banner
עו"ד עדי שרעבי // צילום: רז רוגבסקי | Depositphotos
עו"ד עדי שרעבי // צילום: רז רוגבסקי | Depositphotos

עורך הדין שמנגיש תהליכי התחדשות עירונית

עו"ד עדי שרעבי דואג שגם בעלי דירות עם מוגבלויות ודוברי שפות זרות יבינו בדיוק כיצד מתקדם הפרויקט שלהם ויהיו שותפים מלאים לתהליך

 

רונן דמארי 14.04.2024

עו"ד עדי שרעבי המתמחה בתחום המקרקעין ובהתחדשות עירונית בפרט, מבין טוב יותר מכל אחד אחר את חשיבות הנגשת התהליכים לבעלי דירות המתמודדים עם מוגבלויות: שרעבי עצמו הוא כבד שמיעה מגיל שנה, אולם הוא לא נתן לעובדה זו להפריע לו ולו לרגע – הוא סיים בהצלחה תואר במשפטים והחליט להקדיש את חייו לשיפור עתידם וחייהם של אזרחים בישראל באמצעות התחדשות עירונית. 

במהלך השנים האחרונות הוא ליווה בהצלחה למעלה מ -3,000 בעלי דירות בכ-70 פרויקטים של התחדשות עירונית באזור גוש דן ומרכז הארץ וצבר ניסיון מעשי יקר ערך. 

בריאיון לאתר "מגדילים" הוא מתאר את דרך עבודתו הייחודית והחשובה: "הנגשת תהליכי הפרויקט לבעלי הדירות בעלי המוגבלויות חשובה לי מאוד. מה שקורה זה שלעתים קרובות בעלי דירות מעניקים חשיבות מועטה לאופן בחירת עורך הדין אשר יבטיח את זכויותיהם באופן מיטבי ולא מוודאים שיש לו ניסיון מתאים במכרזים לבחירת יזם ובכלל בליווי מקצועי ונגיש". 

במה המשרד שלך שונה ממשרדים של עורכי דין אחרים בתחום?
"בפרויקטים שאני מלווה, אני פונה ליזמים כבר במסגרת המכרזים ודורש מהם לאשר מראש תשלום עבור מתורגמנים לשפת סימנים ומתמללים עבור בעלי דירות חרשים וכבדי שמיעה. כמו כן, במסגרת המכרז אני דורש מהיזמים לאשר מראש הענקת התאמות מלאות עבור אנשים בעלי מוגבלויות וקשישים גם בדירות השכורות אליהן הם עוברים במהלך תקופת הפינוי וכמובן גם בדירות החדשות בפרויקט. חשוב לי לדאוג לצרכיהם של כלל בעלי הדירות בפרויקט ולהנגשה מתאימה, ועל כן היתרון שלי בהכרת שתי השפות -הן השפה היזמית והן את שפת בעלי הדירות תורם לכך רבות. כאמור במסגרת ההליך לבחירת יזם אני מכניס את כל הנתונים האלו, שכן אני מכיר את הקהילה וזאת גם לאחר שהבנתי מי האנשים שנמצאים במתחם ויודע בדיוק מה לדרוש במסגרת המכרז כמו למשל מתורגמן לשפה מסוימת או לשפת סימנים, דרישה למספיק חניות לנכים וכן הלאה". 

איך אתה מנגיש את התהליכים הלכה למעשה?
"בין היתר אני משתף פעולה עם חברה בעלת ידע נרחב בתחום המקרקעין המעניקה שירותי מתורגמנות בשפת הסימנים עבור חירשים, בין היתר במהלך פגישות איתי או עם גורמים שונים במהלך התקדמות הפרויקט. בעלי החברה הם זוג עם מוגבלות שמיעתית בעצמם שמתרגמים הכל באופן מובן ונוח לחרשים. זו דוגמא לחלק מהשירות הייחודי שאני נותן". 

עד כמה השירותים האלו נדרשים? כמה פניות אתה מקבל מבעלי דירות בנושא?
"השירות נדרש ביותר וכמות הפניות שאני מקבל תעיד על כך, בסופו של יום בעלי הדירות, ולא משנה אם יש להם מוגבלות או לא, מבקשים להבין את התהליך מתחילתו ועד סופו, בשפה הנוחה לו. לאחרונה נתקלתי בהרבה בעיות בפן הנגישות כך למשל המון חירשים, שמתגוררים בבניינים בהם רוצים לבצע פרויקט התחדשות עירונית, פנו אליי ואומרים 'דיברנו עם היזם וביקשנו לקבל נגישות במסגרת הפרויקט אבל לא נותנים לנו' ואז למעשה הם לא מבינים מה קורה ודוחים את הבקשות שלהם עד קץ. לחירשים ולכבדי שמיעה יש קשיי תקשורת, הם יכולים לקחת בעצמם מתורגמן אבל הם אומרים ובצדק – 'למה זה אמור לבוא על חשבוננו?". 

איך אתה רואה שיזמים מנסים להתחמק ממתן מענה לבעלי המוגבלויות?
"יש להם תירוצים שונים ומשונים – חלק אומרים לי 'הטקסט יופיע על המחשב', 'אל תדאג, תקרא את השפתיים שלי', 'אני אסביר לך' ויש גם כאלו שאומרים בצורה ישירה 'תביא מתורגמן משלך', העיקר לא לשלם. יש לא מעט יזמים שאומרים 'אני לא מחויב לכך לפי החוק, מספיק שיתמללו ואותו אדם חרש יקרא' אבל הם לא לוקחים בחשבון שכבדי השמיעה המבוגרים בעיקר מתקשים בקריאה. בקשר לבעלי דירות עם מוגבלות פיזית או לקשישים, יש יזמים שאומרים 'אנחנו נותנים רק התאמות שהיו בדירה המקורית לדירה החלופית ולדירה החדשה', אבל מה קורה אם ההתאמות אינן טובות לאותה דירה החלופית או החדשה? צריך להעניק, ככל האפשר, התאמות מלאות לאותם בעלים".

איך מנטרלים את ההתנגדויות האלו בקרב היזמים?
"אז על מנת לנטרל את התנגדויות האלה, אני דורש מהיזמים לאשר את ההנגשה מראש ובכתב במסגרת מכרז לבחירת יזם, על בסיס זה לעיתים יש השפעה כשבעלי הדירות רואים אם יש לאותו יזם רגישות לקהילה או לא. כך לשם הדוגמה אם מישהו דובר רוסית אתה צריך לתרגם את המסמכים לרוסית כדי שהצד השני יבין את המסמכים עליהם הוא חותם. אותו דבר בדיוק נכון לכבדי שמיעה"

לסיום, אתה חושב שיש צורך בהסדרה של העניין בחקיקה או ברגולציה?
"הנושא מקבל לאחרונה התעניינות אך לצערי לא מספיק, יש המון פרצות שיש להשלים. לדעתי צריך לחוקק עוד תיקונים לחוק על מנת להשלים את הנגישות ואת ההתאמות לקהילות השונות של אנשים בעלי מוגבלויות, מכל הסוגים. לצערי, לא מעט בעלי מוגבלויות לא מודעים לזכויות שמגיעות להם במסגרת הפרויקט ויזמים מנצלים את המצב. לדעתי ההנגשה אמורה וצריכה להיכנס להסכם וזה לא חייב להיות ספציפית לגבי כבדי שמיעה אלא בכלל באופן כללי לבעלי מוגבלויות. על כן אני פועל במרץ בתחום זה על מנת להשלים את החסר".

*הכתבה בשיתוף משרד עו"ד עדי שרעבי

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות