין שמגויסים וחסר להם ציוד אז הם פונים אלינו, ומה שאני רואה מידי יום זו עזרה הדדית מרגשת ברמות", אומרת בוגין. 

לדבריה, ברגע ששמאי פונה לחמ"ל מבררים איפה מארגנים את הציוד שהוא צריך, רוכשים מכספי התרומות של כל החברים בלשכה, ונציגים שמתוך חברי וחברות הלשכה הם שנוסעים לשטח ומוסרים באופן אישי את הציוד. "לפעמים הם מגיעים לשטח תוך כדי סיכון אישי", מתארת בוגין, "לפעמים יש פניות של נפגעי הטרור שמגיעות אלינו וגם בהן אנחנו מטפלים. היה רגע קשה מאוד כשקיבלנו בקשה מיוחדת לתרום ציוד בסיסי לתאומים שהוריהם נרצחו בכפר עזה, דאגנו גם לזה. אין לתאר את רוב ההתנדבות והערבות ההדדית". ברגעים אלו בשיחה עם נחמה בוגין, נופלות כל החומות. היא מתחילה לתאר את הפניות הקשות וגם את התודות שזורמות אליה, וניכר שהיא עייפה אך מלאת סיפוק מהתוצאות. "אנשים מרגישים שיש להם בית, שאנחנו עוטפים אותם וזה מאוד חשוב לי", היא מסבירה, "יש לנו מוקד למשפחות של מגוייסי צו 8 מהלשכה. ביקשנו את פרטי בני הזוג ואנחנו מתקשרים ומתעניינים, אנחנו חושבים עליהם, הלב שלנו איתם בעורף ובחזית". 

מתנדבים // באדיבות לשכת שמאי המקרקעין
מתנדבים // באדיבות לשכת שמאי המקרקעין

העזרה ההדדית של חברי הלשכה ניכרת היום גם בסיוע המקצועי איש לרעהו, ונפתח מוקד לשמאי מקרקעין שצריכים לעבוד ולא יכולים להגיע לשטח. במקרים אלו, יש שמאי שמתנדב לגשת לנכס ולהשלים עבורם את כל מה שצריך. "מדובר בסיוע בין חברים, אין יותר מרגש מזה". 

העיריות סרבו להקפיא ריבית פיגורים
במקביל, בלשכה התגייסו לייצג פונים רבים בתחומים שבשגרת החירום של העורף, שם ממשיכה להתקיים פעילות סטטוטוריות, כגון חיוב היטלי השבחה, הגשת השגות לרמ"י (רשות מקרקעי ישראל), הגשת התנגדויות ועוד. "פניתי לכל הרשויות הרלבנטיות כדי שייצאו התקנות להארכת המועדים, כך שמי שלא יכול לטפל כעת בתהליכים, לא יפסיד את הזכויות שלו", מתארת בוגין, "עד שהמשק יתארגן צריך לתת מענה למקרים פרטניים, זה שירות לציבור". 

לדבריה, יש רשויות מקומיות מסוימות שסירבו להקפיא ריבית פיגורים בתשלומי היטלי השבחה. "יש אנשים חטופים, מגוייסים, משפחות שכולות, צריך לשמור על כולם. הוצאתי מכתב לשר הפנים וביקשתי את התערבותו. פניתי גם למשרד לביטחון פנים אתמול, בעקבות בקשות של שמאים לקבלת רישיון נשק, הם מסתובבים בשטח ורוצים הגנה אישית. הרבה מאוד אנשים צריכים את התמיכה שלי, את הפנייה הרשמית הזאת מטעמנו – ואני מוציאה את הפניות האלו לרשויות, ומעלה את הצרכים לסדר היום".  

"עצירת הבנייה תקפיץ את מחירי הדירות"
לשאלה מה יהיו ההשלכות של סגירת אתרי הבנייה מאז תחילת המלחמה, זאת בהנחיית ראשי הערים, היא משיבה: "ענף הנדל"ן הוא מנוע מרכזי בכלכלה הישראלית, אי אפשר לעצור אותו, גם אם מובן לי החשש מפועלים באתרי בנייה. עצירה מוחלטת של הבנייה יכולה לגרור קטסטרופה כלכלית, ייגרם נזק אדיר כלכלי להרבה מאוד 'גלגלים' שעוטפים את הענף, מדובר באלפי משפחות שמתפרנסות מבניית הארץ, לכן חובה למצוא את הדרך להמשיך את הפעילות בצורה כלשהי. בנוסף, יש גם ככה מחסור חמור בדירות, ועצירת הבנייה תקפיץ את מחירי הדיור בצורה קיצונית – ודבר כזה אף אחד לא רוצה שיקרה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות