מדוע דחתה עיריית גבעת שמואל תכנית מגורים עם 380 דירות?
בעיר רוצים פרויקטיים משולבים עם מסחר ומבני ציבור: "חריגה מתכנית מתאר צריכה להיות מוצדקת ומנומקת היטב, כדוגמת פרויקט פינוי בינוי"
בעיר רוצים פרויקטיים משולבים עם מסחר ומבני ציבור: "חריגה מתכנית מתאר צריכה להיות מוצדקת ומנומקת היטב, כדוגמת פרויקט פינוי בינוי"
הוועדה המקומית בגבעת שמואל החליטה לדחות תכנית להקמת מתחם מגורים בן 380 יח"ד במרכז העיר. הוועדה אימצה את המלצות אגף ההנדסה, וקבעה כי התכנית, שתוכננה לקום על קרקע המיועדת לתעסוקה, חורגת מתכנית המתאר העירונית, נעדרת הצדקה תכנונית ופוגעת בעיר מבחינה כלכלית.
התכנית, שהוגשה על ידי היזם אברהם ברנט, ממוקמת במרכז העיר, לאורך רחוב הנשיא. בבקשה שהוגשה לוועדה המקומית נכתב כי מטרת התכנית היא שינוי יעוד מתעסוקה למגורים לטובת הקמת מתחם מגורים מעל קומת קרקע לשימושי מסחר וצרכי ציבור. התכנית מציעה 380 יח"ד ו-3,400 מ"ר מסחר.
הוועדה החליטה לדחות את התכנית, וציינה כי הבינוי המוצע הוא חלק ממתחם 3 על פי תכנית המתאר הכוללנית. במתחם 3 ניתן להוסיף 1,550 יח"ד מתוכן נוצלו בתכניות מתאר לאחר הפקדה או אישור או במסגרת מדיניות לאזור התעסוקה 1,481 יח"ד. "מכאן, שתכנית המתאר לא הותירה יח"ד גם למתחם זה", נכתבה בהחלטת הוועדה.
עוד נקבע כי התכנית אינה תואמת ליעוד הקרקע על פי התכנית הכוללנית, שהוא "עירוני מעורב". הוועדה ציינה כי בתחום המסומן כעירוני מעורב, מתקיימים שימושים שונים, למעט שטחי תעסוקה, שאמורים להיות על המגרש שבו נמצאת התכנית שהוגשה: "ללא שימושי תעסוקה לא ניתן להגדיר את המתחם בעירוב שימושים, כאשר המקום אשר אמור להכיל שימושי תעסוקה בייעוד זה הוא מגרש 12 בלבד בו עוסקת התכנית. באם יוחלט להפוך גם מתחם זה למגורים הרי שהדבר ירוקן מתוכן ייעוד זה".
עוד נקבע כי התכנית נעדרת כל הצדקה תכנונית ומפרה את איזון השימושים המתוכנן במתחם 3: "חריגה מתכנית מתאר שהכפילה את תושבי העיר צריכה להיות מוצדקת ומנומקת היטב כדוגמת פרויקט פינוי בינוי. במקרה זה, בו מדובר על קרקע פרטית ריקה, אין כל הצדקה לקבוע בה עוד שימושי מגורים באזור רווי במגורים וחסר שטחי ציבור ותעסוקה, בעל תשתיות מוגבלות". הוועדה ציינה כי הפיכת המתחם לאזור הומוגני מבחינת שימושי הקרקע אינו מעודד את התכנון המקובל היום לשכונות הכוללות בתוכן את כלל הצרכים השכונתיים ומייצר שכונה שתושביה יקבלו את השירותים בשכונות או ערים אחרות.
כמו כן, הוועדה קבעה כי התכנית פוגעת בעיר מבחינה כלכלית: "העיר משוועת לתעסוקה ונוקטת במגוון כלים ע"מ לעודד יזמים לבנות את שטחי התעסוקה בתחומה, בין היתר, באמצעות מדיניות עירונית המשלבת במגרשי התעסוקה עירוב שימושים של מסחר, משרדים, מבני ציבור ו-50 יח"ד קטנות למגרש. הצעת היזם להפוך מגרש המיועד למסחר ותעסוקה כולו למגורים לצד אזור התעסוקה מייצר תקדים מסוכן למגרשי תעסוקה אחרים במתחם זה ולסיכול מימוש מתחמי התעסוקה המועטים בעיר. בכך העיר תספוג מכה כלכלית שתפגע בה בטווח הקרוב והרחוק".
הוועדה החליטה, סיכמה וקבעה כי התכנון המוצע, "ייצור סביבה הומוגנית וצפופה, וכל זאת תוך התעלמות מתכנית מתאר חדשה ומבלי לתת מענה לאף אחד מהיבטי התכנון הבסיסיים הנדרשים", והחליטה לדחות את התכנית על הסף.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן