banner
יהודה כתב בוועידה הארצית להתחדשות עירונית // צילום: דרור סיתהכל
יהודה כתב בוועידה הארצית להתחדשות עירונית // צילום: דרור סיתהכל

יהודה כתב סוגר שנה בתפקיד היו"ר המרכזי של הקבלנים ויש לו מה להגיד

"הדבר הכי חשוב שיש לטפל בו זה להפקיע מראשי הערים את הסמכויות בתחום של התחדשות עירונית. התמנו ראשי ערים חדשים שהאג'נדה שלהם נגד התחדשות עירונית, הם עושים שינויי מדיניות שפוגעים בכל הגורמים", ראיון אישי עם יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז, על האכזבות, האתגרים וההצלחות בשנה הראשונה לתפקידו

תמונה: יהודה כתב // צילום: דרור סיתהכל

יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז, סוגר שנה בתפקיד, לאחר שנבחר בדיוק בערב חג הפסח אשתקד. אם תשאלו אותו, מדובר בשנה של חוויות, אכזבות, שמחות ובעיקר הרבה הרבה עשייה וסיפוק.  "השנה הזו היתה מלאה בעשיה מעניינת מאתגרת ולעיתים גם מתסכלת", אומר כתב בראיון חגיגי ל"מגדילים", ומסביר: "שנה מעניינת כי במהלך השנה הזו נפגשתי עם כל קובעי המדיניות, עם חברי כנסת, שרים, ראש מטה הדיור, מנכ"לית מנהל התכנון, ראשי ערים, יושב ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עם שר הבינוי והשיכון ושר האוצר. במפגשים דובר על פתרון בעיות בנושא הענף. האינטרסים של המדינה ושל הקבלנים שאינם סותרים האחד את השני. לכולנו מטרה משותפת וזה לפתור את משבר הדיור בישראל, להגביר את התחלות הבניה ולהוריד את המחירים".

איפה היו האתגרים והקשיים?
"אני מתמודד עם הרבה אתגרים לא פשוטים שהם פועל יוצא של תחום הבניה בישראל. נושא תאונות העבודה הן אתגר לא פשוט שדורש טיפול דחוף. חשוב לטפל בנושא ולדאוג להכשרה של העובדים, על מנת לפתור את התופעה הקשה הזו יש צורך בשיתוף פעולה מצד כל הגורמים בתחום. האג'נדה שלי זה לקדם את הענף בארץ ולשם כך צריך להיפגש עם מקבלי ההחלטות ועם הזרוע הביצועית ואני מביא לפעילות הזו את ניסיון רב השנים שלי בתחום.

ישנם הרבה אתגרים בתכנון אורבני היום שמשתנה לעירוב שימושים כיוון שצריך לתת מענה לכל הצרכים גם של העיר גם של התושבים וגם של המדינה. בעתיד אנחנו נתכנן ערים חכמות על כל המשתמע מכך. רק הן יפתרו את בעיית כלי הרכב בערים הצפופות, זאת בנוסף להסעה ההמונית. יש לתכנן בצורה נכונה את שילוב מבני הציבור, המסחר, התעסוקה והמגורים וזה אתגר לא פשוט לביצוע בצפיפות העירונית. אנחנו פועלים כל הזמן לטיפול בבעיות, חסמים, ומכשולים אשר עומדים בדרך לשיפור התחום כך שיספק את כולם עד כמה שניתן".

הספקת להתייחס גם לפריפריה?
"לא שכחתי את הפריפריה. ההתחדשות העירונית בפריפריה הוא אתגר משמעותי ביותר. חשוב לקדם את התחום במיוחד על השבר הסורי האפריקאי המועד לרעידות אדמה וכמובן שכל האזורים בהם קיים האיום הביטחוני שזולג גם לערי המרכז והשרון כפי שראינו לאחרונה. אין כדאיות כלכלית בפרויקטים בהתחדשות העירונית בפריפריה ולכן יש מאמץ גדול למציאת פתרונות לשביעות רצון של כל הגורמים על מנת לדאוג לביטחונם הפיזי והכלכלי של התושבים".

במקביל לאתגרים, היו גם הצלחות?
"הבאנו להתקדמות בכל התחומים בהם אנחנו פועלים גם בנושא התכנון גם ברגולציה. יצרנו והעמקנו שיתופי פעולה רבים עבור החברים בארגון כמו עם רשם הקבלנים, חברת חשמל, חברות ממשלתיות כמו עמידר, עם לשכת עורכי הדין, לשכת השמאים, איגוד האדריכלים העצמאיים, לשכת המתווכים והארגון הארצי להתחדשות עירונית. אני לוקח חלק באירועים, כנסים, מפגשים והרצאות על מנת לקדם כמה שיותר את הנושאים הבוערים והחשובים שהארגון מטפל בהם".

מה הכי דחוף לשנות בזירת ההתחדשות העירונית?
"הדבר הכי חשוב שיש לטפל בו זה להפקיע מראשי הערים את הסמכויות בתחום של התחדשות עירונית. את הסמכויות יש להעביר לאחד ממשרדי הממשלה ואפילו בהוראת שעה לעשר שנים. זאת על מנת למנוע מצב שאנחנו רואים אחרי כל מערכת בחירות לרשויות המקומיות כשמתמנים ראשי ערים חדשים  שהאג'נדה שלהם נגד התחדשות עירונית. הם עושים שינויי מדיניות שפוגעים בכל הגורמים גם בדיירים, גם ביזמים והקבלנים, אדריכלים, עורכי דין ועוד. כל מי שמשקיע הרבה נשמה הרבה כסף והרבה זמן ויש לו ציפייה לעתיד ולשינוי.

יהודה כתב בכנס ארגון הקבלנים ת"א יפו בת ים // צילום: מיכל מסינג
יהודה כתב בכנס ארגון הקבלנים ת"א יפו בת ים // צילום: מיכל מסינג

"אנחנו רוצים צדק חלוקתי ולגור בבטיחות וגם בבתים עם מבני ציבור וכל השימושים החשובים שהעיר צריכה. היום המטרה העיקרית של ראשי הערים צריכה להיות התחדשות עירונית בעירוב שימושים. זה גם יעזור להוריד את מחירי הדירות כיוון שבמרכזי ערים התשתיות כבר קיימות, זו פלטפורמה אדירה, להישען על הבסיס הקיים ולבנות בניה חדשה. זו הדרך להגדיל את כמות הדירות ולהוריד את המחירים. נושא האי וודאות בתחום הוא יותר ממתסכל, כמו למשל ברמת גן שם שינו את המדיניות 15 פעמים ב11 שנים".

האם תוצאות הבחירות יביאו איתן שינוי בענף ובמדיניות הדיור?
"אני מאוד מקווה שכן, משיחות שערכתי עם גורמים פוליטיים, מקבלי ההחלטות, עם שר האוצר היוצא שככל הנראה ימשיך בתפקידו הבנתי כי נפלה ההבנה שמחיר למשתכן נכשל ויש לחשב את המסלול מחדש ואני מקווה שנראה את יישום ההבנה הזו בקדנציה הנוכחית. זה הדבר הכי נכון שעשה השר כחלון והממשלה הקודמת.

שיקטינו בצורה דרמטית את המחיר למשתכן והוא יהיה אך ורק לאוכלוסייה שאכן מגיע לה ולא ייקחו משאבי מדינה במרכז הארץ ויתנו אותה לזוגות צעירים. זוג צעיר לא חייב לגור בת"א או בראשל"צ אלא יכול גם בטבעות היותר רחוקות. ישחררו קרקעות לשוק החופשי, יתכננו הרבה ולטווח הארוך, ישאירו את הוותמ"ל על כנו. אלו פעולות הכרחיות כיוון שהמדינה צריכה לייצר עוד כ 2.5 מיליון יחידות דיור עד שנת 2040. נפלה ההבנה כי יש להסיר חסמים תכנוניים כמו ראשי ערים, ועדות ערר ועד. היום הקושי העיקרי לקידום פרויקטים זה הדרך הארוכה, המסורבלת והמייאשת לקבלת היתר בניה. פעם החלק הקשה היה הבניה עצמה, היום זה החלק הקל. המצב הזה בו חברה נכנסת לפרויקט בהתחדשות עירונית  לא יודעת מתי תתחיל מתי תסיים ואם בכלל הוא מצב שלא ניתן להשלים אתו. לא ייתכן שהכל תלוי בגורמים שלא קשורים לתכנון או מימון אלא לרוב קשורים לפוליטיקה, המכשולים התכנוניים הם מינוריים".

פרשנות והערכות לבאות לעתיד?
"אני מעריך שכחלון ימשיך להיות שר האוצר. צמרת הענף מסכימה ומברכת על זה שכחלון לקח תחת סמכות משרד האוצר את כל הקשור לתכנון כמו מנהל התכנון, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ומטה הדיור- אנחנו מקווים שכך זה ימשיך. אני מקווה שהוא גם יישם את מה שמצופה ממנו כעת לאור המסקנות מהמחיר למשתכן. אני מקווה ששר הבינוי והשיכון יהיה אלי כהן, הוא הוכיח את עצמו בתפקידיו הקודמים בעיקר כשר הכלכלה והתעשייה".

מה אתה הכי אוהב בתפקידך?
"התפקיד מאוד מעניין ומגוון. מאפשר לי להיפגש עם כל הגורמים בתחום לשמוע את הצרכים של כולם, ויכולת להשפיע, לעשות חשיבה משותפת על פתרונות ולהוביל שינוי, התקדמות וצמיחה של הענף. תפקיד זה הוא מנוף להשפעה על כל הסגמנטים גם על מקבלי ההחלטות גם על החברים. זו אחריות גדולה וחשובה. מקום שמאפשר להוביל שינוי".

מה אתה מאחל לעם  ישראל לרגל החג?
"חג הפסח הוא חג של אביב פריחה והתחדשות. אני מאחל לכולנו שנמשיך ללכת קדימה, להשתפר, לצמוח ולהתחדש. שנתכנן ונבנה את העתיד האישי שלנו, העתיד המשותף ואת הארץ. שיהיה חג שמח לכולם!"

איפה תבלה את פסח?
"את החג הפסח, כמו את החגים אני מבלה עם משפחתי- עם הוריי, הילדים והאחים שלי. כל המשפחה ביחד".

לקבלת עדכונים וחדשות בוואטספ >>> לחצו כאן

בואו להגיב ולהשמיע את דעתכם. הצטרפו עכשיו לקבוצת הפייסבוק הפורום הישראלי להתחדשות עירונית >>> להצטרפות

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות