banner
מיכאל וידל // צילום: עיריית רמלה
מיכאל וידל // צילום: עיריית רמלה

מיכאל וידל: "אנחנו מחדשים את רמלה, היא תהפוך לעיר לאומית"

שורה של תכניות התחדשות ברמלה, הכוללות 24,000 יח"ד ב-15 מתחמים, לצד פיתוח מגורים ומסחר. ראש העיר, מיכאל וידל, בראיון אישי ל"מגדילים": "הצעירים ייקחו את הפיקוד"

זיו גולדפישר 15.02.2023

העיר רמלה מתחדשת. עם לא פחות מ-24,000 יחידות דיור בהליכי תכנון ב-15 מתחמי התחדשות עירונית ברחבי העיר, רמלה עוברת תהליכי שינוי דרמטיים. רק מראשית השנה, במשך פחות מחודשיים, קודמו תהליכי תכנון לקרוב ל-8,000 יח"ד בתכניות התחדשות במתכונת פינוי בינוי: אושרה תוכנית מתחם פרנקל-הרמב"ם עם כ-300 יח"ד, הופקדו שתי תכניות התחדשות – "מע"ר רמלה – רובע הרמבלס", הכוללת בניית 864 יח"ד, ותכנית "הקריה הרפואית", הכוללת 274,270 מ"ר של מסחר ותעסוקה. אושרה להפקדה תכנית הרצל שער העיר (בניית 530 יח"ד), ופורסמו הודעות על הכנת תכנית (הודעה לפי סעיפים 77-78) במתחמים גיורא (3,000 יח"ד, ויוספטל (3,600 יח"ד). כמו כן הופקדה תכנית להקמת שכונה חדשה בת 1,100 יח"ד במערב העיר, המיועדת לחרדים ולשוטרים.

"כשבאתי ללשכת ראש העיר, לא היה כלום מבחינת התחדשות עירונית", אומר ראש העיר מיכאל וידל, המכהן בתפקידו כחמש וחצי שנים. "הקמנו מינהלת התחדשות, ראש המינהלת הוא ראש אגף, יש לו עובדים והם מקבלים קהל כל היום. הדברים רצים".

העיר עוברת שינוי דרמטי?
"כן. יש הרבה תכניות – ברחובות בן גוריון, ויצמן, הרצל, שער העיר. מתכנן המחוז שעזב, גיא קפלן, אמר לי 'חצי מהמתכננים שלי עובדים רק על רמלה'. כל אגף ההנדסה שלי עובד חזק, והכל זז. כשיתחילו ההריסות בניינים, אי אפשר יהיה לעצור את זה. כבר יש תכנית בניין עיר (תב"ע) לפרויקטים".

ומתי תעצרו?
"אני רוצה להגיע עד ל-150,000 תושבים, ואז נעצור".

תשכחו מהדימוי השלילי
במשך שנים רבות סבלה העיר רמלה מדימוי של עיר חלשה ומוכת פשע. היא נקשרה באופן כמעט אסוציאטיבי עם כלא איילון, שעד היום יש שמזהים אותו בתור "כלא רמלה", ועם שכונת ג'וואריש שבה אירעו לא מעט אירועים פליליים חמורים. אבל כל זה, כך נראה, משתנה מהקצה לקצה. שכונות חדשות ואיכותיות שנבנו ברחבי העיר, כמו קריית האמנים, משכו אוכלוסייה חדשה. אבל גולת הכותרת של העיר בשנים האחרונות היא תהליכי ההתחדשות העירונית, שבמסגרתה מקודמות תכניות להריסת שכונות חלשות, שבהן יש מבנים ישנים שאינם עומדים בתקני רעידת אדמה ותקנים נוספים, לטובת הקמת מבנים חדשים ואיכותיים ברבי קומות. על כל דירה שנהרסת, מקבל היזם אפשרות של עד 5.5 דירות חדשות. 

וידל: "אני עובד קשה על הדימוי של העיר, והוא הולך ומשתפר. את הסטיגמה על העיר אפשר לנפץ בכמה דרכים. בכל מקום אני מספר על השינוי שעוברת העיר, אני מביא לכאן את הבקו"ם, את המרכז הארצי של מד"א. אלה דברים שלא היו מעולם".

 אתם נתקלים בהתנגדויות לתכניות התחדשות?
"יש מעט התנגדויות. הרוב בעד. אנחנו מסבירים להם שהם הולכים להשתדרג".

בתהליכי התחדשות יש עירוב אוכלוסיות, איך מתמודדים עם האתגר הזה?
"זה אחד האתגרים הגדולים בהתחדשות עירונית. אם תעשה רק בניין של יוצאי העדה האתיופית, אז תנציח את המצב. כאן עושים תמהיל של תושבים, שאחד עוזר לשני, מסייע לשני, והצעירים יהיו הוועדים בעתיד. הם ייקחו את הפיקוד. התחדשות זה אירוע חברתי גדול. אתה בא לבניינים הישנים, רואה את הסבתות בבתים ישנים וסדוקים. צריך להוציא אותן משם ולהביא אותם לדירות חדשות עם מעלית".

ומה קורה בתקופת הביניים, בין ההריסה לבינוי?
"רוב הפרויקטים הם במתכונת בינוי פינוי. קודם בונים מבנה חדש, ואז מעבירים את הדיירים מהמבנה הישן והורסים אותו. ביתר המקרים, היזם משכיר לדיירים דירות, ואני ערב לכך".

יש היצע של דירות להשכרה?
"כן. אנחנו בונים פרויקטים של דיור להשכרה. למשל, בשכונת בנאות פרס, 20 אחוז זה להשכרה. בפרויקט במשה דיין, יש בניין של 20 קומות להשכרה. זה נהיה להיט. זאת החלטת ממשלה, וברמלה זה עובד אש, כי יש ביקוש להשכרה. אז יש מלאי דירות להשכרה".

יש לכם 15 מתחמים עם 24,000 יח"ד. זו כמעט עיר שלמה.
"נכון. אנחנו מורידים 6,000 יח"ד ובונים 24 אלף, ונקבל עיר חדשה לגמרי, תשתיות, כבישים. הכל חדש. יהיו תחנות מטרו במרכז העיר, בלב ההתחדשות. זאת התכנית שלנו".

ומה יהיו מחירי הדירות?
"אנחנו במקום הראשון בשמירה על ערך הדירות, הדירות נחטפות והמחירים כמו בראשון לציון. זה גם יהיה עלות הדירות החדשות בהתחדשות".

רמלה // צילום באדיבות דוברות עיריית רמלה
רמלה // צילום באדיבות דוברות עיריית רמלה

מקום לכולם: ערבים, שוטרים וחרדים
אחד המאפיינים של רמלה היא היותה עיר מעורבת. רבע מאוכלוסייתה הם ערבים, וכן יש בעיר קהילה חרדית גדולה. באחרונה הופקדה במשרדי הוועדה המחוזית מרכז תכנית "רמלה מערב", הכוללת הקמת שכונה בת 1,100 יח"ד המיועדת לחרדים ולשוטרים. "יש לנו הרבה חרדים בעיר, והם רוצים לחיות עם עצמם", מסביר וידל. "יש לנו שטח בקצה העיר, אז ביררתי עם משרד השיכון. הגיע אליי מי שהיה ראש אגף החרדים במשרד, ואמר לי: 'ראשי ערים אחרים מתחמקים, ואתה מוכן לתת שכונה לחרדים?'. אמרתי, למה לא? יש להם את הפרטיות. בשבת הם לא נוסעים. לא מפריעים להם והם לא מפריעים לאף אחד. הם רוצים מרפסת סוכה, שזה דבר בעייתי שחילונים לא רוצים. הם רוצים מקוואות וישיבות ליד הבית. את זה אין בכל שכונה".

ולמה חלק מהשכונה מיועדת דווקא לשוטרים?
"מעבר לכביש תהיה שכונת שוטרים ואנשי כוחות הביטחון, כי הם היחידים שיכולים לקבל קרקע מרמ"י בלי מכרז. הקרקע מיועדת לשוטרים. הם רוצים להביא לכאן 200 יח"ד לשוטרים וקציני משטרה. עבורנו בעיר זה טוב, זה יוסף לביטחון שיגורו כאן שוטרים. זאת תהיה שכונה כמו שכונת אנשי קבע שבנו ביבנה, ואני מתכנן עוד שכונה כזאת, לאנשי קבע, ליד הבקו"ם שיקום כאן". 

השכונה החדשה צפויה להיבנות ליד ג'וואריש. זה לא יביא למתח?
"רוב האנשים שם הם אנשים טובים. יש הרבה רופאים מקרב תושבי ג'וואריש, יש גם עורכי דין. יש גם פשע, כמו בכל מקום". 

בג'וואריש מתכננים התחדשות?
"הם לא רוצים. שם הכל צמוד קרקע, ואנחנו הולכים לבנות שם שכונה נוספת של 6 קומות עם 250 יח"ד עד 6 קומות, ולזה הם מוכנים. זאת התרבות שלהם, בדיוק כמו שלחרדים יש תרבות שלא מאפשרת מגורים במגדלים. יש להם כללים, ואני איתם. בניתי להם גם בית ספר חדש. יש שיפור גדול גם אצלם, למרות אירועי פשע פה ושם, שהורסים לנו". 

עם כל הבינוי והפיתוח שהעיר עוברת, לאיזה גודל אוכלוסייה אתה מכוון?
"היום אנחנו כ-85 אלף, אנחנו מתקרבים בצעדי ענק ל-100 אלף, ולטווח של 5-7 שנים, אנחנו נגיע ל-150 אלף, ושמה זה עוצר, בעיר בסדר גודל בינוני, כמו רעננה, כמו חדרה, זה הכיוון. אני לא רוצה להגיע לגודל כמו תל אביב או ראשון לציון. אני רוצה להישאר באמצע, עם 150,000 תושבים". 

מה יהיו מקורות הכנסה שלכם?
"כבר היום יש מקורות הכנסה טובים, ואנחנו הולכים להגדיל אותם. למשל, טרמינל 6, פארק תעשייה בין הגדולים בארץ, 3,000 דונם אדמה, ששייך לרמלה, גזר וחבל מודיעין, רמלה 50 אחוז, גזר 40 אחוז, חבל מודיעין 10 אחוז. יהיו בו 2 מיליון מ"ר של משרדים והייטק, 30,000 מקומות תעסוקה. זה מקור הכנסה אדיר, שמחציתו הולך לרמלה, ואז לא נצטרך יותר סיוע ממשלתי. בנוסף, בעיר יקום מתחם הבקו"ם. מדובר בפרויקט של 4 מיליארד שקל ששיכון ובינוי זכו בו. זה מתחם של בקו"ם, שלישות, כח אדם. יהיו 4 אלופים. יהיו פה 10,000 חיילים בבסיס פתוח. זה מנוע צמיחה לעיר. גם ההורים שיגיעו לגייס את ילדיהם זה מנוע צמיחה לעיר. זה פרויקט גדול".

עם כל תהליכי ההתחדשות ובניית השכונות החדשות, העיר הולכת להיות צפופה.
"אנחנו הולכים, בלית ברירה, לכיוון של 50 דירות לדונם, כמו בכל הארץ, אבל לא יותר מזה. וזאת צפיפות טובה מאוד".

מה יהיו פתרונות החניה?
"תקן החניה הוא 1.3 חניות לבית, וזה לא מספיק. אין חניות. הממשלה רוצה להוריד אותנו מהפרייבטים לתחבורה ציבורית, אוטובוסים, רכבת קלה, מטרו. יהיו אצלנו 2 תחנות מטרו ושני קווים של רכבת קלה. יהיה פרויקט מהיר לעיר. רמלה היא עיר מרכזית, ויש לה פתרונות טובים בתחבורה ציבורית. צריך לשכנע אנשים לרדת מהפרייבט, כי אין חניות".

מתחם גיורא // צילום: זיו גולדפישר
מתחם גיורא // צילום: זיו גולדפישר

בקיצור, זאת הולכת להיות עיר אחרת לגמרי.
"תשמע סיפור. סיפרו לי על אדם שבא לארץ מלוס אנג'לס אחרי 20 שנה שלא היה ברמלה. הוא הגיע מכביש 200, ראה מגדלים חדשים. אמר 'נהיה כאן מנהטן'. ובאמת, העיר מבוקשת מאוד". 

 24,000 יח"ד, 15 מתחמי התחדשות
בימים אלה מקודמות ברמלה כ-24,000 יחידות דיור ב-15 מתחמים בעיר, באמצעות המנהלת להתחדשות עירונית. 

בשנת 2022, לראשונה בעיר, אושרו שתי תכניות התחדשות עירונית: תכנית הרצל-שפרינצק, הכוללת 610 יח"ד – שקודמה על-ידי העירייה במסלול רשויות – אושרה בוותמ"ל בתוך שנתיים. תכנית בן-גוריון, הכוללת 3,000 יח"ד קודמה במסלול מיסוי, ואושרה בוותמ"ל. בימים אלו היזמים עובדים על תכנית עיצוב ועל הגשת הבקשות להיתרים. בינואר 2023 אושרו שתי תכניות נוספות בוועדה המחוזית: תכנית ישראל פרנקל, הכוללת 294 יח"ד, אושרה. ותכנית הרצל "שער העיר", הכוללת 530 יח"ד, אושרה להפקדה. 

במהלך 2022 בוצעה התקדמות משמעותית במתחמים נוספים: מתחם ויצמן מזרח נקלט בוותמ"ל, ובתחילת השנה הנוכחית מיועד להגיע לשלב שולחן עגול. מתחם מבצע יהונתן עבר שולחן עגול, ומיועד להגיע לדיון להפקדה בתחילת השנה הנוכחית. מתחם גיורא, המקודם במסלול רשויות, נקלט בוותמ"ל ומיועד להגיע לשולחן עגול בתחילת 2023.

מהעירייה נמסר עוד כי הרשות המקומית פעלה לקדם מתחמים מורכבים, וקיבלה במהלך 2022 אישור לקבלת תקציב לקידום תכנון במספר מתחמים: מתחם מסדה, מתחם ויצמן מערב, מתחם וילנה-שבזי ושכונת אשכול. "העירייה מקדמת את התהליכים מתוך הסתכלות ובחינה רחבה. כך למשל, גיבשנו תכנית מדיניות להתחדשות עירונית המתווה את המדיניות שלנו להתחדשות כלל האזור הוותיק בעיר. העירייה מקדמת גם תכנית ל'התחדשות בניינית' שתחליף את תמ"א 38. כמו כן, העירייה החלה בתהליך "פלייס-מקינג" בשכונת גיורא, שבה אנו עובדים עם התושבים לטיפוח השכונה עוד לפני הבולדוזרים", נמסר עוד מהעירייה.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות