banner
חיים מסילתי // דנה קופל
חיים מסילתי // דנה קופל

הצעת החוק לאישור שומות מוסכמות עברה בהצבעה טרומית בכנסת

חיים מסילתי, יו"ר לשכת השמאים: "החוק נועד בעיקר לאזרח הקטן שכיום לא מערער על החלטות הרשות המקומית בשל העלויות הכספיות אולם גם בשל ההליך הביורקרטי הנלווה לכך"

תמונה: חיים מסילתי יו"ר איגוד השמאים // צילום: דנה קופל

הצעת חוק המאפשרת "שומות מוסכמות" שקידם יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר, עברה היום בכנסת בהצבעה טרומית ברוב של 48 וללא מתנגדים. על פי הצעת חוק שומות מוסכמות, בעל נכס המחויב בהיטל השבחה בגובה של עד 100 אלף שקל יוכל להגיע לפשרה עם הרשות המקומית, זאת מבלי להמתין לקבלת שומה מכרעת. הצעת החוק נועדה בעיקר לאזרח הקטן שכיום לא מערער על היטלי ההשבחה של הרשות המקומית בשל העלויות הכספיות הכבדות ופרק הזמן עד להתברר הליכי הערעור.

התושב כבר לא כבול
על פי החוק כיום, בכל מקרה שבו יש מחלוקת בין בעל הנכס לרשות המקומית על גובה היטל ההשבחה יש למנות שמאי מכריע. מחלוקת כזו יכולה להתקיים גם אצל התושב ה"קטן" שרק המעוניין למשל למכור את דירת מגוריו. השמאי המכריע יכול להפחית את השומה אבל גם להעלות אותה ולא ניתן להגיע לפשרה. על פי החוק הקיים הצרכן כבול להליך אשר לא מאפשר לו להגיע כאמור להסכמות אלא מחייב אותו להתדיין אצל שמאי מכריע, הליך העולה כסף ולוקח זמן, גם אם מדובר בערעור על שומה נמוכה יותר.

בהצעת החוק החדשה, נכתב כי: "הרגולציה הקיימת בישראל מכילה אפשרויות רבות לקיומה של הסכמה בין האזרח לרשות בעיקר בתחומי המיסים ואף בתחום העמדה לדין פלילי. לפיכך, מן הראוי שיתקיים גם בתחום היטלי ההשבחה, מתחם, ולו צר, לקיום הסכמות בין הנישום לרשות".

יו"ר לשכת שמאי מקרקעין, חיים מסילתי בירך על אישור התיקון לחוק: "הכנסת אישרה היום חוק צרכני חשוב שמקל על יוקר המחייה בישראל.  החוק נועד בעיקר לאזרח הקטן שכיום לא מערער על החלטות הרשות המקומית בשל העלויות הכספיות אולם גם בשל ההליך הביורקרטי הנלווה לכך. לדוגמא נישום המערער על שומות בהיקף 10,000-20,000 שקל, גם אם השומה מוטעית, יצא לרוב ושכרו בהפסדו, שכן ניהול ההליך מחייב תשלומי שכר טרחה לשורה של גורמים מעבר לבירוקרטיה שהופכת את ההליך ללא משתלם. כיום מרבית הנישומים שמחויבים בסכומים נמוכים מעדיפים לשלם את ההיטל ולא לערער. בטוחני כי המשך הליכי החקיקה אשר ילוו על ידי הגורמים הרלוונטיים – יביאו לאישורו הסופי של החוק".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות