banner
מתוך דיוני הוועדה // הדמיה: דוברות ועדת הכספים
מתוך דיוני הוועדה // הדמיה: דוברות ועדת הכספים

התיקון לחוק המיסוי שיאפשר לרשום דירה על ילד יתום

רשות המיסים לא החריגה את הילדים היתומים – בכנסת עקפו אותה, וחוקקו תיקון שמאפשר רכישת דירה ליתום, שתחשב כדירה יחידה

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון – רכישת דירה על ידי ילד יתום), התשפ"ג- 2022, לפיה רכישת דירה למען יתום תחשב כרכישת דירה יחידה. בוועדה מציינים כי: "במהלך השנים האחרונות ניסתה הוועדה בתאום עם רשות המיסים להגיע להסדר שיאפשר החרגה זו בלא חקיקה, אך המהלך לא צלח".

בהצעת החוק, שהביאו חברי הכנסת יעקב אשר ומשה גפני, נקבע כי ברכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו, יוחרג התא המשפחתי הקיים בין הורה וילד, כפי שהוחרג "ילד נשוי", כך שיוטל על רכישה כזו מס בשיעורים הקבועים לדירה יחידה, הן לעניין מס רכישה והן לעניין מס שבח.

מה המשמעות?
חוק מיסוי מקרקעין, מכיר בהורה וילד עד גיל 18 כתא משפחתי אחד לעניין חישוב מסי המקרקעין. הרציונל הוא שילד עד גיל 18 מצוי בחזקת הוריו, ורכישת דירה על שמו עלולה להיות רכישה שנעשית עבור הוריו ורק נרשמת על שם הילד. שכן לא סביר שילד מחזיק בהון הנדרש לרכישת נכס מקרקעין, ורכישה זו מתבצעת באמצעות כספי ההורים, ומכאן, שהם רוכשי הנכס בפועל.

הצעת החוק מבקשת לטפל במקרים בהם רכישת דירה על ידי ילד יתום מאחד מהוריו, נעשית מכספי הירושה של ההורה הנפטר, ומטרת הרכישה היא הבטחת עתידו הכלכלי של הילד. לפיכך, רישום הדירה על שמו לא נועד לשם התחמקות מתשלומי מיסים בעד רכישת הנכס כאמור. 

האם המשפחה הרחבה יכולה לסייע?
כמו כן, מבקשת הצעת החוק לטפל במקרים בהם המשפחה המורחבת או הקהילה בה חי הילד, תומכת ומתגייסת למען הבטחת עתידו ומעוניינת לרכוש עבורו דירה, כשהמועד המתאים לגיוס כספים עבור מטרה זו הוא סמוך ככל האפשר לפטירת אחד מהורי הילד בעודו עדיין קטין. במקרים כאלה, גם אם רכישת הדירה נעשית על שם הילד לשם הבטחת עתידו, תנאי המיסוי שיחולו על הרכישות יהיו בהתאם להורה שנותר בחיים, ומקום בו יש בחזקתו דירות נוספות, סביר להניח שלא ייהנה הילד מתנאי מס מוטבים או פטורים, כפי שמוגדר בחוק ביחס לבעלי דירה יחידה. 

כך, בהצעת החוק מוצע לקבוע כי ברכישת דירה עבור ילד יתום מאחד מהוריו, יוחרג התא המשפחתי הקיים בין הורה וילד, כפי שהוחרג "ילד נשוי", כך שיוטל על רכישה כאמור מס בשיעורים הקבועים לדירה יחידה. 

בית המשפט יתבקש לאשר את העסקה
בהצעה מודגש כי כל מקרה של רכישת דירה על שם ילד מתחת לגיל 18 מחייב את אישור בית המשפט, שדורש את התייחסות ואישור האפוטרופוס הכללי, כך שאין חשש שזכות זו תנוצל על ידי ההורה להטבת מס עבורו.

ח"כ יעקב אשר, מסר כי: "הצעת החוק עצמה היא הצעת חוק חשובה, יש הגדרה שמדינת ישראל לא רצתה שאנשים יעשו שימוש בתא המשפחתי כדי לרכוש דירות בצורה כזו או אחרת או לקבל פטורים כאלה ואחרים, לכן קבעו שילד עד גיל 18 הוא בתא המשפחתי, ודירה שקונים על שמו הוא צריך לרכוש מס רכישה כפי שנקבע בחוק. מנגד משפחה שחוותה יתמות, ילד שהתייתם מאמא או אבא, או שניהם, והוא בן 3 או 4, אי אפשר לדעת מה האמא או האבא יעשו בהמשך חייהם, ורוצים להבטיח את עתידם של היתומים בהמשך החיים, זה משהו אלמנטרי, וברור שאי אפשר למסות אותם על כך. כך בעצם קובע החוק כי ילד כזה הוא כאילו בן 18, והוא לא נחשב לחלק מהתא המשפחתי". 

ח"כ ינון אזולאי: "זהו חוק מבורך וחוק טוב, כל פעם אמרו לנו שמטפלים ומטפלים ולא טיפלו, אני מקווה שילמדו מזה, כל פעם שמים הצעת חוק ורק אז מדברים אתנו".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "הבקשה שלנו מרשות המיסים, שאם יש תיקים פתוחים כאלה, תחילו גם עליהם את התיקון הזה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות