דף הבית > חדשות > המתקפה על מינהל התכנון: "ביטול תמ"א 38 היא מחדל והטענות נגד היזמים הן שערורייה"
אילוסטרציה // Depositphotos
המתקפה על מינהל התכנון: "ביטול תמ"א 38 היא מחדל והטענות נגד היזמים הן שערורייה"
"מינהל התכנון מאשים את כולם במקום לקחת אחריות על המחדל שהוא בעצמו יצר" – המתקפה על תגובת מינהל התכנון נמשכת, זאת לאחר שבמינהל הגיבו על ההחלטה לבטל את תמ"א 38 והאשימו את היזמים ב"שיקולים כלכליים"
אחרי שמינהל התכנון החליט להגן על עצמו בפני מתקפות היזמים ובוני הארץ כנגד ביטול תמ"א 38, ולהאשים אותם באינטרסים כלכלים, הוא הצליח לעורר גל של תגובות נזעמות. כזכור, בתגובה שהוציא המינהל בהתייחס להאשמות לביטול תמ"א 38, נמסר כי: "בימים האחרונים אנו עדים לניצול ציני של המצב הבטחוני בישראל של גורמים אינטרסנטים להאריך את תמ"א 38, רק בגלל שיקולים כלכליים שמשרתים אותם בלבד. לא טובת אזרחי ישראל עומדת מול עיני אותם גורמים שיודעים היטב שתמ"א 38 נכשלה בגלל שהיא יושמה ברובה במרכז הארץ, איפה שלקבלנים משתלם כלכלית. "ההצלחה" עליה מדברים הקבלנים היא חיזוק של אחוז אחד מתוך המבנים בישראל בכ-15 שנים. כדי לספק מיגון לכל הארץ צריך למצוא פתרון אחר שייתן מיגון מיטבי לכלל תושבי ישראל".
מנגד, בהודעה שהוציאה התאחדות בוני הארץ, היא טענה ל"הפקרת האזרחים".בהודעה ששוגרה לראש הממשלה והשרים, נכתב כי: "בשעות אלה, כאשר ארגוני הטרור בני הבלייעל משגרים מאות ואלפי טילים לכל רחבי הארץ מתעצמת ומהדהדת חוסר הסבירות, חוסר האחריות והעיוורון (שלא לומר מילים קשות יותר) בהחלטה שקיבלה המועצה הארצית לתכנון ולבניה בשלהי שנת 2019, שלפיה ב- 1.10.22 יפוג תוקפה של תמ"א 38, שמהותה הינה בניית ממ"דים וחיזוק בניינים מפני מתקפות טילים ורעידות אדמה…
"לצערנו פשטה במחוזותינו התפיסה שמי שאחראי לא אשם, ומי שאשם לא אחראי, בעל הסמכות אינו נושא באחריות – והציבור משלם על כך בחייו", כך נמסר בהודעה עליה חתום ראול סרוגו נשיא ההתאחדות.
דליה עסיס, שמאית מקרקעין מתכננת ערים ומרצה לשמאות באוניברסיטת בר אילן, עושה סדר בנתונים ומתייחסת להאשמות המינהל. "מינהל התכנון מאשים את כולם במקום לקחת אחריות על המחדל שהוא בעצמו יצר", אומר עסיס, "רק בשנה האחרונה ראינו ירידה תלולה של 25% בקידום פרויקטים של מיגון. על פי נתוני דו"ח מקיף, מקצועי ואובייקטיבי של מבקר המדינה שיצא השנה, 28 אחוזים מהדירות במדינת ישראל אינן ממוגנות כלל (כשלושה מיליון אזרחים) בכ-39 אחוזים יש רק מקלטים, חלקם הגדול נעדרי נגישות. ובמילים אחרות, רק בכשליש מהדירות בישראל קיימים ממ"דים.
מינהל התכנון טוען שתושבי מרכז הארץ מופלים לטובה לעומת הפריפריה. ובכן, על פי נתוני המבקר, בשלוש הערים הגדולות בישראל, ירושלים, תל אביב וחיפה, יש ממ"דים רק ל-20 אחוז מהאוכלוסייה. למעשה, הרוב המכריע של הישראלים שאין ברשותם ממ"דים בדירה, מתגוררים במרכז הארץ".
עוד היא מתייחסת ואומרת כי התמ"א בוטלה שלא בצדק גם באזורים שבהם הצליחה: "מינהל התכנון אומר ומודה שתמ"א 38 הצליחה במרכז הארץ. במקום לייצר תכנית נוספת אשר תותאם לפריפריה מינהל התכנון מחליט לבטל את התמ"א גם באזורים שבהם היא הצליחה. החלטה תמוהה אשר אין בה כל תכלית. האם תושבי המרכז לא זכאים להגנה רק בשל העובדה כי התמ"א הצליחה רק במרכז ולא בפריפריה? האם תושב מרכז רמת גן, גרשון פרנקו ז"ל, שנהרג כתוצאה מהטילים בגלל היעדר ממ"ד אינו זכאי למיגון רק בשל העובדה שהמדינה לא השכילה לממן מיגון בפריפריה? מדובר בטיעון פופוליסטי לא מוצלח. התמ"א במרכז ממומנת רובה ככולה על ידי יזמים ואנשי עסקים והמדינה לא שמה שקל בפרויקטים האלו. מדוע לבטל אותה? כיצד זה מסייע למדינה לממן את המיגון בפריפריה?".
"תמ"א 38 לא רק שלא נכשלה, היא אף הצליחה לקדם במהלך העשור האחרון פי 4.5 יותר היתרי בנייה, 81 אלף יחידות דיור (מתוך בקשות שהוגשו לכ-180 אלף יחידות דיור). זאת לעומת היתרי בנייה לכ-18 אלף יחידות דיור באמצעות פינוי בינוי. לשם המחשה, בשנת 2019 לבדה, קודמו באמצעות תמ"א 38 כ-18 אלף יחידות דיור, מספר זהה להתחלות שהיו במסגרת פינוי בינוי במהלך עשור שלם! ועל כל דירה חדשה שנבנית 3 דירות קיימות לפחות זוכות למיגון".
לדבריה מדובר במחדל וטענות שערורייתיות ליזמים: "מינהל התכנון בזבז זמן יקר. כשנתיים מאז שהחליט לבטל את התמ"א וכשנה לפני הכניסה לתוקף של הביטול אין כל תכנית חליפית באופק. מדובר במחדל חמור לכשעצמו. והטענה המקוממת שלא לומר שערורייתית היא שהיזמים והקבלנים שמבקשים להמשיך את התמ"א הם בעלי אינטרסים כלכליים. היזמים האלה כבר משנת 2005 השקיעו ממון רב ללמוד את התכנית, לבדוק פרויקטים. כשמאית שהכינה מאות בדיקות כלכליות אני יכולה להעיד שהיזמים האלו שילמו שכר לימוד יקר עד שלמדו את השטח. חלק נכבד מאותם יזמים גם לא ראו את ההשקעה בחזרה מאחר שהם לא שרדו. ולאחר 15 שנה היזמים ששרדו הגיעו סוף סוף למצב שהם יודעים להקים פרויקטים שיהיו כדאיים כלכלית מחד גיסא ומאידך גיסא ימגנו אלפי יח"ד ויצילו מאות אלפי אזרחים מאסון, מינהל התכנון קורא להם אינטרסנטים.
"אם הממשלה כל כך דואגת לפריפריה היא יכולה לבטל את ההחלטה האומללה לבטל את תמ"א 38. המלצתי, שתשב על המדוכה ותכין תכנית נוספת אשר תעתיק את ההצלחה של תמ"א 38 במרכז לפריפריה. ואם צריך, שתכניס את היד לכיס ותממן את הפרויקטים האלה. היזמים ישמחו לבצע פרויקטים כאלו בפריפריה אבל אי אפשר לצפות מהם שיממנו אותם במקום המדינה".