עכו: נדחו העתירות נגד הקמת 8000 יח"ד
בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את העתירות שהוגשו נגד תוכנית להקמת 8,000 יחידות דיור בעכו
בית המשפט המחוזי בחיפה דחה את העתירות שהוגשו נגד תוכנית להקמת 8,000 יחידות דיור בעכו
תמונה: עכו // depositphotos
בית המשפט המחוזי בחיפה בראשות השופט נאסר ג'השאן, דחה את העתירות שהוגשו נגד תכנית הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) להקמת 8,000 יחידות דיור ושטחי מסחר ותעסוקה ברובע מגורים חדש בעכו. העתירות הוגשו בין היתר ע"י החווה האזורית לניסיונות בגליל המערבי, האדריכל גדי עירון ומטה המאבק לבינוי שפוי.
בפסק הדין ציין השופט כי הותמ"ל נוסד על מנת לפתור בעיה ארצית וכי בסמכותו לבחון ולתת מענה לצרכים הכלל עירוניים בראיה כוללת. בפסק הדין נטענו טענות בדבר הליך ההכרזה ופגמים שעלו במהלכו וכן עלו טענות לעניין הקמת שטחי תעסוקה ומסחר 'במסווה של פתרון משבר הדיור' כאשר עיקר הטענה היא שאין זה תפקידו של הותמ"ל לכלול בתכניות המקודמות אצלו שטחי מסחר ותעסוקה. הטענות נדחו, ונקבע כי: "נראה כי המחוקק צפה כי תהיינה לתכנית השפעות על העיר כולה, ולא רק על שטח התכנית, ועל כן יש להותיר בידי הותמ"ל שיקול דעת לבחון את ההשלכות של התמל על העיר כולה ולבחון מהם שטחי התעסוקה והמסחר הדרושים לעיר כולה". עוד קבע השופט כי: "אני דוחה את טענות העותרת. לפיה אין בסמכות הותמל לאשר שטחי מסחר בהיקף האמור. באשר למישור שיקול הדעת, אף כאן לא מצאתי עילה להתערבות. בית המשפט אינו 'מתכנן-על' ורשויות התכנון מצאו, כי שטחי המסחר בתכנית הולמים את צורכי העיר, ומשכך מצאתי שלא להתערב בשיקול דעת רשויות התכנון לגבי שטחי המסחר והתעסוקה".
השופט לא מצא פגם בסמכות הותמל לקדם את התכנית לפי חוק, או פגם בהליך התכנוני, והאמירה על תפקיד הרשות השופטת עולה מספר פעמים בפסק הדין: "בית המשפט אינו קובע מדיניות התכנון או פריסת יחידות המגורים שמבקשת הממשלה לקדם במסלול מהיר, ובית המשפט אינו 'מתכנן-על..' ואינו מתערב בשיקול דעתן של רשויות התכנון".
עוד הבהיר השופט אודות מקומו ותפקידו של הותמ"ל כמוסד תכנון במסגרת הכלים לפתרון משבר הדיור: "הותמל לא נועדה אך לפתור את בעיות המגורים בעכו, היא נועדה לפתור בעיה ארצית… עיריית עכו התחייבה לשווק 2,000 יחידו דיור מדי שנה ונראה כי על מנת שתוכל העירייה לעמוד בהתחייבותה זו יש מקום להליכי תכנון מהירים".
בסיכום קבע השופט בפסק הדין קבע השופט כי הוא לא מצא פגם בעבודת הותמ"ל ובשיקולי הממשלה להקמת שכונת מגורים בעכו וכי לא נמצאה עילה לביטול התכנית: "לא מצאתי עילה בדין להורות על ביטול אישור התכנית.. ועל כן החלטתי לדחות את שתי העתירות".
התוכנית לרובע מגורים בעכו אושרה ע"י הותמ"ל בינואר 2018. התכנית ממוקמת מעברו המזרחי של כביש 4 וכוללת תוספת של כ– 8,000 יח"ד ומשלבת בין היתר גם דירות קטנות ודיור מוגן אשר יתנו מענה לאוכלוסיות שונות וביניהם זוגות צעירים ובני גיל הזהב. אופי הבינוי מגוון וכולל בנייה מרקמית של עד 10 קומות, בנייה גבוהה של עד כ – 20 קומות ובנייה צמודת קרקע בהיקף מצומצם.
בנוסף כוללת התוכנית שטחים לתעסוקה ומסחר ושילובם בשדרות הראשיות, מבני ציבור, שטחים פתוחים, וכן כיכרות עירוניות שישמשו מוקדים לפעילות עירונית חברתית כלכלית. במסגרת תכנון נופי התכנית מציעה הסדרה לנחל עכו בפאתי הרובע העירוני החדש בשילוב עם רצועת שטחים פתוחים. בתכנית ניתן דגש על שבילי הליכה ברגל ורכיבה על אופניים וכן על חיבורה לעיר הקיימת. במסגרת הצורך בשדרוג מערך התחבורה בעכו וסביבתה התכנית מציעה חלופות ראויות לתחבורה ציבורית תוך הפחתת התלות בכלי רכב פרטיים בתכנית זאת באמצעות הקמת תחנת רכבת חדשה לעכו וחיבורה למסילת כרמיאל-חיפה ושילוב של נתיבי תחבורה עתירת נוסעים – מטרונית בשדרות הראשיות של הרובע החדש. במקביל מציעה התכנית הקמת מחלף עתידי לדרכים ארציות 4 ו – 85 תוך שיפור קישורה של העיר עכו עם מערכת הדרכים הארצית. התוכנית קודמה ביוזמת משרד הבינוי והשיכון ע"י משרד קורין אדריכלים ובשיתוף פעולה עם עיריית עכו.
לקבלת עדכונים וחדשות בוואטספ >>> לחצו כאן
בואו להגיב ולהשמיע את דעתכם. הצטרפו עכשיו לקבוצת הפייסבוק הפורום הישראלי להתחדשות עירונית >>> להצטרפות
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן