banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

כמה זמן לוקח לקבל אישור פיקוד העורף להוצאת היתר לממ"ד?

דו"ח מבקר המדינה: "קצב אישור ממ"ד לצורך היתר בנייה – ארוך ואיטי מידי"

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, מפרסם היום דו"חות שהכנתם הסתיימה טרם פרוץ המלחמה. בין היתר, מפרסם אנגלמן דו"ח ביקורת חמור ומדאיג ביותר העוסק במוכנות לרעידות אדמה, כחלק ממעקב אחר ביקורת שבוצעה במשרדו לפני חמש שנים. מהדו"ח עולה כי מאז לא קודמו פעולות שיביאו לשיפור של ממש בהיערכות, וכי המדינה עדיין אינה ערוכה לאירוע של רעידת אדמה.  

לצד זאת מתפרסם גם פרק העוסק באישור הממ"ד (מרחב מוגן דירתי) ומרחבים מוגנים נוספים, זאת על ידי פיקוד העורף ומכוני הבקרה, כחלק מתהליך מתן היתר בנייה. המבקר קבע כי: "תהליך אישורן כחלק מתהליך קבלת היתר הבנייה אורך זמן רב, והשתלבות מכוני הבקרה בתהליך אישור הבקשות להיתרי הבנייה, ובכלל זה בבקרות התכן, נעשית בקצב איטי". 

תמצית נתוני דו"ח המבקר
תמצית נתוני דו"ח המבקר

תהליך האישור אורך 3 – 4 חודשים
"על פי פיקוד העורף (פקע"ר), המרחבים המוגנים הם הפתרון הטוב ביותר למיגון האוכלוסייה בעת התרעה על ירי טילים ורקטות, ויש בהם כדי להגן גם מפני איומים אחרים, כגון רעידת אדמה, שריפה ודליפת חומרים מסוכנים. החוקים והתקנות בתחום הבנייה בישראל מחייבים לאשר נספח מיגון באמצעות פקע"ר או מי שהוסמך על ידו, כחלק בלתי נפרד מקבלת היתר בנייה", נכתב בדו"ח המבקר . 

הביקורת העלתה כי בשנת 2022 היקף הבקשות לאישור נספח מיגון שאישר פקע"ר (26,375) היה גדול בכ-53% בהשוואה לשנת 2019, ומספר התיקונים בבקשות (איטרציות) שנדרשו לשם אישור בקשות אלה היה גדול בכ-200%. נוסף על כך, תהליך אישורן במסגרת תהליך קבלת היתר הבנייה אורך 3 – 4 חודשים, אף שפקע"ר הגדיר פרק זמן של 18 ימים לטיפול בבקשה. 

זאת ועוד, למרות הכוונה להרחיב את השילוב של מכוני הבקרה בתהליך בקרת התכן בהתאמה לחקיקה הקיימת, מצא המבקר כי 2% בלבד מכלל הבקשות לבקרת תכן טופלו במכוני הבקרה בשנת 2022. לשם השוואה, שיעור הבקשות שהתאימו לטיפול במכוני הבקרה נאמד בכ-22%. בביקורת עלה כי, "הנחיות פקע"ר לבניית מרחב מוגן (ממ"ד) מגבילות את יכולתם של הבקרים המורשים במכוני הבקרה לאשר בקשות חורגות". נוכח המורכבות הכרוכה בתכנון מרחבים מוגנים והצורך שעולה לעיתים לעסוק בבקשות חורגות, שיעור ניכר של הבקשות המתקבלות במכונים אינן מטופלות בהם ומועברות לפקע"ר. כך, כ-50% מהבקשות שהתקבלו במכון מסוים בשנת 2022 לא טופלו במכון והועברו לבדיקת פקע"ר.

בביקורת עלה עוד כי פקע"ר, אשר הכשיר עד כה 46 בקרים (בשנים 2018 – 2022), אינו שבע רצון מרמת הכשירות של הבקרים לבדיקת נספח המיגון. "בהיעדר שמירה על רמת כשירות הולמת, עלולים להיגרם כשלים ופגמים בבקרת התכן של הבקרים המורשים. לפי פרסום תכולת ההרחבה המתוכננת נראה כי בשנים הקרובות לא תצטמצם במידה ניכרת מעורבותו הרבה של פקע"ר בתהליך", כך נכתב בדו"ח הביקורת.

המבקר אנגלמן ממליץ כי: "כדי לייעל את הטיפול בבקשות להיתרי בנייה לצד שמירה על מעמדו של פקע"ר כמאסדר בתחום הנחיות המיגון והסמכת בקרים לבקרת נספחי המיגון, יבחנו מינהל התכנון ופקע"ר – בשיתוף מכוני הבקרה – את הדרכים להרחבת פעילותם של המכונים כדי שיטפלו במרבית הבקשות לבנייה שבהן נדרש מרחב מוגן, ולהרחבת הסמכת מורשים (אדריכלים ומהנדסים) לאישור עצמי של נספחי מיגון".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות