banner
עו"ד ונוטריון דן הלפרט // צילום: משרד דן הלפרט
עו"ד ונוטריון דן הלפרט // צילום: משרד דן הלפרט

״התחדשות עירונית זה קודם כל אנשים״

כך מגשר משרדו של עו״ד ונוטריון דן הלפרט על הפערים עמם נאלצים להתמודד בעלי הדירות בפרויקטים להתחדשות עירונית, שמדגיש: "אנחנו עומדים על כך שהיזמים יקימו 'קרן תחזוקה' ייעודית"

עו״ד ונוטריון דן הלפרט 14.08.2022

שוק הנדל״ן רועש וגועש וההתחדשות העירונית כבר מזמן תפסה מעמד חשוב ועוצמתי כמנוע צמיחה שמייצר יחידות דיור רבות ותורם להגדלת היצע הדירות.
אבל לפני הכל – לפני הצורך המבורך לחדש את פני העיר, לשפר את התחבורה והסדרי החניה, לחזק את תשתיות העיר הישנות, להביא רווחים יפים ליזמים, לקבלנים ולבעלי מקצוע רבים נוספים, ניצבים קודם כל בני אדם. בני האדם המתגוררים שנים רבות בבניינים הישנים והמתפוררים, בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה או בינונית.
כל מי שמעורב בקידום מיזמי התחדשות עירונית חייב לחרוט על ליבו בכל רגע את אימרת הבסיס ״התחדשות עירונית זה קודם כל בני אדם״. ואחר כך חייבים כולם להידרש לאימרה זו כל העת. חייבים לסייע לתושבים המתגוררים בבניינים הקיימים לשוב ולגור בבניינים החדשים שיבנו במסגרת הפרויקט.

מדובר לרוב על בעלי דירות המשתייכים אוכלוסיות חלשות או בינוניות שלא תמיד יודעים להתמודד עם המציאות החדשה שניחתת עליהם. הם עוזבים בניינים ישנים שהתחזוקה בהם ירודה ובסוף הבנייה שבים לבניין חדש ויקר, עם מערכות משוכללות כמו חניונים ומעליות. לא קל להם.
כך למשל, אם בבניינים הישנים שילם בעל דירה 50 שקלים בחודש כדמי ועד בית, פתאום הוא נדרש לשלם 800 שקל ויותר לחברת ניהול. כבר לא מדובר בניקיון חלקי של חדר המדרגות כמו שנהגו לעשות בבניין הישן, במגדלים החדשים צריך לפעול לתחזוקה של מעליות ומערכות מורכבות אחרות – פעולות שרק חברת ניהול יכולה לעשות. את הפער האדיר הזה בתשלומי התחזוקה הדיירים הוותיקים לא תמיד יכולים לשאת. אנחנו כאן כדי לסייע להם. 

קרן תחזוקה ייעודית
נכון להיום, החוק קובע כי על היזם לשלם את ההפרש בין דמי ועד הבית ובין דמי הניהול עבור בעלי דירות שחוזרים לגור בדירות החדשות, למשך חמש שנים בלבד – אולם מדובר רק בבעלי דירות שהגיעו לגיל פנסיה. אין סיבה שהסיוע יינתן רק למי שהגיע לגיל פרישה. הוא צריך להינתן לכל מי שחוזר להתגורר בדירה, ללא קשר לגילו.
לכן, אנחנו עומדים על כך שהיזמים יקימו 'קרן תחזוקה' ייעודית, אליה מופרשים סכומים לכיסוי ההפרשים בין אותם תשלומי ועד בית ישנים לדמי הניהול היקרים בבניינים החדשים.

באופן דומה חייבים לעזור לדיירים הוותיקים גם בתשלומי הארנונה שעולים משמעותית עם סיום הפרויקט, כשהדיירים נהנים מדירות גדולות יותר, תנאי מחיה משודרגים וסביבת מגורים מתקדמת. גם כאן, על הרשויות המקומיות להבין את מצבן של האוכלוסיות הוותיקות ולבוא לקראתן למשך תקופה ארוכה. לחילופין, יש לדרוש מהיזמים להקים 'קרן ארנונה', בדומה לקרן התחזוקה של דמי הניהול, שתסייע לדיירים – רק לוותיקים, לא לרוכשי הדירות שבאים מבחוץ – להתמודד עם העלויות הגדלות.
יש עוד הרבה סוגיות שיש לעמוד עליהן כדי לסייע לדיירים הוותיקים שפינו את דירותיהם ולהקל עליהם לחזור לדירות החדשות. זו ממש מצווה ואנחנו כמשרד עורכי דין שמלווה אלפי בעלי דירות בפרויקטי פינוי-בינוי, כאן כדי לקיים אותה.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות