בית משלכם – כל הפתרונות לדיור לזוגות צעירים בישראל
מהשכרה ארוכת טווח, דרך מעבר למגורים בפריפריה ועד לרכישת דירה בפרויקטים להתחדשות עירונית – "מי שיתעכב ברכישת דירה, ימצא בסיכון כי בעוד מספר שנים עלול 'לפספס את הרכבת'"
מהשכרה ארוכת טווח, דרך מעבר למגורים בפריפריה ועד לרכישת דירה בפרויקטים להתחדשות עירונית – "מי שיתעכב ברכישת דירה, ימצא בסיכון כי בעוד מספר שנים עלול 'לפספס את הרכבת'"
כבר לא כבולים לבית: זוגות וצעירים בתחילת דרכם, שמרגישים שחלום הדירה בבעלותם הולך ומתרחק עם עליות המחירים, יכולים להתחיל לחשוב חיובי ולמצוא פתרונות יצירתיים לדיור ארוך טווח, שיבטיח להם שקט וביטחון, במחירים שפויים. בשנים האחרונות הלכו והתפתחו במדינת ישראל פתרונות דיור מחוץ לקופסא, ביניהם השכרה ארוכת טווח, לצד התרחבות ההתחדשות העירונית בשכונות הוותיקות, המשוועות לכניסתם של זוגות צעירים. ומי אמר שמגורים בפריפריה (או במונחים של הישראלים מחוץ לגוש דן) הם מילה אסורה?
"יש לזוגות הצעירים כיום מספר דרכי פעולה להתנהלות כלכלית הולמת שתאפשר להם קורת גג. ראשית, אם מרכז הארץ לא נגיש מבחינת המחירים, הם בהחלט יכולים להתרחק קצת לערים פריפריאליות יותר ולשכור או לרכוש דירות במחירים המתאימים יותר ליכולת הכלכלית שלהם. המדינה גם מעודדת פרויקטים של שכירות לטווח ארוך ואני בהחלט חושב שזוהי חלופה ראויה למגורים מדירות בבעלות", אומר אריק גלעד, מנכ"ל משותף בקבוצת תצפית נדל"ן. לדבריו, "יש בידי המדינה גם כלים נוספים לעזרה לזוגות הצעירים מעבר להשכרה לטווח ארוך, כמו תוכניות לדירות בהנחה שעלו בחודש האחרון בחזרה לראש סדר העדיפויות הממשלתי – מחיר למשתכן, מחיר מטרה וכדומה. אלה הן תוכניות שפונות בדיוק לקהל היעד של הזוגות הצעירים ומאפשרות להם להגיע לדירה שאחרת לא היו מסוגלים, ואנו בחברה שמחים לקחת חלק במכרזים האלה.
אפשרות נוספת לדבריו היא ההתחדשות העירונית. גלעד: "אפשרות נוספות היא לרכוש דירות במתחמים המיועדים לפינוי בינוי. המחסור בקרקעות בארץ ובמיוחד במרכז מחזק את הצורך בהתחדשות עירונית ויביא להמשך תנופה שיש כבר כיום בפרויקטים שכאלה שבהם בעצם היזם נהנה מהיכולת ל"רכוש" קרקע במחיר ריאלי והדיירים נהנים מדירה חדשה בבניין חדש ולרוב גם מקבלים דירה גדולה יותר מהדירה שהייתה להם קודם לכן. על הזוגות הצעירים לזכור שהפריפריה מתפתחת כיום, יש תוכניות ממשלה להגדלת יישובים קיימים וליצירת יישובים חדשים, נבנות תשתיות תחבורה חדשות, פתרונות תעסוקה ועוד. אם נוסיף לכל זאת את היכולת לעבודה מרחוק שעלתה בקורונה וממשיכה ללוות גם היום את שוק העבודה, נמצא שהפריפריה היא פתרון טוב מאוד עבור הזוגות הצעירים. מחירי הדירות הגבוהים בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ, הצפיפות הגבוהה בערים המובילות, ולחצי הביקוש החזקים מצד רוכשי הדירות, מביאים לכך שלמדינה אין ברירה אלא להשקיע משאבים רבים לפיתוח הפריפריה כדי למשוך אליה אוכלוסיה צעירה ואיכותית. המדינה רוצה בכך, הרוכשים החלו לקחת אותה בחשבון וגם היזמים החלו להבין את הפוטנציאל".
לדברי טלי שרון, סמנכ"לית השיווק והמכירות בקבוצת רם אדרת, שזכתה לאחרונה במכרז במסגרת תוכנית דירה בהנחה בנתניה: "המדינה הוציאה לאחרונה מספר מכרזים הכוללים דירות בהנחה לזכאים, מה שבהחלט מאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירה. אבל אליה וקוץ בה, שכן הזמן שלוקח מרגע הזכייה בדירה ועד למסירתה לרוכשים הוא 6-8 שנים. בטווח הזמן הזה, לזוכים אין את האפשרות לפנות למכרזי דיור להשכרה לטווח ארוך וגם אין להם את האפשרות לקנות דירה אחרת, כך שהם בעצם נותרים מחוסרי דיור, גרים בשכירות, מבלי לדעת היכן יגורו בעוד שנה וכמה זה יעלה להם. המדינה צריכה לאפשר לזכאים לדיור מופחת להשתתף גם בתוכניות הדיור להשכרה, במיוחד באזורי הביקוש. במקביל, מכרזי רמ"י צריכים לכלול לפחות 50% של דיור להשכרה כדי לתת את המענה למי שאין באפשרותם לרכוש דירה או שנמצאים בתקופת ביניים בה הם ממתינים לדירתם".
עו"ד צבי שוב, מומחה לנדל"ן, תכנון ובנייה, תומך גם הוא במגמת השכירויות. "שכירויות ארוכות טווח, חלקם במסגרת פרוייקטים ממשלתיים ועירוניים, נשמעים על פניו כאלטרנטיבה טובה לזוגות צעירים", אומר עו"ד שוב, "כך, נחסכת לתקופה העלות המשמעותית של רכישת דירה, שלרוב דורשת לקיחת משכנתא משמעותית לזוגות צעירים. עם זאת, בארץ, בשונה ממדינות אחרות, בסופו של יום רוב האנשים מעדיפים בסופו של דבר להיות בעלי נכס, במוקדם או במאוחר. בנוסף, בישראל, בשונה ממקומות אחרים בעולם, הפרויקטים האמורים אינם מתוכננים כשכירות לכל החיים, ובסופו של דבר יצטרכו השוכרים לעזוב את דירות אלו".
האם צריך למהר עם ההחלטה?
"בהתחשב בכך שמחירי הדירות בישראל עולים כבר שנים רבות, בין השאר בשל עקב הגידול באוכלוסייה בישראל והיקפי בנייה לא מספקים של דירות חדשות, הרי שיש להניח שמחירי הדירות ימשיכו לעלות. על כן, מי שיתעכב ברכישת דירה, ימצא בסיכון כי בעוד מספר שנים עלול 'לפספס את הרכבת' וכאשר יבקש לקנות דירה בסופו של יום, יידרש לשלם עבור אותה הדירה סכום גבוה משמעותית מזה שהוא נדרש אליו כיום, ויתכן אף שיהיה מדובר בסכום שלא יוכל להרשות לעצמו.
"אין ספק שפרויקטים של שכירות ארוכת טווח הינם דבר נדרש בישראל, אך אנו סבורים כי אלו רלוונטיים במיוחד עבור אלו שידם לא משגת לרכישת דירה בעצמם. לעומתם, עבור מי שמסוגל לרכוש דירה, עדיף שלא לדחות את הקץ, אלא להתקדם לרכישת דירה במוקדם, ולא במאוחר, בטרם יעלו המחירים באופן שיקשה אף יותר על רכישת דירה".
שמעון ג'יני, מנכ"ל חברת גולדן ארט, שבנתה ומתכננת פרויקטים המשלבים דירות למכירה לצד השכרה ארוכת טווח, אומר כי: "יותר ויותר משפחות לרבות הזוגות הצעירים נדרשים למענה לצרכי הדיור בסביבה משתנה ודינמית. בעקבות העלייה המתמשכת במחירי הדיור, דירה חדשה הופכת מיום ליום לבלתי מושגת עבור צעירים רבים – רווקים וזוגות צעירים. במקרים שבהם מחירי הדירות במקום המגורים המועדף עליהם יקרים מדי, המענה לרוב יתבסס על דירה בשכירות. השוק החופשי של הדירות להשכרה פרוץ לחלוטין, והשוכרים נתונים לתנודות השוק ולגחמות בעלי הדירות.
"פה נכנסת ההשכרה המוסדית כפתרון מתבקש כפי שנהוג בעולם. אני צופה שההשכרה המוסדית, שיתרונותיה מתחילים להיות מוכרים לציבור, יצמח בשנים הקרובות בצורה משמעותית. החברות והגופים המוסדיים שבונים ומנהלים פרוייקטים ייעודיים לשכירות ארוכת טווח מייצרים ערך מהותי ובטחון לשוכרים, ומבטיחים מוצר ברמה גבוהה לאורך זמן. בנוסף פרויקטים אלו מאפשרים גם מענה גמיש לצרכים כמו שינוי מקום התעסוקה, הגדלת התא המשפחתי ועוד. המדינה מבינה את הצורך הקריטי הזה, והעובדה שהיא מקצה קרקע שמיועדת לדיור להשכרה ושיש כיום בצנרת התכנון עוד עשרות אלפי דירות המיועדות לשכירות ארוכת טווח, מעידה על הכוונה לבסס מודל זה כפתרון דיור משמעותי ומוסדר בענף הנדל"ן. אני בטוח שככל שהזמן יעבור והצרכנים יתרגלו לאיכות המוצר והשירות במהלך תקופת השכירות וינצלו גם את השירותים הנלווים – הרי שפתרון זה יהווה אלטרנטיבה ראויה לרכישת דירה".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן