banner

התחדשות עירונית מהירה: "יכולים להגיע לחתימות באופן מדהים"

"אם יזם לא הגיע תוך 20 חודשים למאסה של חתימות אז משהו לא תקין בהליך" – עו"ד אילן שלומוביץ' עם הדרך הנכונה לקדם פרויקט מהיר

הוא המשיך לקדם התחדשות עירונית מאז שבת השחורה, בעוד שני השותפים ועורכי דין במשרדו יצאו למלחמה. בעיצומה של הלחימה,  עו"ד אילן שלומוביץ', שותף במשרד שלומוביץ' סורקין ושות' משרד עורכי דין, התארח באולפן הפתוח של "מגדילים", ותיאר את החודש הראשון, תיאר את הימים שבהם "כולם עצרו מלכת, לא היה חשק לעשות כלום" ועד להתעוררות מחודשת לקידום ההתחדשות העירונית בישראל. "בהתחדשות העירונית אחרי חודש התחילו להתעורר מחדש", אומר שלומוביץ' אבל מציין עם זאת, שלמרות המלחמה והצורך בביטחון אישי ודירות חדשות עם ממ"ד (מרחב מוגן דירתי), עדיין "לא רואים שינוי" בדרך להאצת הפרויקטים. לדבריו, השינוי יכול לבוא מבעלי הדירות, באמצעות ניהול תהליכים "נקיים ושקופים". 

"הבירוקרטיה היא קטסטרופה"
אחת הבעיות המרכזיות של התחום, עליהן מצביע  שלומוביץ', היא הבירוקרטיה, שכנראה לא תתקצר: "מתדהרים בכל מיני הצהרות וניירות עמדה שאין להם שום משמעות", הוא אומר, "כל עוד ייקח שנים לקבל היתר אז אין בשורה, הדברים האלו צריכים להשתנות, המצב במובן זה הוא קטסטרופה". 

איך מקדמים פרויקט במהירות ויעילות?
"יש שני עיכובים מרכזיים להתחדשות העירונית, הראשון הוא ההליכים הבירוקרטיים, וכאמור, אני לא צופה גדולות ונצורות בעניין זה אבל העיכוב השני או יותר נכון היכולת להאיץ פרויקט נמצאים גם בידיים של הדיירים. וזה קריטי ומשמעותי. כבעלי הדירות מובילים תהליך נכון, נקי ושקוף אז אפשר להחתים את הדיירים מהר מאוד. 

"לרוב, בחוזים עם היזמים נכתב שיש להם בין 24-36 חודשים להשיג רוב של בעלי הדירות לחתימה על קידום פרויקט אבל בפרויקט שאנחנו מלווים בו את הדיירים, תוך שלושה חודשים מהכנס היה רוב חוקי, זה אפשרי וזו הדרך הנכונה. קידום כזה מהיר מתאפשר הודות לנציגות רחבה שמקבלת החלטות, שפועלת באופן נקי, בהליך שבו פונים למספר יזמים ולא עושים שום דבר 'מתחת לשולחן', וכמובן כאשר הדיירים שותפים לתהליך". 

באיזה שלב צריך אותך כדי שזה יקרה?
"כשאני נכנס להוביל את ההליך מלכתחילה אז זה יכול לקרות. בשלב מוקדם אני יכול להדריך את הדיירים, לכוון אותם. לא לנהל אותם – ההחלטות הן שלהם אבל כשאנחנו נכנסים לתהליך בתחילת הדרך אז אנחנו יכולים להגיע לחתימות באופן מדהים.  

לפני שהייתי עורך דין הייתי גנן, אז אני אומר שזה כמו לטעת עץ – עץ ששתלת אותו ישר מונע בעיות בצמיחה ועץ ששתלת עקום כבר לא תצליח לשנות". 

יש משמעות לכוח שניתן היום לדיירים לבטל הסכם בגין עיכוב?
"תמיד שואלים אותי מה הכי חשוב בהתחדשות עירונית, ואני אומר שחשוב מאוד לוחות הזמנים, זה נייר לקמוס של התנהלות של יזם, אם הוא לא הגיע תוך 20 חודשים למאסה קריטית של חתימות אז הוא לא יגיע, כי משהו לא תקין בהליך. 

הרשות הממשלתית נותנת הרבה כלים ועובדת יפה אבל גם כשמסתכלים על התקנות החדשות שמאפשרות לבטל הסכמים בגין עיכוב, מדובר על עיכוב של בין 24-36 חודשים וזה הרבה זמן, זה גבול רצוי. אני טוען שאם ב 24-36 חודשים לא הצליחו להחתים את בעלי הדירות אז משהו לא תקין בתהליך". 

האם נראה את המדינה מאיצה התחדשות עירונית ביום שאחרי המלחמה?
"כולנו קיבלנו סטירה בלחי ומכה כואבת בבטן במלחמה הזאת. אנחנו צריכים להיות יותר טובים כבני אדם, יותר טובים אחד לשני ויותר טובים בהכל, לעשות ביחד את השינוי כדי שהדברים יעבדו טוב יותר כולל ההתחדשות העירונית. אני מאחל לכולנו שנצא מהר מהתקופה הזאת". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות