banner
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

עידן של אובדן שליטה של המערכות

הנתון הדרמטי ביותר: עליית מחירי הביטוח לפרויקטים שהגיעה לכ-300 אחוזים, מתוך זה עד כ-1200 אחוזים השתתפות עצמית של הקבלנים // דעה

רוני מזרחי 16.05.2023

גדילה אקספודנציאלית (בעברית גדילה מערכית) הינו מושג לטיני שבהיר לכל כלכלן מתחיל. הוא בא לידי ביטוי בגרפים המשורטטים עם עקומה חדה כלפי מעלה, דוגמת טור הנדסי, וממחישים באופן כזה או אחר אובדן שליטה של מקבלי החלטות על תהליכים.

האקספונדציאליות, קרי אובדן שליטה, עשויה לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. דוגמא מובהקת לכך מהווים סרטונים ברשתות החברתיות המייצרים שיימינג ומופצים לכל עבר. דוגמא אחרת הינה של מגפה, דוגמת הקורונה, שיצאה מכלל שליטה והדביקה מאות מיליונים ברחבי תבל.

כך גם בכלכלה. וכך גם בשוק הנדל"ן. בכלכלה חווינו בשנות ה-80 של המאה שעברה אינפלציה אקספודנציאלית שהרגיעה עד כדי כ-450 בקירוב לשנה. ובמהלך השנה האחרונה זה קרה בפועל שוב, כשנגיד בנק ישראל ניסה ללא הצלחה על ידי העלאות ריבית מופרזות לעצור את הזינוק ללא תקדים ביוקר המחייה, המזון, החשמל וכיו"ב.

ואם בשוק הנדל"ן עסקינן, אזי אפשר להכניס את האקספודנציאליות המאפיינת אותו לספר השיאים של גינס. הנתון הדרמטי ביותר, ללא ספק, היה עליית מחירי הביטוח לפרויקטים שהגיעה לכ-300 אחוזים, מתוך זה עד כ-1200 אחוזים(!) השתתפות עצמית של הקבלנים.

גם יוקר חומרי הבנייה, הן בעקבות מגפת הקורונה וייקור ההובלה ובמהלך השנה האחרונה בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה הגיע עד כדי מאות אחוזים, מה שכמובן ייקר מאוד את תקורות הבנייה והשפיע ללא ספק על הזינוק במחירי הדיור.

ואם נחזור להעלאות הריבית האקספודנציאליות של נגיד בנק ישראל, הן שרשרו ללא ספק מגמות אקספודנצאליות נוספות, ביניהן הקריסה בנטילת משכנתאות עד כדי 50 אחוזים ויותר, הקריסה במכירת דירות, גם עד 50 אחוזים ובד בבד הקריסה בהתחלות הבנייה.

ושאלת השאלות: האם אוסף המגמות האקספודנציאליות הללו הינו צירוף מקרים? והאם, בכלל, ניתן היה לשלוט עליו ולבלום ואת לכל הפחות למתן אותו?

ובכן, התשובה שלי הינה "כן"! ניתן ואפשר היה לזהות מראש את התרחיש  של אובדן שליטה שבאה לידי ביטוי בכל האינדיקטורים, בכלכלת ישראל בכלל ובשוק הנדל"ן בפרט.

ניתן היה לשלב מדיניות ריבית הרבה יותר מושכלת ומרוסנת עם שורה ארוכה של פעולות משלימות, שגם היו בולמות את האינפלציה באופן אפקטיבי יותר, גם היו מייצרות מרסנים ומאזנים לשוק המשכנתאות וגם, וזה אולי הכי חשוב, היו שמות דגש הרבה יותר חזק על הגדלת היצע הדיור, זאת במקום להתעסק יומם ולילה בבלימת רמות המחירים.

ועל מנת שתופעת האקספודנצאליות, כלומר אובדן שליטה של המערכות, לא תחריף עוד יותר, על כל מקבלי ההחלטות במשק להתכנס ולהתייעץ עם מיטב המומחים, כולל אנשי נדל"ן מובילים, זאת עד שייצא עשן לבן ועד שכולנו נזכור את האקספודנציאליות כתופעה היסטורית שאולי נוכל ללמוד ולנתח בשיעורי כלכלה אבל, חלילה, לא נצטרך להמשיך ולהתייחס אליה בזמן הווה.

אשרי המאמין.

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות