המתנגדים למתחם הדיפלומטי של ארה"ב בירושלים: מקריבים את השכונה
נגד התכנית הוגשה התנגדות שבה נטען כי: "התכנית מקריבה את השכונה על מזבח הצרכים של ארצות הברית". בעירייה דחו את ההתנגדויות
נגד התכנית הוגשה התנגדות שבה נטען כי: "התכנית מקריבה את השכונה על מזבח הצרכים של ארצות הברית". בעירייה דחו את ההתנגדויות
הוועדה המקומית ירושלים צפויה להמליץ על אישורה של תכנית להקמת מתחם דיפלומטי של ארצות הברית בשכונת ארנונה בעיר בישיבתה הקרובה. מדובר במתחם ששטחו 75 דונמים בשכונת ארנונה, בשטח השגרירות של ארה"ב, בין הרחובות פלוסר דויד מצפון, כפר עציון ממערב ורחוב קורץ ממזרח. כחלק מהדרישות הביטחוניות של הרשויות האמריקאיות, התכנית כוללת "דרך מילוט עבור מתקן דיפלומטי אמריקאי". על רקע זה נטען בהתנגדות לתכנית כי היא "מקריבה את השכונה על מזבח הצרכים והדרישות הביטחוניות של ארצות הברית", אך מהנדס העיר, יואל אבן, קבע כי "השימוש המוצע בתכנית הוא ראוי וסביר", והמליץ לאשרה.
התכנית, שהופקדה בוועדה המחוזית לפני כשלושה חודשים, מציעה הריסה של בניין מלון דיפלומט לשעבר והרחבה של המתחם הדיפלומטי של ממשלת ארצות הברית והוספת מבנה משרדים, מבנה חניה, מבנה מגורי סגל וכן מבנים נוספים לשימושים אחרים המשרתים את תפעול ועבודת המתקן. כזכור, בחודש מרץ האחרון דנה הוועדה לתכנון נושאים עקרוניים (ולנת"ע) בתכנית לגריעת מלון דיפלומט, בהתאם לתמ"א 12 (תכנית המתאר הארצית לתיירות), כחלק מהליכי קידום התכנית להקמת המתחם הדיפלומטי.
בשטח התכנית קיים מבנה משרדים המשמש את השגרירות האמריקאית, וכן מבנה ששימש בעבר כמקבץ דיור לעולים קשישים ומבנה ששימש בעבר כמרכז לאמנות. כמו כן, בשטח התכנית נמצא מבנה מלון דיפלומט. התכנית מציעה הריסה של בניין מלון דיפלומט לשעבר והרחבה של המתחם הדיפלומטי של ממשלת ארצות הברית והוספת מבנה משרדים, מבנה חניה, מבנה מגורי סגל וכן מבנים נוספים לשימושים אחרים המשרתים את תפעול ועבודת המתקן.
התכנית מבטלת יעוד למסחר, מגורים ויחידות דיור שתוכננו על השטח במסגרת תכנית אחרת. למתחם מוצעות 3 כניסות: כניסה ראשית מרחוב פלוסר דויד לרכבים והולכי רגל, כניסה קונסולרית ממערב לתכנית (מדרך ללא שם) להולכי רגל ורכבים וכניסת שירות מדרום לתכנית (מדרך ללא שם) להולכי רגל ורכבים. בכל אחת מהכניסות יתוכנן מבנה כניסה שישמש כקבלה ואת אנשי ביטחון.
את המתחם תקיף חומת אבן בגובה של 3.5 מטרים לצרכי אבטחה של המתחם. גובה הבינוי המוצע בתכנית הינו עד 5 קומות. שטחי הבנייה המוצעים הם: הם כ-12,000 מ"ר חניה מעל לקרקע, 29,000 מ"ר משרדים, 2,500 מ"ר מגורי סגל, 2,600 מ"ר מתקנים, 3,300 מ"ר אחסנה.
נגד התכנית הוגשה התנגדות של חברת צרפתי נוימן, שבבעלותה קרקע סמוך לשטח התכנית. לטענת החברה, "התכנית המופקדת מקודמת בהתעלמות מוחלטת מסביבתה המיידית, אינה משתלבת כלל במרחב האורבאני כפי שבא לידי ביטוי גם בתכנית מורדות ארנונה ופוגעת באופן בלתי סביר ובלתי מידתי בשכונה בכלל ובפרויקט המגורים והמסחר המתוכנן במגרשי המתנגדת (חברת צרפתי נוימן) בפרט". עוד נטען כי: "התכנית לוקה בחוסר איזון חמור בין צרכי ודרישות המתחם הדיפלומטי לבין טובת שכונת המגורים המאושרת, ולמעשה מקריבה את השכונה על מזבח הצרכים והדרישות הביטחוניות של ארצות הברית".
מהנדס העיר, יואל אבן, המליץ לוועדה לדחות את ההתנגדויות ולהמליץ לוועדה המחוזית לאשרה. בחוות דעתו הוא כותב כי: "מדובר באתר בעל מאפיינים ייחודיים, לרבות מאפיינים ביטחוניים, הדורשים התייחסות מיוחדת, לרבות מרווח גמישות תכנונית. בהקשר זה, הציגו נציגי מגישת התכנית במהלך הדיון להפקדת התכנית כי קיימים אילוצים בתכנון המבנים הנובעים משיקולים ביטחוניים ומהנחיות בנושאים ביטחוניים המשתנות מעת לעת, המשליכים על המרחקים הנדרשים בין המבנים המוצעים, על מבנה החנייה, ועוד".
המהנדס הוסיף כי: "במסגרת הדיון נמסר על ידי נציגי מגישי התכנית כי דרישות הביטחון עבור המתחמים הדיפלומטיים מותאמות לרמת הסיכון בהתאם למאפייני מיקום המתחם. בענייננו, הובהר על ידי נציגי מגישי התכנית כי המתחם הדיפלומטי בירושלים נדרש לאמצעי ביטחון מורכבים יותר ביחס למקומות אחרים, לרבות הגדר ההיקפית הגבוהה".
המהנדס ממליץ, כאמור, לאשר את התכנית. יש לציין כי לפני מספר שבועות אושרה תכנית נוספת הקשורה למעבר שגרירות ארצות הברית לירושלים, לאחר אישורה של תכנית להקמת מתחם דיפלומטי נוסף, בדרך חברון.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן