banner
דני סויסה // באדיבות צים בהרי | Depositphotos
דני סויסה // באדיבות צים בהרי | Depositphotos

האם התוכניות החלופיות לתמ"א 38 הן בגדר פריצת דרך?

במקביל לקידום 18 תוכניות התחדשות בניינית, על מקבלי ההחלטות להאריך את תוקף תמ"א 38 // דעה

דני סויסה 17.04.2023

כזכור עוד ב-2019 הכריזה ראשת מנהל התכנון דלית זילבר כי נבחנת תכנית חלופית לתמ"א 38. בסופו של דבר לא יצאה כל תכנית חלופית לפועל, זאת לאחר התנגדות עזה של מטה הדיור הלאומי וכן של הרשות להתחדשות עירונית. אשתקד שוב העלתה שרת הפנים איילת שקד תכנית שכונתה "התחדשות בניינית עירונית" כשהמטרה הינה גם לקצר הליכים ביורוקרטים וגם לתכלל את ההתחדשות העירונית במתחמים עירוניים גדולים שאינם משיקים בהכרח. במהלך השנה האחרונה קודמו 18 תכניות בהיקף של רבבות יחידות דיור של התחדשות בניינית עירונית בערים שונות ברחבי הארץ, רובן ככולן בפריפריה או ערים ותיקות שאינן כלולות בגוש דן. תכנית ראשונה מסוגה זו אושרה לאחרונה בעיר רמלה וכוללת בתוכה כ-3000 יחידות דיור. מה שמייחד את התכנית הזו, שהיא כוללת שכונות ומתחמים שונים ברחבי העיר שאינם שוכנים בהכרח זה לצד זה, בשונה מתמ"א 38 המקורית, מאפשרת על פי הצורך הן תמ"א 38/1(חיזוק ותוספת קומות) והן תמ"א 38/20 הריסה ובנייה מחדש. היא גם אינה מגבילה את זכויות הקבלנים ומאפשרת במקרים רבים איחוד וחלוקה מחדש וחיבור מגרשים סמוכים, שימושים מעורבים, מגורים, מסחר ותעסוקה וכו'. בסופו של דבר השוני המהותי בינה לבין תמ"א 38 המקורית הינו הן בהיקף המשמעותי של יחידות הדיור והן בגמישות התכנונית.

האם אכן מדובר כאן בפריצת דרך של תכנית חדשה ש"תשים בצד" את תמ"א 38 שאותה כולנו מכירים? ובכן, לטעמי, ממש לא בהכרח. תמ"א 38 הקיימת יכולה בהחלט לספק הרבה יותר יחידות דיור ברחבי הארץ, זאת אם הביורוקרטיה המיותרת תקוצר ולרשויות המקומיות יהיו את התמריצים הנדרשים על מנת לקדמה.

לאחרונה, במסגרת חוק ההסדרים המקודם במשרד האוצר, דובר על סנקציות שיינקטו כלפי רשויות מקומיות או קבלנים שיעכבו תכניות. לטעמי במקום סנקציות צריכים וחייבים מקבלי ההחלטות להעניק "גזרים", כלומר תמריצים הן לרשויות והן לקבלנים, זאת על מנת לקדם מאות אלפי יחידות דיור התקועות במסדרונות הוועדות. על כן, לטעמי אין כל סתירה בין שחרור הפקק של תכניות תמ"א תקועות לבין קידום ועידוד במקביל של תכניות התחדשות בניינית עירונית המשלימות ולא סותרות(!) את תכניות התמ"א הוותיקה והטובה. אדרבא, במקביל לקידום 18 תכניות ההתחדשות הבניינית, שכבודה במקומה מונח, שומה על מקבלי ההחלטות, כמה שיותר מהר, להאריך את תוקף התמ"א 38, שאמור להסתיים באוקטובר השנה לפרק זמן בלתי מוגבל ובמקביל להקל הן על הרשויות והן על היזמים, במתן יותר זכויות, עד 20 אחוזים בהתאם לדוח הכלכלי, בקיצור הביורוקרטיה, לחייב אישור תכניות בזמן מוגבל, ותכנית שלא עוברת תעבור אוטומטית לאישור המחוז. תכנית שאיננה חורגת מהתמ"א אוטומטית תאושר. יינתן מימון תשתיות משלימות וכל מה שצריך, על מנת שהיעד להגדיל את היצע הדיור ולחזק בנינים כנגד רעידת אדמה גדולה אפשרית, אכן ייושם ויפה שעה אחת קודם !

*כותב המאמר, דני סויסה, מכהן בתפקיד יו"ר צים בהרי נדל"ן מקבוצת עדי צים אחזקות

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות