banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

מדד תשומות הבנייה – הנתון שמשפיע על עלות הבנייה

כשמדברים על מחירי הנדל״ן ועל בועת הנדל״ן בישראל, נהוג לדון במחירי הבתים והבניינים ולרוב גם מדברים על השכרה של דירות, אבל הרבה פעמים שוכחים לדבר על אחד הנתונים החשובים ביותר בעניין הזה והוא העלות של בנייה בישראל. אז כמה עולה לבנות בית, דירה, משרד, בניין או כל נכס אחר בישראל? הנתון הזה משתנה כל הזמן ושמו מדד תשומות הבנייה. המדד הזה משפיע גם על המחיר שיעלה לנו לבנות בית או נכס כלשהו, אבל גם כזה המשפיע באופן ישיר על שוק הנדל״ן באופן כללי, כולל שוק הדירות יד שנייה. מהו מדד תשומות הבנייה, כיצד הוא מחושב, מה משפיע על עלייה וירידה במחירים של נכסים, באיזה מועד הוא מתפרסם ואיך הוא משפיע על ההחלטה לרכוש דירה? כל התשובות לשאלות האלו ועוד מידע חשוב תוכלו למצוא במאמר הזה

מה זה מדד תשומות הבנייה?

מדד תשומות הבנייה הוא אחד המדדים ברשימת מדדי המחירים במשק הישראלי, המחושב בטכניקות סטטיסטיות מעת לעת ומטרתו למדוד את השתנות המחירים של עלויות הבנייה למגורים וכן למסחר ומשרדים בישראל. המדד למעשה עוקב אחרי שינויים בהוצאות ובעלויות הנדרשות לרכישת חומרי בנייה שונים, שירותים ומוצרים המשמשים קבלנים לבניית בתים ונכסים. תפקיד המדד הוא לייצג את מרכיב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה. משנת 1992, מתפרסמים לצד המדד תתי מדדים נוספים על פי פרקי בנייה שונים. 

באוקטובר 2022 פורסם כי מדד תשומות הבנייה יעודכן לאחר עשור ללא כל שינוי, ושמעתה המדד יעודכן פעם בחמש שנים. העדכון האחרון במדד תשומות הבנייה התפרסם באוקטובר 2022, והעדכון של מדד תשומות הסלילה והגישור יצא לאור בתחילת 2023. השינוי הזה התרחש לאחר שעלו לא מעט טענות בענף הנדל״ן על שהמדדים אינם משקפים את עלויות הבנייה בפועל משום שלא עודכנו זמן רב (מדד תשומות הבנייה התעדכן לפני כן לאחרונה בשנת 2011 ומדד הסלילה והגישור עודכן לאחרונה בשנת 2009). 

איך מחושב מדד תשומות הבנייה?

המדד בעצם בודק את השינויים החלים עם הזמן בהוצאה הדרושה לקניית סל קבוע של חומרים, מוצרים ושירותים לבניית בתי מגורים, מבני מסחר או משרדים, והוא מייצג את הרכב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה:

  • חומרים ומוצרים – חומרי מחצבה, שיש וקרמיקה, מלט ובלוקים, מתכת ומוצרי ברזל שונים, מוצרים ואביזרים שונים המשמשים לעבודות חשמל, מוצרים ואביזרים לעבודות אינסטלציה וסניטציה, עצים לבנייה, מוצרים מוגמרים, איטום צבעים, זכוכית ומגוון מוצרים אחרים
  • הובלה ושינוע
  • ציוד וכלי עבודה מסוגים שונים
  • השכרה של ציוד ורכבים שונים לצורך הבנייה
  • הוצאות כלליות כמו ביטוח, בדיקות, אחזקת משרדים והוצאות נוספות
  • שכר לכל בעלי התפקידים – פועלים, מפעילי ציוד הנדסי, מפקחי בנייה ועוד

מה משפיע על עלייה או ירידה של המדד?

יש לא מעט גורמים המשפיעים על עלייה או ירידה של המדד וזה תלוי במידה רבה בתנודות הכלכליות בשוק הישראלי ובעולם כולו. למשל, אם מחצב מסוים מתחיל להידלדל, המחיר שלו עולה באופן מיידי, וזה שישפיע מייד על המדד ויביא לעלייה של מחירים. המדד עלול להשתנות גם אם יש אסון או מלחמה באזור מסוים בעולם שמביאים ממנו משאב כזה או אחר. כמו כן, שינויים בכלכלה הישראלית משפיעים גם הם. כאשר מחירי החשמל עולים, עולה גם המדד מפני שחשמל הוא חלק בסיסי וחשוב בכל תהליכי הבנייה.

באיזה מועד מתפרסם המדד?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את מדד תשומות הבנייה מפורסם ב-15 בכל חודש, והוא רלוונטי לחודש הקודם. כלומר, מדד המפורסם ב-15 בינואר מציג את השינוי במחירים מחודש דצמבר שלפניו.

איך מדד תשומות הבנייה משפיע על ההחלטה לרכוש דירה?

השאלה הבוערת ביותר בקרב רבים היא איך להביא בחשבון את המדד בהקשר של רכישת דירה ואיך המדד עוזר לנו להבין מתי נכון לרכוש דירה. קודם כול צריך להבין כי המדד אינו משפיע על מי שמעוניין לרכוש דירה קיימת בשוק הנחשבת יד שנייה. לעומת זאת, מי שמעוניין לרכוש דירה מקבלן, שהיא בעצם דירה על הנייר, הוא זה שמדד תשומות הבנייה ישפיע על הרכישה שלו. ברוב המקרים האלו הרוכשים משלמים אחוז מסוים ממחיר הדירה הסופי בעת סגירת העסקה, כאשר הסכום שנותר לתשלום יוצמד למדד תשומות הבנייה, מה שאומר שהמחיר יעלה בסופו של דבר ושנשלם יותר ממה שהתחייבנו לגביו מלכתחילה. כלומר, השאלה איך לרכוש דירה היא שאלה מורכבת והתשובה מחייבת אותנו להביא בחשבון כמה פרמטרים, אך בהיבט של מדד תשומות הבנייה, חשוב לזכור שככל שמדובר בדירה חדשה מקבלן, המחיר הסופי שנשלם, אם לא שילמנו בעבורה את מלוא הסכום מראש, הוא מחיר המוצמד למדד תשומות הבנייה. 

תשלום מוקדם – כל היתרונות והחסרונות

הדרך להימנע מההשפעה של עלייה במדד תשומות הבנייה על המחיר שנשלם על בנייה חדשה היא לשלם לקבלן כמה שיותר כסף מראש. ככה אנחנו משלמים בעצם לפי המדד הנוכחי והעלייה לא משפיעה עלינו. יש לעניין הזה לא מעט יתרונות אבל גם כמה חסרונות:

יתרונות
היתרון הקריטי ביותר כאן הוא שתשלום מוקדם של סכום גבוה ככל האפשר מונע מהמחיר שאנחנו משלמים להיות מושפע מהמדד. למשל, אם הסכמנו לקנות דירה מקבלן ששוויה שני מיליון שקלים ואנחנו מעוניינים לשלם מראש סכום של מיליון וחצי, היתרה שנמצאת בסיכון לעלייה בעקבות שינוי במדד תשומות הבנייה היא של 500,000 שקלים בלבד. ככל שנוכל לשלם סכום גבוה יותר, כך נחסוך את תשלום האחוזים הנוספים על העלייה העתידית. זהו בדרך כלל יתרון אם יש לנו סכום נזיל בשביל לשלם על הדירה מבלי לקחת משכנתא, אך המצב הזה אינו נפוץ במיוחד. 

חסרונות
החיסרון הגדול ביותר בצעד של תשלום מוקדם לקבלן מופיע בשלב שבו בשביל לשלם עלינו לקחת משכנתא. למשל, אם קנינו נכס מקבלן במיליון וחצי שקלים והייתה לנו אופציה לשלם 15-10 אחוז בחתימת החוזה ואת היתר בשלב האכלוס, אבל החלטנו שכדי להימנע מהתשלום של עליית מדד תשומות הבנייה נרצה לקחת משכנתא על מנת לשלם לקבלן את מלוא הסכום או מרביתו לפחות. במצב הזה אנחנו כבר מתחילים לשלם את ההחזר של המשכנתא, ויכול להיות שעם הזמן נבין שהריבית שאנו משלמים גבוהה יותר מהעלייה התאורטית במדד תשומות הבנייה. תשלום מראש הדורש לקיחת משכנתא הוא צעד הכרוך בסיכון שלפעמים מתברר כלא משתלם.

סיכום

בשורה התחתונה, מדד תשומות הבנייה הוא מושג שחשוב להכיר, בייחוד אם אנחנו קונים דירה מקבלן על הנייר או בונים בעצמנו את בית החלומות שלנו. המדד משפיע על כל פעולה של בנייה, בין שמדובר בבנייה של מבנים חדשים (מגורים, משרדים, תעשייה ועוד) ובין שאלו הם פרויקטים של פינוי בינוי או התחדשות עירונית. אם אתם רוצים לדעת עוד על הנושא הזה ועל נושאים מעניינים וחשובים נוספים בתחום של התחדשות עירונית, באתר מגדילים תוכלו למצוא את כל מה שאתם צריכים. האתר שלנו הוא הזירה המרכזית להתחדשות עירונית בישראל שבה תמצאו את כל המידע שאתם מחפשים בנושא.

מאמר זה אינו מהווה יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי. הקריאה במאמר הינה לשיקול דעתו הבלעדי של הקורא. בכל מקרה של ספק, יש על הקורא להתייעץ עם גורם מקצועי ומוסמך.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות