banner
אייל בהרי // צילום: מאיר דקל
אייל בהרי // צילום: מאיר דקל

איך הפך הזינוק בשכר הדירה לחסם להתחדשות עירונית?

בעלי דירות רבים מעלים דרישות הולכות וגדלות מול יזמים ובמקרים אחרים הפכו את דעתם והחליטו לעצור את הסכמתם לפינוי בינוי. אין שום סיבה שבעולם שזה יקרה // דעה

אייל בהרי 18.07.2022

במהלך החודשים האחרונים זינק שכר הדירה באופן משמעותי בכל רחבי מדינת ישראל. קיימת אמנם מחלוקת לגבי מידת הזינוק. הלמ"ס ויתר הגורמים הממשלתיים טוענים שהזינוק מתון יחסית. אנשי השטח, לעומתם, דוגמת מתווכים וכו', טוענים כי הזינוק משמעותי הרבה יותר ואף מגיע לרמות של 10-20 אחוזים ולעיתים אף יותר. דבר אחד בטוח: מגמה זו מחבלת כבר היום בהתחדשות העירונית ובמיוחד בפרויקטים של פינוי בינוי.

הסיבה לכך פשוטה: בפרויקטים המיועדים להתחדשות עירונית, ובמיוחד לפינוי בינוי, ובמיוחד אלה שבהם כבר היה משא ומתן בין היזמים לבין בעלי הדירות, נקבע פיצוי לבעלי הדירות על תקופת ביצוע הפרויקט שבה הם לא יוכלו להשכיר את הדירות. מדובר, לפרוטוקול, בתקופה ממושכת שעשויה לקחת חמש-שש שנים, כך שמרכיב הפיצוי על אובדן שכירות הינו משמעותי ביותר.

עובדה זו גורמת כבר היום ל"גמגום" בלא מעט פרויקטים של התחדשות עירונית, שבהם בעלי הדירות מחד גיסא, עומדים על המשמר לא לאבד את פוטנציאל דמי השכירות המוגדלים והיזמים, מאידך גיסא, מחשבים מחדש את הכדאיות הכלכלית של הפרויקט, זאת לאור הדרישה לדמי שכירות מוגדלים. יתר מכך: במקרים מסוימים אף קורה שבעלי דירות בכלל אינם רוצים פינוי בינוי, זאת משום שדמי השכירות המוגדלים   שהם מקבלים מהדיירים מספקים אותם. 

הסינדרום האחרון הזה, הינו רק חוליה נוספת בשורה של מוקשים שמעיקים על התחדשות עירונית בכלל ופינוי בינוי בפרט זה עשרות שנים, ועל כן שומה על מקבלי ההחלטות בממשלה, ובמיוחד משרדי האוצר, הפנים והשיכון, לתת את דעתם על כך, כשהתובנה המרכזית הינה שללא התערבות ממשלתית, הכרוכה הן בקיצור ביורוקרטיה והן הגדלה ניכרת של תקצוב ההתחדשות העירונית, פרויקטים רבים לא ייצאו כלל לפועל.

ההכרזה שהייתה השנה במסיבת העיתונאים בה הוצגה מה שמכונה "תכנית הדיור הממשלתית", ובה נמסר בין היתר כי העיריות והרשויות המקומיות יקבלו בונוס של 30 אלף שקלים עבור כל דירה חדשה שתבנה, כבודה במקומה מונח, אולם עד כה לא נמצא תקציב עבור תמריץ זה.

בד בבד לתמרוץ העיריות, בין אם על ידי בונוס על כל דירה חדשה שתבנה ובין אם על ידי הגדלה ניכרת של הארנונה למגורים, על מקבלי ההחלטות לתת את הדעת גם אודות הפרדוקס הזה בו בעלי דירות רבים מעלים דרישות הולכות וגדלות מול יזמים ובמקרים אחרים הפכו את דעתם והחליטו לעצור את הסכמתם לפינוי בינוי.

אין שום סיבה שבעולם שזה יקרה. העוול הינו כפול ומכופל, גם דמי שכירות מופקעים המושתים על השוכרים האומללים וגם "עשיית שרירים" של בעלי הדירות מול היזמים. יש כאן, לטעמי, נזק כבד ביותר לשוק הדיור, זאת משום שחלק נכבד ביותר  מהיצע הדיור הפוטנציאלי טמון לא רק בשיווק קרקע חדשה למגורים, אלא בהתחדשות עירונית וברא וראשונה בפינוי בינוי. אסור בשום פנים להתעלם מבעיה כאובה זו!

*כותב המאמר אייל בהרי הוא מנכ"ל צים בהרי נדל"ן מקבוצת עדי צים אחזקות

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות