banner
ראש העיר בית שמש עליזה בלוך בכנס מגדילים // צילום דרור סיתהכל
ראש העיר בית שמש עליזה בלוך בכנס מגדילים // צילום דרור סיתהכל

אוקטובר: ירידה של 19% ברכישת דירות בארץ, את תואר ה"אנדרדוג" גורפת בית שמש

העיר בית שמש רושמת גידול חריג ברכישות המשקיעים, ת"א רשמה שיעורי גידול נמוכים משמעותית מהממוצע הארצי בעסקאות בשוק החופשי, נתניה וירושלים בולטות עם שיעורי גידול חדים ובית שמש רושמת גם כאן גידול חד של 156% – הסקירה המלאה לפניכם

בחודש אוקטובר נרכשו 7.7 אלף דירות, עליה של 20% בהשוואה לאוקטובר אשתקד, אולם ירידה של 19% בהשוואה לחודש הקודם, כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים לחודש אוקטובר שערך אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר. באגף מציינים כי הנתונים נובעים "בין היתר על רקע חג הסוכות שחל באוקטובר. עם זאת ירידה זו מוסברת גם בהקדמת משמעותית של עסקאות מחודש אוקטובר לספטמבר על רקע כניסת המשק לסגר באמצע ספטמבר".

עוד יש לציין כי בניכוי העסקאות בסבסוד ממשלתי הסתכם מספר העסקאות באוקטובר ב-6.7 אלף, עליה של 33% בהשוואה לאוקטובר אשתקד וירידה של 21% בהשוואה לחודש הקודם.  

בבחינת הערים המובילות בסך העסקאות בשוק החופשי בחודש אוקטובר עולה כי הערים המדורגות גבוה בדרוג זה ביחס לגודלן היחסי (מבחינת מספר תושבים) הן ערים המאופיינות ברמות מחירים נמוכות מהממוצע הארצי.

בפילוח גיאוגרפי נמצא כי הגידול בעסקאות בשוק החופשי בהשוואה לאוקטובר אשתקד הקיף את כל האזורים, כאשר בתחתית נמצאים אזורי נצרת ות"א עם שיעורי גידול נמוכים משמעותית מהממוצע הארצי (עליה של 7% ו-15%, בהתאמה). מנגד אזורי נתניה וירושלים בולטים עם שיעורי גידול חדים של 54% ו-42%, בהתאמה. עוד מציינים באוצר כי, הגידול שנרשם בחודשים האחרונים באזור ירושלים אינו דווקא בעיר ירושלים, אלא בערים אחרות באזור זה, בפרט בית שמש. בחודש אוקטובר עניין זה בולט עוד יותר. כך, בעיר ירושלים נרשם גידול של 9% בלבד במספר העסקאות בשוק החופשי בהשוואה לאוקטובר אשתקד (רבע משיעור הגידול ברמה הארצית), ואילו בית שמש רשמה גידול חד של 156%, זאת במידה רבה על רקע תנופת בניה גדולה בעיר זו ורמות מחירים נמוכות יחסית. בכך ניצבת בית שמש במקום השביעי מבחינת מספר הדירות שנרכשו בה בשוק החופשי באוקטובר האחרון, מיקום גבוה משמעותית יחסית לגודלה.

עוד עולה מהסקירה כי מכירות הקבלנים בחודש אוקטובר הסתכמו בשלושת אלפי דירות, מזה אלף דירות נמכרו בסבסוד ממשלתי. בהשוואה לאוקטובר אשתקד נרשמה עליה של 11% בסך מכירות הקבלנים, כאשר מכירות אלו בשוק החופשי רשמו גידול חד עוד יותר, של 49%. עם זאת, בהשוואה לספטמבר ירדו מכירות הקבלנים בשיעור של 17%, ומכירות הקבלנים בשוק החופשי ירדו ב-22%.

רכישות המשקיעים בחודש אוקטובר הסתכמו ב-1.4 אלף דירות, גידול חריג של 83% בהשוואה לאוקטובר אשתקד, זאת לטענת משרד האוצר על רקע הורדת מס הרכישה על משקיעים בסוף יולי האחרון. עם זאת, בהשוואה לחודש ספטמבר האחרון ירדו רכישות המשקיעים ב-22%. משקל המשקיעים בסך העסקאות עמד על 18%. במחצית הערים הבולטות ברכישות המשקיעים, ניכר כי הם "מתחרים" על אותן הדירות הנרכשות על ידי הזוגות הצעירים או משפרי הדיור. בפילוח גיאוגרפי נמצא כי הגידול החד ברכישות המשקיעים הקיף את כל האזורים, כאשר הוא בולט במיוחד באזורי חיפה וירושלים.  באזור ירושלים בולטת גם בניתוח זה העיר בית שמש בגידול חריג ברכישות המשקיעים, אשר הביא את משקלם בסך העסקאות בישוב ל-27%, גבוה משמעותית מהממוצע הארצי, כמו גם משיעור המשקיעים בעיר זו בעבר, שעמד על פחות מעשרה אחוזים. בנוסף, גידול חד זה ברכישות המשקיעים בבית שמש מדרג אותה במקום החמישי מבין הערים המובילות ברכישות המשקיעים בחודש אוקטובר, גבוה משמעותית בדרוגה של עיר זו מבחינת גודל אוכלוסייה וגבוה משמעותית בהשוואה לשנים קודמות. 

לצד זאת, מכירות המשקיעים בחודש אוקטובר הסתכמו ב-1.5 אלף דירות, עליה חדה של 55% בהשוואה לאוקטובר אשתקד, אולם ירידה של 20% בהשוואה לחודש הקודם. "מלאי" הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת גם באוקטובר כאשר במהלכו נגרעו מלאי זה כ-130 דירות. 

ומה עשו הזוגות הצעירים?
רכישות הזוגות הצעירים בחודש אוקטובר הסתכמו ב- 3.9 אלף דירות, עליה של 9% בהשוואה לאוקטובר אשתקד וירידה של 16% בהשוואה לחודש הקודם. בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי נרשם גידול של 31% ברכישות אלו בהשוואה לאוקטובר וירידה של 19% בהשוואה לספטמבר. 

עוד על פי הסקירה, בחודש אוקטובר נמשכה הירידה החדה ברכישות במסגרת "מחיר למשתכן". מאז פרוץ מגפת הקורונה ירדו רכישות אלו בשיעור חד של 21% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, זאת לאחר עליה בשיעור דומה בחודשיים הראשונים השנה לעומת אשתקד.

מה עשה שוק יד 2? סך העסקאות בדירות יד שניה בחודש אוקטובר עמד על 4.7 אלף, עליה חדה של 28% בהשוואה לאוקטובר אשתקד, אולם ירידה של 21% בהשוואה לחודש הקודם.  בפילוח גיאוגרפי נמצא כי הגידול בעסקאות הקיף את כל האזורים, למעט נצרת (ירידה של 10%) כאשר שיעור גידול מתון (3%) נרשם באזור ת"א. יש לציין כי בשני אזורים אלו נרשמה חולשה במספר העסקאות גם בחודש ספטמבר (רשמו ירידה של 5% ו-10%, בהתאמה, לעומת עליה של 3% ברמה הארצית). מנגד בולט אזור נתניה עם עליה חדה של 57% בחודש אוקטובר, בהמשך לעליה של 31% בספטמבר. 

נתון נוסף מעניין מתייחס למספר "חודשי המדף" של הדירות הנמכרות על ידי משפרי הדיור, שהקדימו לרכוש דירה טרם שמכרו את דירתם הקודמת והוא עמד בחודש אוקטובר על קרוב ל-26 חודשים, פרק זמן הארוך ביותר מחצי שנה בהשוואה לאוקטובר אשתקד. בהשוואה לחודש הקודם נותר פרק זמן זה ללא שינוי משמעותי.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות