banner
ראש העיר בת-ים צביקה ברוט // צילום: ראובן קפוצ'ינסקי |Depositphotos
ראש העיר בת-ים צביקה ברוט // צילום: ראובן קפוצ'ינסקי |Depositphotos

ראש העיר בת-ים צביקה ברוט: "בת-ים היא בירת ההתחדשות העירונית"

בעיר צפופה בה ערכי הקרקעות האמירו, תחום ההתחדשות העירונית הפך למבוקש מאי פעם עם 24,000 יח"ד מאושרות בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38

רונן דמארי 14.09.2023

ניסיון ציבורי: צביקה ברוט (43) מכהן כראש העיר בת-ים משנת 2018. לאחר למעלה מעשור כעיתונאי מוביל הוא נבחר בחודש יולי 2016 לניהול מסע הבחירות הישראלי של המפלגה הרפובליקנית האמריקנית ושל מועמדה בבחירות לנשיאות – דונלד טראמפ. 

בדצמבר 2017 הציע לו ראש הממשלה בנימין נתניהו את ראשות מערך ההסברה הלאומי ודוברות ראש הממשלה. בפברואר 2018 הודיע ברוט על מועמדותו מטעם הליכוד לראשות עיריית בת-ים. ברוט עלה לסיבוב שני, שם ניצח ברוב של 63%.

במהלך כהונתו כראש העיר בת-ים, הוציא את העיריה מהגירעון הכלכלי אליו נקלעה עשרות שנים וכך יצאה העיר בת-ים לדרך חדשה ללא תוכנית הבראה וחשב מלווה. לקראת בחירות המוניציפליות של 2023, נבחר ע"י מרכז הליכוד במקום חיים ביבס, לשמש כיו"ר הוועדה המוניציפליות של המפלגה, האמונה על בחירת המועמדים שיתמודדו מטעם המפלגה ברשויות השונות.

השכלה: תואר ראשון במשפטים, תואר שני במדיניות ציבורית

אולי לא ידעתם: את שירותו הצבאי עשה בגלי צה"ל, ולאחר שסיים את קורס הכתבים שימש כתב כלכלי, כתב לענייני משפט, הכתב הצבאי ולאחר מכן הכתב בשטחים. במקביל שימש כעורך ומגיש חדשות בגל"צ. בשנת 2003 מונה לעיתונאי ב"ידיעות אחרונות,  שם שימש כתב לענייני משפט בתל אביב. בשנת 2005 מונה לכתב הפרלמנטרי של העיתון, תפקיד בו החזיק במשך עשור. 

מתי הייתה פריצת הדרך בהתחדשות העירונית בעיר?
"בת-ים היא בירת ההתחדשות העירונית. הצורך הפיזי בחידוש המרקם הישן בעיר לצד ערכי הקרקע שקפצו מאד בשנים האחרונות, הפכו את בת- ים ליעד מרכזי ומבוקש להתחדשות עירונית. בעיר צפופה, ללא קרקעות למכביר, התחדשות עירונית משמשת כלי טוב ליצירת שטחים ומענים לצרכי ציבור. המדיניות העירונית ליצירת מתחמים צפויה לספק מענה ראוי לצרכי ציבור, לכלכלה העירונית באמצעות שטחי מסחר ותעסוקה, וכמובן מענה להיבטים חברתיים וקהילתיים. 

בת – ים מובילה היום גם בתחום הביצוע. לצד מספר לא מבוטל של אתרים בהם מתבצעת תמ"א 38 על תיקוניה יש מספר תכניות התחדשות עירונית שכבר יצאו לדרך. הבולטות שבהן – השבטים, של חברת אזורים, רובע אילון של חברת מצלאוי וקבוצת ניצבא, אאורה פיבקו בעצמאות בלפור ועוד רבים".

שכונת חלמית בבת ים // הדמייה: HQ אדריכלים
שכונת חלמית בבת ים // הדמייה: HQ אדריכלים

מהו היקף יחידות הדיור החדשות המקודמות כיום בעיר במסגרת התחדשות עירונית?
בבת -ים יש כיום כ-24,000 יח"ד מאושרות במסגרת התחדשות עירונית- בתכניות פינוי בינוי ותמ"א 38. לצד אלו יש עוד כ 30,000 יח"ד בשלבי תכנון שונים, הן במסגרת פינוי בינוי, תמ"א 38 ותיקון 139 לחוק התו"ב (החקיקה המחליפה לתמ"א 38). בעיר מקודמות מספר תכניות במסגרת מסלול רשויות יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית– מתחם שפרבר, מתחם שער יוספטל, מתחם חלמית, מטרו דרום, המבואה הצפונית ועוד מספר מתחמים בולטים שיצטרפו לרשימה בקרוב. לצד אלו יש מספר בלתי מבוטל של תכניות במסלול מיסוי בשלבי תכנון שונים המקודמות ע"י יזמים ברחבי העיר".

רחוב הרב לוי 2 בבת ים // צילום: ברק ציפור ובר אוריין
רחוב הרב לוי 2 בבת ים // צילום: ברק ציפור ובר אוריין

כיצד העירייה מייצרת ודאות ליזמים ולדיירים?
"בשנים האחרונות עיריית בת-ים ומינהל ההנדסה בפרט העלו מאד את רמת השירות הן ליזמים והן לתושבים. יש דלת פתוחה בכלל אגפי מינהל ההנדסה.

בעיר פועלת מינהלת להתחדשות עירונית אשר לצד הטיפול השוטף בפניות, מייצרת כלים להנגשת המידע לכל מבקש,  באמצעות בקורסים, כנסי שיתוף ציבור, הרצאות ועוד. המינהלת מפקחת בין היתר על מינהל תקין בתחום החברתי בפרויקטים השונים ובגיבוי מלא של הנהלת העיר אף ייצרה כמה כלים ייחודיים לעיר בת-ים לטובת שמירה על תושביה.

מהנדסת העיר ואדריכלית העיר מובילות היום תכנית כוללת להתחדשות עירונית המושתתת על החזון אתו נכנסתי לתפקיד, התכנית תחלק את העיר למקטעי תכנון ותייצר וודאות תכנונית ליזמים ותושבים כאחד. לאור הקפיצה הגבוהה בערכי הקרקע ולאור הצורך בפיתוח תשתיות ומערכות עירוניות, קיבלה הנהלת העיר החלטה גורפת על גביית היטלי השבחה בגובה 50% לכל תכנית במסלול פינוי בינוי.

לצד זאת, מקודמות היום גם תכניות במסגרת תיקון 139 (החקיקה המחליפה לתמ"א) , אשר היטלי ההשבחה אשר ייגבו במסגרתה יעמדו על 25%".  

רחוב הרב לוי 3 בבת ים // צילום: ברק ציפור ובר אוריין
רחוב הרב לוי 3 בבת ים // צילום: ברק ציפור ובר אוריין

      אילו שכונות או אזורים יקבלו דחיפה משמעותית בשנים הקרובות?
"בעיר קיימות יוזמות רבות להתחדשות עירונית, חלקן באזורים סמוכים, ועל כן חייבת העירייה להתבונן על האזור כמרחב תכנוני ולספק מענה להליכתיות, תנועה, מבני ציבור ועוד. הניסיון לימד אותנו שהיכן שנכנסה העירייה לתכנון נוצר סדר. גם ברמה החברתית, נכנסת העירייה והמנהלת לגיבוש המתחמים, יצירת נציגויות, הסדרת התקשרות עם עורכי דין יזמים ועוד". 

מה האתגר הכי גדול של ועדות ומשרדי התכנון הארציים?
"האתגר הגדול של וועדות התכנון הוא מצד אחד לספק מענה מהיר למשבר הדיור אך מצד שני לעמוד  בקשב רב לצרכי הרשויות המקומיות. לעתים נוצרת התנגשות בין שני הצרכים הללו. העירייה צריכה לספק מענה להתחדשות המרקם הישן אך חייבת לעשות זאת באחריות רחבה , על מנת לספק את השירות המיטבי לתושביה".

לסיום, משפט השראה או מוטו שאתה נוהג לומר
"בת-ים ממשיכה קדימה"

 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות