banner
מתחם ביג רמת השרון // הדמיה: יסקי מור סיוון אדריכלים
מתחם ביג רמת השרון // הדמיה: יסקי מור סיוון אדריכלים

תוספת של 9,000 יח"ד: מסמך מדיניות חדש לצפון גלילות

המדיניות, יוזמת רמ"י, מבקשת להעצים את הבינוי באחד מהמתחמים המרכזיים בארץ, עם 2.5 מיליון מ"ר לתעסוקה ו-9,000 דירות חדשות

זיו גולדפישר 14.04.2024

רשות מקרקעי ישראל מקדמת בנייה של מעל 9,000 יח"ד ו-2.5 מיליון מ"ר לתעסוקה בצפון גלילות: מסמך מדיניות צפון גלילות ברמת השרון, שאותו מקדמת רמ"י, מבקש להעצים את הבינוי במתחם, ולהפוך אותו למרכז תעסוקה ראשי. מטרת מסמך המדיניות, שהיה צפוי לעלות השבוע לדיון ראשון בוועדה המחוזית תל אביב אולם הדיון נדחה, היא להתוות את העקרונות להעצמת זכויות ולמיצוי פוטנציאל הקרקע של אזור התעסוקה המרכזי של רמת השרון המוגדר, גם כאזור תעסוקה ראשי בצפון מטרופולין תל אביב.

מתחם צפון גלילות, הממוקם בתחום השיפוט של רמת השרון בגבול עם הרצליה, הוא מתחם מוטה תעסוקה במיקום אסטרטגי ייחודי, המוקף בדרכים הראשיות בארץ, 2 תחנות מטרו מתכוננות, ובסמיכות לדיפו של הרק"ל (הקו הירוק). המתחם נמצא בתחום תכנית תמ"א 70 (בינוי במרחבי תחנות מטרו) ומשכך, מטרת המסמך היא לקבוע מדיניות להעצמת זכויות. העקרונות המרכזיים במסמך הם העצמה, עירוב שימושים, תנאים למימוש הזכויות, עקרונות תכנוניים ושלביות. כדי להעצים את הבינוי במתחם, התכנית מציעה זכויות בינוי בהיקף של רח"ק 9 (מדד של רצפה חלקי קרקע, המגדיר את היחס שבין שטח המגרש לשטח הבנייה המותרת). 75 אחוזים מהבנייה במתחם (2,430,000 מ"ר) מיועדים לתעסוקה ו- 25 אחוזים מהבינוי (810,000 מ"ר) מיועדים למגורים. 

עוד מתייחסת המדיניות להיקף משמעותי ביותר של דירות קטנות, הנובעות מהגדרת גודל דירה ממוצעת של 90 מ"ר ברוטו. מסיבה זו, מספר יח"ד בתכנית עומד על 9,178 יח"ד. גודל זה גוזר מהצורך בשיעור גבוה מאד של דירות קטנות בתכנית ואף שיעור גבוה של דירות מיקרו (עד 55 מ"ר) שהן חלק מהגדרה של דיור מכליל. הנימוק שעומד מאחורי הרציונל, קובע כי לאור העובדה שכל מימוש של התוכנית בהכרח יוביל להיצע נרחב של דירות קטנות בשוק במרחב התוכנית, היקף הדירות הקטנות ייקבע על מינימום של 25 אחוזים, כפי שמורה תמ"א 70. לפחות 20 אחוז מהדירות יועדו להשכרה ארוכת טווח. בסך הכל, 15 אחוז מהדירות (1,350 יח"ד) יוגדרו כדיור מכליל.

על פי המסמך, הבינוי במתחם יבוצע בשני שלבים: בשלב הראשון, מיצוי הזכויות הקיימות, (רח"ק עד 2.6), והבינוי יהיה מרקמי (עד 5 קומות). בשלב השני, מיצוי הזכויות המוצעות (רח"ק 9), בינוי של מגדלים. הבינוי לאורך הרחובות (בינוי צמוד דופן) יהיה מרקמי, בגובה של עד 5 קומות.

המדיניות מעודדת גם גנים תלויים, באמצעות עידוד אטריומים, כאשר גובה האטריום יהיה 3 קומות לפחות. במסגרת זו, התכנית מאפשרת תוספות מרפסות, כדי לגדל גנים תלויים במגדלי המשרדים והמגורים – והתנאי לקיומם יהיה רישום זיקת הנאה לכל דיירי הבניין, כפי שיוסדר בתכנית מפורטת. תכנית מפורטת תקבע את אחוזי הגינון של המרפסות. האחוז לא יפחת מ-20 אחוזים.

עוד על פי מסמך המדיניות, תותר תוספת שטחים מעבר לשטחים שמקצה המדיניות לטובת מרפסות במגדלי המשרדים (עד 5% משטח הקומה) ולטובת אטריומים במגדלי המשרדים והמגורים (תוספת על כל 20,000 מ"ר במשרדים ועל כל 60 יח"ד במגורים). 

זאת ועוד, ברמ"י מבקשים לייצר מתחם מאופיין במרכיבים של בידור, תעסוקה ומסחר בקנה מידה מטרופוליני ולכן, לחזק את המרכיבים הציבוריים בעוגני תרבות וספורט דוגמת ארנה לטובת העצמת תחושת החיוניות של המתחם.

עורכת היא אדריכלית רחל יונגמן, ממשרד יסקי-מור-סיון אדריכלים.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות