banner
חיים קראדי // צילום: איל טואג | Depositphotos
חיים קראדי // צילום: איל טואג | Depositphotos

לתמרץ בעלי קרקע פרטיים שיממשו את הקרקעות

חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי מניבים: "המדינה צריכה לגבש מנגנון מיסוי על בעלי הקרקעות הפרטיים שיחייב אותם לממש את הקרקע בתוך תקופה שתוגדר מראש, ואחריה הם יצטרכו לשלם מס על אי-בנייה" // דעה

חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי מניבים 17.04.2022

רבות נכתב כבר על מצוקת הדיור בישראל והמחסור הרב שנתי ביחידות דיור בשוק. לפי נתונים עדכניים של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, נכון להיום חסרות כ-190 אלף דירות בישראל והמחסור רק הולך וגדל. בישראל הביקוש לדירות גם עולה בהרבה על ההיצע והפער מתרחב מחודש לחודש עקב שיעורי הנישואים והילודה הגבוהים, הגידול הדמוגרפי והתרבות הישראלית של מגורים בדירה בבעלות. אוכלוסיית ישראל צפויה להכפיל את עצמה בעשורים הקרובים ויש להיערך לכך מבחינה תכנונית – יידרשו עוד מאות אלפי דירות חדשות בשוק ולצורך משימה לאומית זו יש לרתום את כל הגופים והמשרדים שאמונים על הבנייה בישראל.

עד היום הממשלה לא ממש נקטה בפעולות אופרטיביות ל"הצפת השוק" בדירות חדשות, מעבר להצהרות כאלה ואחרות, או הכרזות על תוכניות ש"יגדילו את היצע הדירות במאות אלפי יח"ד". בינתיים הכרזות לחוד ומעשים לחוד. בינתיים אנחנו לא רואים הגדלה משמעותית של ההיצע, בטח לא הצפת השוק בדירות. כדי לעמוד בביקוש הגדול המדינה צריכה לשווק קרקעות לבניית 150 אלף דירות בשנה, בכל שנה, ובינתיים אנחנו רחוקים מזה. ראוי לציין יחד עם זאת, כי נראה שהממשלה החדשה "באה לעבוד" ושהיא החזירה את הטיפול בשוק הנדל"ן לראש סדר העדיפויות. עד שנקטוף את הפירות ייקח עוד זמן. 

לצד קרקעות המדינה, כ-7% מהקרקעות בארץ הן בבעלות פרטית. מדובר בבעלים שירשו קרקע מהוריהם לפני שנים, או כאלה שניצלו הזדמנות לפני שני עשורים שאז המחירים היו נמוכים מאוד ורכשו קרקע להשקעה, וכיוצ"ב. אותם 7% לא ממהרים לממש את הקרקע ולבנות עליה ומעדיפים לחכות להזדמנות אטרקטיבית למימוש זכויותיהם. פעמים רבות זה מתבטא בתקופה של שנים ארוכות שהם "דוגרים" על הקרקע וכך למעשה מונעים בנייתן של אלפי יחידות דיור חדשות לשוק.
אני סבור שהמדינה צריכה לגבש מנגנון מיסוי על בעלי הקרקעות הפרטיים שיחייב אותם לממש את הקרקע בתוך תקופה שתוגדר מראש, ואחריה הם יצטרכו לשלם מס על אי-בנייה. או לחילופין לתמרץ בעלי קרקע פרטיים שיבנו מהר על הקרקע שלהם. כך למשל, הבעלים יקבלו מענקים כספיים ככל ויממשו את הקרקע יותר מהר – יהיה מדרג של 1-5 לפי שנים כשמימוש תוך שנה יזכה במענק הגבוה ביותר. לחילופין, יהיה מדרג הפוך שימסה את הבעלים על אי-מימוש לפי שנים. אם יהיה להם "גרזן מעל הראש", אני חושב שבעלי הקרקעות לא "ידגרו" אל הקרקע שבבעלותם, יממשו אותה וכך ישוחררו קרקעות לבנייה ויתווספו אלפי יחידות דיור לשוק.

לצד זה המדינה צריכה גם לפעול בנחישות נגד הבירוקרטיה במוסדות התכנון שמעכבת באופן מהותי את הבנייה ולקצר משמעותית את הליכי הרישוי ומשך הזמן לקבלת היתרי בנייה. זה אבסורד, אבל רמ"י הפכה לגורם מעכב בנייה ולא לגורם מזרז ויש לתת על כך את הדעת. שוק הנדל"ן דורש תוכנית אסטרטגית לטווח ארוך, ל-20 השנה הקרובות, שבה יוגדרו כל היעדים והדרכים להשגתם, ומוטב שעה אחת קודם כדי שלא נמצא את עצמנו בעוד עשור או שניים עם אותן בעיות כמו של היום.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות