banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

בעליה דירה יאלצו לאפשר לשכניהם להתחבר לביוב המרכזי דרך החצר הפרטית שלהם

המפקחת על המקרקעין קבעה כי תוואי הביוב מוגדר כרכוש משותף: "זכות הקניין בבניין משותף אינה מוחלטת"

זיו גולדפישר 18.09.2023

המפקח על המקרקעין קבעה בשבוע שעבר כי ניתן להעביר קו של צינור ביוב דרך חצר הצמודה לדירת מגורים, גם אם בעל הדירה מתנגד לכך. פסק הדין התקבל בתביעה שהגישו תושבי גן יבנה נגד שכניהם, שסירב להתיר להם להתחבר לביוב המרכזי באמצעות העברת צינור דרך החצר שלו. המפקחת על רישום המקרקעין ברחובות, ציפי קוינט שילוני, קבעה כי הקרקע מתחת לחצר הפרטית נחשבת לרכוש משותף.

לטענת התובעים, לאחר שרכשו את דירתם בשנת 2017, הם גילו כי היא אינה מחוברת לביוב המרכזי אלא לבור ספיגה. במועצה המקומית ובתאגיד המים של גן יבנה דרשו מהם להתחבר למערכת הביוב העירונית. תאגיד המים הוסיף כי האפשרות הסבירה להתחבר למערכת הביוב העירונית היא דרך חצר דירת הנתבעים. מכתב התביעה עלה כי הנתבעים מתנגדים להעברת צינור הביוב דרך החצר הצמודה לדירתם, ולכן התובעים דרשו להוציא צו שיאפשר להעביר צינור הביוב לחיבור דירתם לבריכת הביוב העירונית דרך חצר דירת הנתבעים חרף סירובם. 

הנתבעים השיבו בכתב ההגנה כי מדובר בחצר דירתם הפרטית, וכי בפני התובעים יש דרך חלופית לחיבור לביוב המרכזי שהיא פוגענית פחות, והיא להתחבר באמצעות מערכת סניקה. לטענת הנתבעים, העברת קו ביוב בחצר הצמודה לדירתם תפגע בערכה ותמנע מהם לבצע עבודות בנייה בעומק חצרם בעתיד.

תאגיד המים העירוני שלח את התייחסותו, וקבע כי כל פתרון שאיננו העברת הצינור דרך חצר השכנים איננו רלוונטי. גם מומחה שמונה על ידי המפקחת על המקרקעין המליץ על חיבור דירת התובעים למערכת הביוב העירונית באמצעות הנחת צינור בחצר השכנים.

המפקחת קוינט שילוני החליטה לקבל את התביעה, ולהורות על העברת הצינור דרך חצר השכנים. המפקחת התייחסה לטענת הנתבעים שלפיה העברת הצינור בתחום החצר הפרטית שלהם תגרום לפגיעה בזכויותיהם, וכתבה: "זכות הקניין בבית משותף אינה זכות מוחלטת קלאסית אלא כפופה למסגרת שיתופית מתמשכת וקבועה. בעל דירה בבית משותף אינו "אדון לעצמו" וזכותו הקניינית משתלבת עם זכויותיהם של בעלי הדירות הנוספים".

עוד קבעה המפקחת כי השטח שבו אמור לעבור צינור הביוב, מתחת לחצר, נחשב לרכוש משותף: "ערה אני להצמדות המופיעות בתקנון הבית המשותף ולפיהן הוצמדה לדירת הנתבעים קרקע לרבות השטח שמתחת לדירה. יחד עם זאת, השטח שבו מעוניינים התובעים להעביר את צנרת הביוב אינו מתחת לדירת הנתבעים עצמה אלא הוא מצוי מתחת לחצר, ומתחת לחצר אין המדובר בקרקע פרטית אלא ברכוש משותף. משמעות הדברים היא כי עמדת הנתבעים לפיה כיוון שמדובר בחצר פרטית אין לאפשר חיבור דרכה לבריכת הביוב העירונית מעוררת קושי שעה שהחלק שמתחת לחצר שבו יעבור הצינור אינו מהווה כלל רכוש פרטי, אלא שייך לרכוש המשותף".

המפקחת ציינה כי "לנוכח כל האמור לעיל ובייחוד לאור מרקם החיים הייחודי בבית משותף, לא שוכנעתי כי התקנת צינור הביוב העובר דרך חלקת הנתבעים מהווה פגיעה בקניינם של הנתבעים, למעט פרק זמן קצר של אי נוחות במסגרתו יבוצעו עבודות החיבור". המפקחת קבעה כי העברת הצינור דרך חצר הנתבעים היא החלופה הטובה ביותר.

בסופו של דבר, הורתה המפקחת לחבר את דירת התובעים לחיבור דרך דירת הנתבעים, שעליהם הטילה הוצאות משפט בסך 16,000 שקל.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות