banner
בית ספר פרס בשכונת עופר // צילום: וינשטין ועדיה אדריכלים
בית ספר פרס בשכונת עופר // צילום: וינשטין ועדיה אדריכלים

איך יראו בית הספר בשכונות החדשות שמציעות הכל קרוב לבית?

השכונות הופכות להיות צפופות יותר אבל גם נגישות ושוקקות יותר. איך משלבים את מוסדות החינוך בתוכניות והאם הילדים ישחקו על הגגות?

כרמלה קופר 17.03.2025

דמיינו את הילדים שלכם לומדים בבית הספר שבשוק הסיטונאי ויוצאים לשיעור ספורט באולם של הקאנטרי בקניון  – זה לא חלום, ככה יראו מוסדות החינוך של תל אביב וערים רבות במדינת ישראל, בעקבות מגמת עירוב השימושים, ציפוף הערים והעצמת זכויות הבנייה בסמוך לתחנות המטרו. איך משלבים את ילדי שכונות העתיד החדשות והמתחדשות בתוך כל זה? 

לאחרונה, אישרה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה הנחיות חדשות לתכנון בתי ספר באזורים אורבניים צפופים. מדובר בעדכון למדריך הארצי להקצאת שטחים לצורכי ציבור שאושר במינהל התכנון באוגוסט 2018 וקודם בשיתוף הרשות להתחדשות עירונית. 

רפי אלמליח // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
רפי אלמליח // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

"עדכון המדריך הכרחי בעידן בו הצפיפות העירונית בישראל הולכת וגדלה לצד משאב הקרקע היקר שהולך ואוזל", מסביר מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, "במציאות זו, אנו מחויבים לחשיבה חדשנית ויצירתית מחוץ לקופסא על מנת להיערך לאתגרי המחר. ההמלצות שהוצגו בולנת"ע נותנות מענה לאתגר זה, תוך שמירה על סטנדרטים חינוכיים גבוהים לצד ייעול השימוש בקרקע ומתן כלים תכנוניים ייחודיים כגון חצרות משחק על מרפסות וגגות של מבנה בית הספר". 

גורי נדלר // צילום: רוני כנעני | Depositphotos
גורי נדלר // צילום: רוני כנעני | Depositphotos

מנהל אגף בכיר תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, גורי נדלר, מתייחס לשכונות שעוברות התחדשות עירונית, ואומר כי: "תהליכי התחדשות עירונית חייבים להיות גם מנוף לשיפור התשתיות העירוניות, המרחב הציבורי ומבני הציבור. ההנחיות  לתכנון בתי ספר קומפקטיים יותר הם צעד משמעותי בכיוון זה. ההנחיות יאפשרו התחדשות של מבני בתי הספר במרכזי העיר לטובת סביבות למידה איכותיות, חדשניות ומותאמות לערים המתחדשות ויקדמו תכנון יעיל של בתי הספר, ניצול גגות ומרפסות לשימוש התלמידים, ושילוב מוסדות חינוך וספורט. אני מאמין שההמלצות ייושמו באופן מידי".

ניצול שטחי גג לפעילות התלמידים

כאמור, כבר היום בערים כמו תל אביב, ראשון לציון וירושלים ניתן לראות דגמים מורכבים ומודלים ייחודיים של בתי הספר החדשים. כך למשל, בית ספר שבח מופת – התיכון להייטק ואומנויות ע"ש שמעון פרס בדרום העיר תל אביב, משלב שטחי גג ומרפסות פעילים ושטחי התכנסות בתוך בית הספר. 

בית הספר שמיר בשכונת תל ברוך בתל אביב // צילום: לקנר אדריכלים
בית הספר שמיר בשכונת תל ברוך בתל אביב // צילום: לקנר אדריכלים

גם בית הספר התיכון יצחק שמיר בשכונת תל ברוך בצפון בתל אביב, הבנוי על 5 קומות, משלב בנוסף לשטחי החצר הקרקעיים המסורתיים גם שטחי פעילות ומנוחה בחצרות רבודות במרפסות וכן גג פעיל. בית ספר מיוחד נוסף בתל אביב הוא בית הספר "ביכורים" בשרונה, הבנוי על מגרש בגודל 4.5 דונמים, כולל 24 כיתות בית ספר יסודי, שש כיתות חינוך מיוחד, שלוש כיתות גן וכן חצרות משחק בקרקע, בקומות ועל הגגות. אולם הספורט של בית הספר משמש הן את התלמידים והן את תושבי העיר, בשעות היום השונות. 

גם בבית הספר המיתולוגי הגימנסיה הריאלית בראשון לציון, נערך שינוי בשנים האחרונות ובית הספר עלה לגובה עם חצר פעילה על הגג, תוך שילוב חצרות רבודות גם במרפסות, כדי לתת מענה לציפוף העירוני והמחסור בשטחים הפנויים לבתי ספר חדשים. 

בירושלים, הוועדה המחוזית ירושלים אישרה את תוכנית "מידטאון" על שטחי בי"ח שערי צדק לשעבר, בסמוך לציר רכבת קלה קיים עם ארבעה מגדלים בני 40 קומות, 1,000 דירות, משרדים, מלון ובית ספר ורטיקלי אשר משתלב בשימושים הסחירים בשכונה. 

מגרשים קומפקטיים וחצרות רבודות 

כזכור, בחודש דצמבר, המועצה הארצית לתכנון ובניה החליטה לאשר את תוכנית המתאר הארצית למרחב תחנות מטרו במטרופולין תל אביב (תמ"א 70), שגיבשה כללים לתכנון אורבני סביב תחנות המטרו המתוכננות ב-24 ערים במטרופולין תל אביב, זאת בעקבות העצמת הבנייה במרחב התחנה. בין היתר, התוכנית קבעה עקרונות להתייעלות בהקצאת קרקע למוסדות ציבור על ידי עירוב שימושים והנחיה לשימוש במודלים של מגרשים קומפקטיים יותר עבור בתי ספר. 

"התוכנית הציפה את הצורך בעדכון פרק בתי הספר במדריך הארצי לצורכי ציבור, על מנת לתת מענה תכנוני ברור לתכנון דגמים חדשניים של בתי ספר, במגרשים יותר קומפקטיים, לצד בחינת ההיבטים הפדגוגיים הנדרשים ע"י משרד החינוך", מסבירים במינהל התכנון, "כיום, לנוכח התחדשות עירונית מואצת והציפוף האורבני שהולך וגדל בדגש על אזורים הסמוכים למערכות הסעת המונים, הצורך בהקצאת שטחים לצרכי חינוך הופך משמעותי מאי פעם, ומחייב התייעלות תכנונית המתחשבת במגבלות הקרקע, תוך שמירה על ערכים פדגוגיים מתקדמים". 

המדריך המעודכן מציע מודלים ייעודיים עבור אזורים עירוניים בצפיפות גבוהה, תכנון חצרות רבודות עם חצרות פעילים על גגות ומרפסות, קביעת דגמים ייחודיים לשטחים בבנייה חדשה ובאזורים המיועדים להתחדשות עירונית וכן, איגום שימושים ציבוריים שונים במגרשים המיועדים לבית הספר. 

אולה אקסלרוד // יח"צ | Depositphotos
אולה אקסלרוד // יח"צ | Depositphotos

"זוהי בשורה גדולה לתכנון אזורים עירוניים מצטופפים בדגש על אזורים אורבניים בקרבה למערכות הסעת המונים כמו המטרו", אומרת מנהלת אגף בכיר לתכנון מטרו והסעת המונים במינהל התכנון, אולה אקסלרד. לדבריה, "עדכון המדריך שהוצג לראשונה בולנת"ע, מבקש להסדיר הנחיות תכנוניות ברורות. ההנחיות החדשות יחולו באזורים מוגדרים ברחבי הארץ – באזורי ביקוש, בערים גדולות ובתחום תוכניות בעלות צפיפות גבוהה וכן בסמיכות לתחנות מערכת תחבורה עתירת נוסעים (מתע"ן) כגון מטרו, רכבת קלה, רכבת ישראל וכד'".  

המדריך שהוצג בדיון קודם כאמור באמצעות ועדת היגוי שהוקמה על ידי מינהל התכנון בשיתוף הרשות להתחדשות עירונית וכן, בשיתוף מינהל הפיתוח במשרד החינוך, אגף תקציבים במשרד האוצר ונציגי הרשויות המקומיות. 

עוד היו שותפים לתהליך המורכב צוות תכנון בראשות אדר' ארי כהן וד"ר חיים פיאלקוף, אדר' ליאור ויתקון ואדר רז מור יוסף, בליווי יועצים פדגוגיים מטעם משרד החינוך – ד"ר גדי ביאליק וד"ר אדר' ענת מור אבי, ויועצים כלכליים ושמאיים, אשר בחנו את ההיבטים הכלכליים של הדגמים המוצעים.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות