הוועדה המחוזית דרום הפכה החלטת ועדת הערר, ואישרה מלונות בחוף לידו באשדוד
המחוזית ביטלה החלטה של ועדת הערר לבטל את התכנית להקמת מלונות, ומתחה ביקורת על ועדת הערר: "קיבלה החלטה שגויה"
המחוזית ביטלה החלטה של ועדת הערר לבטל את התכנית להקמת מלונות, ומתחה ביקורת על ועדת הערר: "קיבלה החלטה שגויה"
התכניות להקמת שני מלונות בחוף לידו באשדוד יוצאות לדרך, לאחר שהוועדה המחוזית דרום דחתה בשבוע שעבר החלטה של ועדת הערר לבטל את התוכניות הללו. בכך הסתיים מאבק ממושך בין העירייה והיזמים לבין ארגוני הסביבה, שנאבקו בהחלטה להקים את המלונות. הוועדה המחוזית קבעה מתחה ביקורת על ועדת הערר, ותקפה את החלטתה לבטל את התכנית, וקבעה כי זו שגתה בהחלטתה.
הרקע להחלטה הוא תכניות להקמת 2 מלונות בני 4 קומות בחוף לידו, האחד כולל 100 חדרים, והשני 84 חדרים. מדובר בתכניות שמשדרגות, למעשה, תכניות קיימות שאושרו לפני מספר שנים. המלונות מוצעים בתחום חוף הים, במרחק של 62 ו-65 מטרים מקו החוף – תחום שבו אסור לבנות בהתאם לתכניות המתאר הארצית (תמ"א 1 בפרק החופים), שקבעו תחום של 100 מטרים מקו החוף שאסור לבנייה. התכניות קיבלו את אישורה ושל ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית, ואושרו בוועדה המקומית באוגוסט 2023, לאחר שנדחו התנגדויות של ארגוני סביבה.
בעקבות אישור התכנית, הגישו ארגוני הסביבה "אדם טבע ודין" והפורום הציבורי לאיכות הסביבה באשדוד, ערר לוועדת הערר המחוזית, בבקשה לבטל את התכניות להקמת המלונות. ועדת הערר קיבלה את הערר ברוב קולות, ולפני חצי שנה הורתה לבטל את התכניות. הוועדה קבעה בהחלטתה כי: "התכנון המוצע אינו תואם למגמות התכנון בחופי הים, התוכניות אינן תואמות את התכנון העירוני בחוף, לא הובאה בהן בחשבון עליית פני הים הצפויה והשלכותיה על רצועת החוף הסמוכה, אין בהן יתרונות המצדיקים את הפגיעה בחוף ולא נבחנו כלל חלופות שיחזירו את החוף לציבור מחד ומאידך לא יפגעו ביזם. חלופות שכאלה יש ודאי בנמצא וכל שנדרש הוא ראיית טובת הציבור לאיתורן ומעט רצון טוב".
עוד קבעה ועדת הערר כי: "מבחינה תכנונית אין מחלוקת כי כיום לא ניתן לאשר את התוכניות המבוקשות נוכח הוראות תוכניות המתאר הארציות החלות על חופי הים. סעיף 3 לתמ"א 1, הקובע את עקרונות התכנון לחופי ים אינו מתיר בינוי למלונאות בתחום חוף הים". ועדת הערר המליצה על ביצוע הצרחת זכויות, ולנייד את הזכויות למגרש החניה הקיים בבעלות רמ"י ונמצא ממזרח ובצמידות לשטח התוכנית.
על רקע זה הגישו הוועדה המקומית והיזמים, אופק השקעות, ערר על ההחלטה בפני ועדת המשנה לעררים של הוועדה המחוזית דרום. הוועדה המקומית טענה בערר שהגישה, בין השאר, כי: "קיומן של מלונות בתחום חוף הים לאורך הים התיכון בתחומה של ישראל הוא עובדה קיימת. השאלה אם המלון בנוי או לא, אינה יכולה להוות הצדקה לדחיית תכנית המבקשת לטייב את התכנון התקף. אין מדובר בתכנית הנוטלות קרקע בתולה בייעוד שאינו מאפשר בינוי ומשנות את יעודה. בעלי הזכויות בקרקע רשאים גם היום להוציא היתרים ולהקים בו בתי מלון. התכנית נשוא העררים מטייבות את אותן תכניות ומאפשרות בינוי שיש בו יתרונות גם לבאי המלון וגם לציבור הרחב". עם זאת, בדעת מיעוט המליצה נציגת מתכננת המחוז בוועדה לדחות את הערר.
ועדת המשנה לעררים של הוועדה המחוזית, בראשות יו"ר הוועדה המחוזית דרום, עודד פלוס, קיבלה כאמור ברוב קולות את הערר, וביטלה את החלטת ועדת הערר. הוועדה קבעה, בין השאר, כי היא סבורה כי: "ועדת הערר המחוזית שגתה בהחלטתה, לפיה יש לדחות את התכנית ולהעדיף חלופה המבצעת חילופי קרקע, עם קרקעות סמוכות המרוחקות מחוף הים. הועדה סבורה כי הגם שוועדת הערר אינה חייבת לקבל את החלטת ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית, ועדת המשנה לעררים של הועדה המחוזית, אינה יכולה להתעלם מההנמקות ומהחלטת ועדת משנה של המועצה הארצית והיא מחויבת להחלטה זו. בהחלטת ועדת הערר המחוזית, התקבלו החלטות הסותרות את החלטת ועדת המשנה לעררים בהתייחס לאותם טיעונים ממש. הועדה סבורה שראוי שמוסדות התכנון יהיו עקביים בהחלטתם וכאשר מוסד התכנון הבכיר ביותר, בנוגע להיבטים של שמירת הסביבה החופית, מחליט כי אין מניעה ויש הצדקה לאשר את התכנית ואף סבור כי יש בתכנית היבטים מיטיבים, ראוי כי מוסדות תכנון הכפופים לאותו מוסד תכנון, יכבדו את החלטתו ובוודאי שלא יסתרו אותה באותן טענות".
הוועדה הזכירה כי מדובר בתכניות המשדרגות, למעשה, תכניות קיימות על החוף, וקבעה כי: "לו היה מדובר בתכניות חדשות, המשנות את הייעוד למלונאות, לא היה מקום לאשר במקום תכניות למלונאות. ייתכן גם שבחלק מהתכניות שאושרו, היה בפני מוסדות התכנון מידע שגוי, או לא מדויק, ביחס למיקום קו ה-100 מ'. יחד עם זאת, משאושרו התכניות וכל עוד לא בוטל אישורן, מהוות תכניות אלה חיקוק".
הוועדה הוסיפה כי: "השינויים המוצעים בתכנית, הינם שינויים מינוריים, המטייבים את התכנון המאושר ואין הצדקה במסגרת התכנונית הנוכחית, לבחון את ההצדקה לתכניות המאושרות. לכן, אנו מאמצים את דעת המיעוט בהחלטת ועדת הערר המחוזית ואת עמדת ועדת המשנה לעררים, כי שיקול הדעת, בנסיבות העניין, מטה את הכף לטובת אישור התכנית".
מנגד, נציגת השרה לאיכות הסביבה טענה, בדעת מיעוט, כי יש לדחות את הערר של הוועדה המקומית ולהותיר על כנה את ההחלטה המבטלת את התכניות. נציגת השרה ציינה כי: "לטובת שמירה על קו החוף, זכות הציבור וטובתו הפשוטה, נגישות ונוחות – האפשרות המתבקשת היא ניוד הזכויות למגרש החניה הקיים בבעלות רמ"י ונמצא ממזרח ובצמידות לשטח התוכנית".
כאמור, בהחלטת הרוב הוחלט לקבל את ערר הוועדה המקומית והיזמיות, ולתת תוקף להחלטה להקים את המלונות.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן