תמ"א 70 – המהפכה הגדולה בהתחדשות עירונית
תוכנית המטרו התהווה הזדמנות פז לייצר למשק שלנו מנועי צמיחה מחודשים ואג'נדה לאומית, כלכלית וחברתית // דעה
תוכנית המטרו התהווה הזדמנות פז לייצר למשק שלנו מנועי צמיחה מחודשים ואג'נדה לאומית, כלכלית וחברתית // דעה
לאחרונה קיבלה המועצה הארצית לתכנון ובניין החלטה בעלת משמעות אסטרטגית דרמטית בכל מה שקשור בקידום התחדשות עירונית בכלל וברחבי גוש דן בפרט, החלטה שלטעמי תביא את כלכלת מדינת ישראל לצמיחה מחודשת, זאת לאחר המלחמה הארוכה בתולדותיה.
ההחלטה מעניקה בפועל גושפנקה ליציאת תכנית המטרו לדרך, ובד בבד קידום תמ"א 70 שתאפשר התחדשות עירונית סביב 109 התחנות שיוקמו לאורך שלושת קווי המטרו שיתפרשו לאורך 145 קילומטרים ויכללו בתוכם 24 ערים ומועצות מקומיות מכפר סבא בצפון בואכה רחובות וצומת בילו בדרום.
מדובר, אדגיש, בפוטנציאל עד כדי אלפי אחוזי השבחה בתב"ע בכל אותם מתחמים סביב תחנות המטרו, עובדה שאמורה לקדם במהלך העשורים הקרובים מאות אלפי יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית ועל הקרקע היקרה ביותר במדינת ישראל.
יהיה בכך ערך כלכלי שלא יסולא בפז למדינת ישראל, תרומה מכרעת לענף הבנייה, כולל תעסוקה למאות אלפי עובדים ויצירת היצע דיור מוגבר, במיוחד לאור העובדה שישראל אמורה על פי כל התחזיות להכפיל את מספר תושביה לכ-20 מיליון תוך כ-30 שנה בלבד.
בתור מי שחקרה לעומק את נושא השפעת המטרו על התחדשות עירונית בערים רבות ברחבי העולם, אעיד כי בכל פעם שקודם קו מטרו חדש הוא יצר מהפיכה של ממש בכל מה שקשור להתחדשות עירונית סביבו, קל וחומר עירוב שימושים מוגבר ככל שביצוע המטרו יתקדם ויילך.
דוגמא קלאסית מהווה מתחם התעסוקה, המסחר והמגורים CANARY WARF (מזח קנרי) שבמזרח לונדון. המתחם, שהוקם בשנות ה-80 של המאה שעברה, עמד שנים רבות כאבן שאין לה הופכין ונחשב ל"פיל לבן", זאת עד שהוחלט להאריך את קו הרכבת התחתית אליו, ומיד הפך למבוקש ביותר.
על כן אין לי צל של ספק כי שלושת קווי המטרו בגוש דן המורחב, שאורכם הכולל יגיע ל-145 קילומטרים ויכללו בתוכם לא פחות מ-24 עיריות ורשויות מקומיות, יצרו מציאות שונה בעליל במתחמים שעד כה נחשבו ל"חצר האחורית" של גוש דן.
אם הקווים הראשונים של הרכבת הקלה גרמו כבר היום לשינוי של תכניות המתאר בצירי תחבורה אסטרטגיים בערים גדולות ותיקות דוגמת ציר ז'בוטינסקי ברמת גן ורחוב יפו בירושלים, הרי שבדומה לערים גדולות אחרות בעולם הרחב, המטרו יגרום גם אצלנו לשינוי מהיסוד של התב"ע בכל צירי התחבורה שבהם ימוקמו התחתנות וזה אמור להשפיע על כלל הערים והרשויות המקומיות בגוש דן המורחב.
עדכון תכניות המתאר במסגרת תמ"א 70 יגרום לשינוי דרמטי של ה"גריד"(קו הרקיע) בכל הערים הגדולות הוותיקות. ייבנו בהן מאות רבות של מגדלים בגובה 30-60 קומות שיתאפיינו בעירוב שימושים מוגבר והולך, הן קומות מסד שישמשו מסחר ובילוי ובמקרים רבים גם בלב המגדלים מוסדות דוגמת בתי ספר, גני ילדים, קופות חולים, מוסדות פנאי, תרבות וכו'.
כמו כן, ועל מנת לשמר איכות חיים גבוהה לדיירי המגדלים החדשים, יוקצו בלב המגדלים שטחים ירוקים נרחבים שימשו את כל בני המשפחה ויעניקו קורטוב של אווירה כפרית ואפשרות לכל בני המשפחה להתאוורר באוויר הצלח בלב ליבן של הערם הגדולות.
אביא להלן שלוש דוגמאות שונות שימחישו את משמעות ההחלטה המהפכנית של המועצה הארצית לתכנון ובנייה:
האחת, תהיה למטרו השפעה ישירה על מעבר תושבים רבים למגורים ברדיוס של עד 10-15 דקות הליכה מהתחנה ובד בבד עובדה זו כמובן תייתר יותר ויותר שימוש בכלי רכב מוטורים, תקטין את סל ההוצאות המשפחתי ואת זיהום האוויר. בקביל לכך יתחזק עירוב השימושים, מגורים, תעסוקה, מסחר, מוסדות חינוך וביראות ובכלל כל הצרכים של הדיירים שיתרכזו באותם מתחמי התחדשות עירונית.
השנייה, השכונות הדרום-מזרחיות של תל אביב דוגמת התקווה, כפר שלם והארגזים. הקו הסגול של הרכבת הקלה ובהמשך קו המטרו המתוכנן יקרבו אותם עד כדי דקות נסיעה ספורות משדרות רוטשילד ומרכז תל אביב, עובדה שתשביח מיידית את ערכם ותהפוך אותם לפוטנציאל הבא של העיר העברית הראשונה.
השלישית, עיר לווין דוגמת ראש העין שבמהלך השנים האחרונות סבלה מהפקקים המתארכים בואכה תל אביב ולב גוש דן, כולל קושי להגיע לתחנת הרכבת הקיימת, ייהנו כעת מנסיעה מהירה ובטוחה בטווח של עד 15-20 דקות ללב גוש דן, וכמותה גם ערי ויישובי לווין נוספים.
ואסיים בכך שתוכנית המטרו התהווה הזדמנות פז לא רק לייצר למשק שלנו מנועי צמיחה מחודשים, אלא גם ליצור עבור כולנו אג'נדה לאומית, כלכלית וחברתית שתלווה אותנו במהלך העשורים הבאים ובכלל!
*כותבת המאמר, אדריכלית מיכל שרבט, היא בעלת משרד אדריכלים המתמחה בתב"עות למגורים, התחדשות עירונית ועירוב שימושים
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן