banner
ניר אברהמי // צילום: ליאור אביעוז
ניר אברהמי // צילום: ליאור אביעוז

יש המון "יזמים לרגע" שמסתובבים ומבטיחים הבטחות שאין סיכוי שיוכלו לעמוד בהן

ראיון אישי עם ניר אברהמי, מי שחיי את עולם הבניה והיזמות מאז שנולד,  על ההחלטה להתמקד בפרויקטיי הריסה ובנייה מחדש, הבירוקרטיה ש"הורגת את כולנו" וגם טיפ לדיירים: "לא להתפתות להבטחות שווא"

מירב דוסטר 14.06.2022

אברהמי הוא דור רביעי ליזמות ובנייה, כבר בשנת 1934 סבא רבא שלו בנה בניינים בירושלים, והיה זה כמעט מתבקש שחיידק היזמות יעבור גם אליו. "אני הנכד היחיד מכל המשפחה הענפה שנשאר בענף ובתחום. התחלתי בעבודה מלמטה – בביצוע בשטח. לתפיסתי, חשוב מאוד ליזמים להבין את הביצוע והעבודה בשטח. במקביל למדתי משפטים, הנדסאות בניין וכלכלה וניהול. אני בתחום כבר משנת 1991 וראיתי אין סוף שינויים שעד היום ממשיכים לקרות", הוא אומר. 

בבעלותו של ניר אברהמי מספר חברות, בהן שדות יזמות והתחדשות עירונית. החברה שהוקמה על ידי ניר אברהמי כהמשך לפעילות של משפחתו, קיימת קרוב ל-90 שנה, בהן בנתה אלפי יח"ד בנוסף למאות אלפי מ"ר של תעסוקה ומסחר כולל קניונים, מבני ציבור, בתי כנסת, מקוואות ועוד. שדות יזמות והתחדשות עירונית משתפת פעולה במספר רב של פרויקטים עם חברת ש. גיטלמן השקעות ויזמות נדל"ן. חברה נוספות בבעלותו היא ניר אברהמי בניין ופיתוח בע"מ  – הזרוע הביצועית של החברה. שדות וגיטלמן פועלות בתחום ההתחדשות העירונית בפתח תקווה, ראשון לציון, אור יהודה, חולון, רמת גן ותל אביב. 

בתחילת דרכה קידמה החברה לא מעט פרויקטים במסגרת תמ"א 38/1 לחיזוק ועיבוי בניינים, וכיום היא מקדמת פרויקטים במסגרת תמ"א 38/2 ו/או פינוי בינוי, להריסה ובנייה מחדש. אברהמי מסביר את הבחירה להתמקד בהריסה ובנייה מחדש, ואומר כי: "תכנונית זה הרבה יותר נכון, יש פחות אילוצי תכנון, ובמיוחד פחות בעיות בטיחות. יש מורכבות מאוד גדולה בביצוע בכך שאנשים מתגוררים באתר, וחשוב שהסביבה תהיה סטרילית ובטיחותית. כיזם, 99% מהתפקיד שלך הוא להיות פסיכולוג. אני באופן אישי נאלץ להיות בשטח. אין אפשרות להתנתק מהשטח ולצפות שהתוצאה תהיה כמו שאתה מצפה ורוצה. אם אתה מתנתק מהביצוע ומהשטח מיד רואים את זה בתוצאות". 

לדברי אברהמי, על אף המורכבות והקשיים שיש בדרך, התוצר הסופי הוא זה שמניע אותו קדימה. "זו עבודה סיזיפית וריצת מרתון, אבל יש את חדוות היצירה כי בסוף הדרך יש תוצאה ממשית – בניין שעומד לתפארת", אומר אברהמי, ומוסיף כי אין סיפוק גדול מזה וחדוות היצירה הזו נותנת את הדרייב להמשיך הלאה. "אני רואה את הערים שמשנות את פניהן  – שכונות מצוקה, בתים מתפוררים ומסוכנים, מאורות פשע וסמים מתחדשות ומחדשות את פניהם וכתוצאה מכך מגיעה לשם אוכלוסייה יותר איכותית וחזקה, שמושכת למעלה את כל השכונה בכל המובנים החברתיים והכלכליים". 

מבין שלל הפרויקטים שקידם אברהמי, פרויקט אחד שנגע לליבו הוא פרויקט ארנון בראשון לציון: "מדובר בפרויקט שהיה תקוע הרבה שנים עם מספר יזמים שנתקעו ומשכו את הדיירים במשך שנים. כאשר הדיירים הגיעו אליי היה חוסר אמון מוחלט בכולם – במערכות, בעיריה, ביזמים, בעו"ד. הבאנו לפרויקט הזה אנרגיות חדשות והשקענו מאמצים עילאיים, קיימנו המון פגישות וניסיונות ליצור קשר אישי עם הדיירים, בסופו של דבר ההשקעה הוכיחה את עצמה והיום אנחנו כבר לקראת מסירת דירות". 

מה היית בוחר לשנות בתחום ההתחדשות העירונית?
"הבירוקרטיה תהרוג את כולנו. הרגולציה נוראית ותהליכי הרישוי מאוד ארוכים. על אף תיאום הציפיות והעידכונים השוטפים לדיירים, לא פעם הדיירים לא מבינים מדוע הדברים לא מתקדמים. הם מניחים שאם חתמו היום מחר מתחילים לבנות. בנוסף, התנאים משתנים כל יום ורשויות מקומיות מחליטות לצמצם זכויות בעיר. בפתח תקווה לדוגמא: החליטו מעכשיו לעכשיו לצמצם זכויות ולהוריד 2 קומות, המשמעות של זה היא שישנם פרויקטים שהושקעו בהם המון משאבים, זמן וכסף והם לא יוכלו לצאת לדרך, משום שאין כדאיות כלכלית לקדמם בשלב זה".  

מה טיפ הזהב שלך לדיירים שרוצים לקדם פרויקט של התחדשות עירונית?
"לא להתפתות להבטחות שווא. לבדוק את הרקע של היזם – פרויקטים קודמים שלו והמלצות של דיירים קודמים. יש המון "יזמים לרגע" שמסתובבים ומבטיחים הבטחות שאין סיכוי שיוכלו לעמוד בהן. הם מחתימים בניינים ומחזיקים אותם כשבויים במשך שנים, הדיירים נשארים רק עם הבטחות שווא ולא עם פרויקטים". 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות