banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

במשרד האוצר "מנמיכים" את מגמת העלייה בעסקאות נדל"ן: מבצעי מכירות בדרום

ראול סרוגו: "רוב הדירות החדשות ממשיכות להימכר על הנייר, כלומר, ההערכות לפיהן היזמים בלחץ פשוט לא נכונות"

בחודש יוני נרכשו  7,097 דירות, ירידה של 32% בהשוואה ליוני אשתקד, כך מפרסם היום אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, בדו"ח שרובו מתמקד בהשוואת נתונים לשנה שעברה ולא לחודש או לרבעון הקודם, כאשר במקביל מתפרסמים נתוני הלמ"ס לדירות חדשות לחודשים יוני אפריל, המעידים על מגמת עלייה בעסקאות החל מחודש יוני השנה אחרי שנתיים של ירידות כולל ברבעון השני של השנה. גם על פי נתוני האוצר, כאשר מדובר בהשוואה לחודש הקודם נרשם גידול של 15% בעסקאות אולם שם טוענים כי הוא "מוסבר בחלקו בגורמים עונתיים ובמבצעי מכירות של קבלנים בפריפריה הדרומית", ומעדיפים לעומת הלמ"ס, לנמק את העלייה בנסיבות נקודתיות ולא כמגמה. מעניין לציין כי לפי הנתונים, שיעור המכירות "על הנייר" עומד על 60%. 

נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, טוען כי: "הנתון המשמעותי ביותר בנתונים האלה שצריך לעמוד לנגד עיני כל מי שצריך לקבל החלטות בתחום הדיור, הוא שרוב הדירות החדשות ממשיכות להימכר על הנייר, כלומר, ההערכות לפיהן היזמים בלחץ פשוט לא נכונות וזו הסיבה מדוע מחירי הדירות אינם יורדים באופן משמעותי". 

עוד על פי נתוני האוצר, בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי הסתכם מספר העסקאות בשוק החופשי ב-6,313, ירידה חדה של 34% בהשוואה ליוני אשתקד "והרמה הנמוכה ביותר שנרשמה במספר העסקאות בשוק החופשי בחודשי יוני בעשרים השנים האחרונות לפחות. שפל זה מתרכז בפלח השוק של דירות יד שניה", כך נמסר ממשרד האוצר.

חוסר ודאות בקרב המשקיעים
רכישות המשקיעים בחודש יוני הסתכמו ב-1,128  דירות, ירידה חדה של 37% בהשוואה ליוני אשתקד. עם זאת, בהשוואה לרמת השפל שנרשמה ברכישות אלו בחודש הקודם נרשם גידול של 19% ברכישות המשקיעים. כשיעור מסך העסקאות עמד משקל המשקיעים על 16%, נמוך באחוז אחד בהשוואה ליוני אשתקד.

מכירות המשקיעים בחודש יוני הסתכמו ב-1,451 דירות, ירידה חדה של 37% בהשוואה ליוני אשתקד, בדומה  לשיעור הירידה בסך דירות יד שניה שנמכרו. "מלאי הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת, כאשר במהלך החודש נגרעו ממנו כ-320 דירות, בדומה לירידה החודשית הממוצעת מאז תחילת השנה", מציינים באוצר.

מה עשו הקבלנים?
בניגוד לנתוני הלמ"ס על עלייה במכירת דירות חדשות בחודש יוני לעומת מאי, באוצר מציגים נתונים הנוגעים לסך העסקאות בלבד ובהשוואה לשנה שעברה, לפיהם בחודש יוני הסתכמו המכירות ב-2,847 דירות (כולל במסגרת "מחיר למשתכן"), ירידה של 20% בהשוואה ליוני אשתקד. עם זאת גם באוצר אומרים כי מדובר ב"שיעור ירידה מתון יחסית שנים בהשוואה לירידות שנרשמו בשנים-עשר החודשים האחרונים". בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ב-2,063 דירות, ירידה של 21% בהשוואה ליוני אשתקד, זאת תוך שונות גבוהה בין הפריפריה (ירידה מתונה של 2%) למרכז ( ירידה חדה של  30% בהשוואה ליוני אשתקד).

בניתוח מכירות הקבלנים בשוק החופשי לפי פרק הזמן הצפוי לקבלת הדירה (ביחס למועד החתימה על החוזה) נמצא כי חלה ירידה נוספת בשיעור הדירות הנמכרות "על הנייר", כאשר שיעורן עמד על 60%. זאת כאשר לאורך תקופה ממושכת נרשם גידול בשיעור זה, אשר הגיע בחודש מרץ לשיעור של 71%, נמוך באחוז אחד בלבד בהשוואה לשיא שנרשם בנובמבר אשתקד. 

פחות עסקאות יד שנייה
מספר עסקאות יד שניה בחודש יוני עמד על 4,250 דירות, ירידה חדה של 39% בהשוואה ליוני אשתקד, זאת בהמשך לשיעורי ירידה חדים מאז אפריל אשתקד (כל חודש לעומת המקביל לו בשנה קודמת), עת החל בנק ישראל להעלות את הריבית במשק. 

"בפילוח עסקאות יד שניה בין הפריפריה למרכז בולטת העובדה לפיה  בניגוד לממצאים במכירות הקבלנים בשוק החופשי, בדירות יד שניה מאז תחילת 2023,שיעורי הירידה במכירות בין המרכז לפריפריה אינם שונים באופן מהותי, לעומת פערים משמעותיים ביניהם במחצית הראשונה של 2022", מציינים באוצר. 

הזוגות הצעירים חוזרים לשוק?
רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש יוני ב-3,857 דירות (כולל "מחיר למשתכן"), ירידה של 24% בהשוואה ליוני אשתקד אולם בהשוואה לחודש הקודם נרשם גידול של 22% ברכישות אלו. בניכוי הרכישות במסגרת "מחיר למשתכן" הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ב-3,073 דירות, ירידה של 25% בהשוואה ליוני אשתקד. ירידות חדות במיוחד נרשמו במרבית אזורי הביקוש במרכז הארץ, למעט ירושלים. 

עוד לפי הנתונים, רכישות משחלפי הדיור בחודש יוני הסתכמו ב-2,112 דירות, ירידה חדה של 42% בהשוואה ליוני אשתקד, שיעור הירידה החד ביותר מבין כל הסגמנטים. "בנוסף,  בעוד שבקרב הסגמנטים האחרים התמתן שיעור הירידה בחודש יוני, בקרב משחלפי הדיור  לא ניכרת כל התמתנות בירידות אלו", כך נמסר מהאוצר, שם מציינים עוד כי "נתונים ראשוניים לחודש יולי מצביעים על המשך הירידה החדה בעסקאות (בהשוואה ליולי אשתקד)".

ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי
ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי

לדברי סרוגו: "חובה על כל מי שנוגע בשוק לקחת בחשבון את הנתון החריף על המשך הצניחה בכמות הדירות שבידי המשקיעים,  שממשיכות לחתוך בכל חודש את היצע הדירות להשכרה ושיביא להמשך עליית מחירי השכירות בחודשים הקרובים ולהעלות את האינפלציה. לכן חובת כל הגורמים המעורבים בשוק, לפעול לייצר פתרונות שכירות וכעת באופן מיידי על המדינה להפחית בחזרה את מס הרכישה על  רכישת דירות להשקעה ולהחזיר את המשקיעים לשוק. התמונה הכללית היא של ירידה בהיקף הפעילות ולכן ההשפעה המיידית שלה מהפסד מיסים למדינה תפגע בכל בית בישראל בהמשך".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות