מכירות הקבלנים בשוק החופשי ירדו ב- 21%
זאת בהשוואה לחודש הקודם. ירידה של 2% נרשמה גם ברכישת דירות וירידה של 30% נרשמה ברכישת המשקיעים, כך עולה מנתוני משרד האוצר
זאת בהשוואה לחודש הקודם. ירידה של 2% נרשמה גם ברכישת דירות וירידה של 30% נרשמה ברכישת המשקיעים, כך עולה מנתוני משרד האוצר
בחודש פברואר נרכשו 10.6 אלף דירות, בדומה לרמה שנרשמה בפברואר אשתקד וירידה של 8% בהשוואה לחודש ינואר האחרון, כך עולה מסקירת אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר לענף הנדל"ן לחודש פברואר. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי עמד מספר העסקאות על 9.8 אלף, גידול מתון של פחות מ-2% בהשוואה לפברואר אשתקד וירידה של 2% בהשוואה לחודש הקודם. באוצר טוענים כי: "בשלושת החודשים האחרונים מאז הועלה מס הרכישה על משקיעים, נבלם קצב הגידול המהיר בסך העסקאות בשוק החופשי".
ירידה של 30% ברכישות המשקיעים
רכישות המשקיעים בחודש פברואר נותרו על רמה נמוכה של 1.5 אלף דירות, ירידה חדה של 30% בהשוואה לפברואר אשתקד ורמה דומה לזו שנרשמה בחודש הקודם. בממוצע חודשי עומד מספר הדירות שרכשו המשקיעים בשלושת החודשים שלאחר העלאת מס הרכישה על 1.4 אלף דירות, בדומה לממוצע רכישות המשקיעים בשלושת החודשים לאחר העלאת המס הקודמת בסוף יוני 2015.
מכירות המשקיעים בחודש פברואר הוסיפו לשמור על רמה גבוהה יחסית, של כ-2.4 אלף דירות, גידול של 13% בהשוואה לפברואר אשתקד וגידול של 9% בהשוואה לחודש הקודם. "גידול זה במכירות המשקיעים בולט במיוחד על רקע קיפאון במכירת דירות ע"י משפרי דיור", מציינים באוצר.
כמו כן, "מלאי" הדירות בידי משקיעים התכווץ גם בחודש פברואר בקרוב לאלף דירות, בדומה לחודשיים הקודמים, לאחר העלאת מס הרכישה על המשקיעים.
800 דירות במחיר למשתכן
מכירות הקבלנים בחודש פברואר הסתכמו ב-3.5 אלף דירות, מזה 800 דירות נמכרו במסגרת "מחיר למשתכן". בהשוואה לפברואר אשתקד ירדו מכירות הקבלנים ב-5% ובשוק החופשי בלבד שיעור הירידה עומד על 6%. בהשוואה לחודש הקודם ירדו מכירות הקבלנים ב-21%, על רקע ירידה חדה במכירות "מחיר למשתכן". בשוק החופשי עמד שיעור ירידה זה על 6%.
ירידה של 11% ברכישת דירה חדשה
רכישות "דירה ראשונה" בחודש פברואר הסתכמו ב-5.2 אלף דירות, גידול של 18% בהשוואה לפברואר אשתקד וירידה של 11% בהשוואה לחודש הקודם. בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ב-4.4 אלף דירות, גידול משמעותי של 22% בהשוואה לפברואר אשתקד וגידול של 3% בהשוואה לחודש הקודם.
"ניתוח מעמיק של רמות השכר שערכנו בקרב רוכשי דירה ראשונה בשוק החופשי באזור רחובות, אחד האזורים הבולטים ביותר ברכישות הזוגות הצעירים, מצביע על רמות שכר נמוכות יותר מאשר של הזוגות הצעירים שרכשו את דירתם הראשונה (בשוק החופשי) בפברואר אשתקד, בעוד רמות המחירים של הדירות שרכשו היו גבוהות יותר בממוצע ב-7.5%. יש בנתונים אלו כדי לרמז על עליה ברמת המינוף של הזוגות הצעירים", נמסר מהאוצר בעקבות נתוני הסקירה. עוד הם מציינים כי רכישות משפרי הדיור בחודש פברואר הסתכמו ב-3.9 אלף דירות, ללא שינוי מהותי בהשוואה לפברואר אשתקד וירידה של 7% בהשוואה לחודש הקודם.
גידול של 41% ברבעון
בתוך כך מפרסם משרד האוצר את נתוני הרבעון הרביעי של 2021 – לפיהם נרכשו 40.6 אלף דירות בשוק החופשי. באוצר טוענים כי מדובר ב"רמת שיא היסטורי, על רקע גל רכישות משקיעים טרם העלאת מס הרכישה עליהם. בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2020 זהו גידול של 41%", אולם לא מתייחסים לנתון משמעותי שמשפיע על הנתונים – תקופת הסגרים והקורונה שהגיעה לשיאה באותה שנה.
עוד על פי הסקירה, ברבעון הרביעי של 2021, לראשונה, אזורי פריפריה- ב"ש וחיפה, מובילים את מספר העסקאות בשוק החופשי. הגידול במשקל הפריפריה בסך העסקאות בשוק החופשי בולט בעיקר בקרב רוכשי דירה ראשונה.
את הגידול בעסקאות ברבעון הרביעי הובילו המשקיעים על רקע הקדמת רכישות טרם העלאת מס הרכישה. סך הדירות שרכשו ברבעון האחרון של 2021 עמד על 12.7 אלף דירות, רמה כפולה מזו שנרשמה ברבעון המקביל בשנת 2020 והגבוהה ביותר מאז השיא שנרשם ברבעון השני של 2015. כשיעור מסך העסקאות עמד משקל המשקיעים על 28.6%, גבוה בתשע נקודות אחוז בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2020 אבל נמוך מהשיא שנרשם ברבעון השני של 2015 (שעמד גם כן בצל העלאת מס הרכישה).
עוד על פי נתוני הרבעון, מכירות המשקיעים ברבעון הרביעי עמדו על 8.9 אלף דירות ע"י משקיעים, רמת שיא וגידול חד של 52% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020 .אזורי הביקוש במרכז הארץ, בולטים ברווח הון גבוה ושיעור נמוך של מכירות בהפסד הון ריאלי. מנגד, ערי פריפריה, בפרט הדרומיות, בולטות בשיעור גבוה יחסית של מכירות בהפסד.
"מלאי" הדירות בידי משקיעים ברבעון הרביעי גדל ב-3.8 אלף דירות, גידול חריג אשר הושפע מהקדמת רכישות ע"י משקיעים טרם העלאת מס הרכישה בסוף נובמבר. יש לציין כי גידול זו ב"מלאי" הדירות בידי משקיעים עדיין נמוך מזה שנרשם טרם העלאת מס הרכישה ביוני 2015.
מה עשו הזוגות הצעירים?
רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ברבעון הרביעי הגיעו לשיא של 13.2 אלף דירות, גידול של 18% בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2020. לא נמצאה עדות אמפירית לטענה לפיה "מתייאשי" מחיר למשתכן הם אלו שהביאו לגידול ברכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ובכך האיצו לכאורה את עליית מחירי הדירות בשנת 2021.
רכישות משפרי הדיור ברבעון הרביעי עמדו על 14.7 אלף דירות, גידול של 29% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020. המחיר הממוצע של הדירות שרכשו משפרי הדיור היה גבוה ב-30% ממחיר הדירה שמכרו. באזורי הפריפריה תוספת המחיר אף גבוהה יותר.
מכירת דירות חדשות בשוק החופשי ברבעון הרביעי של 2021 הגיעה לשיא של 13 אלף דירות, גידול חד של 49% אולם זאת בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020. מי שתרמו לגידול חד זה במכירות הקבלנים היו המשקיעים, אשר רכשו כחמשת אלפים דירות מתוך סך זה.
מכירת דירות יד שניה רשמה אף היא שיא מכירות ברבעון הרביעי, כאשר אלו הסתכמו ב-27.5 אלף דירות, גידול של 38% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2020.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן