דף הבית > חדשות > איך יראה שוק הדיור ערב יום העצמאות בעוד 20 שנה?
דגל ישראל // Depositphotos
איך יראה שוק הדיור ערב יום העצמאות בעוד 20 שנה?
בהתבסס על הערכת נתונים של שוק הדיור ב-20 השנה שקדמו ליום העצמאות ה-73 למדינת ישראל, הליכים דמוגרפיים ואורבניים המתרחשים בימים אלה, השפעות מגיפת הקורונה על שוק הדיור ועוד – בדקנו מה מעריכים נציגים בענף הנדל"ן שיהיה כאן עוד 20 שנה. זה מה שהם אמרו
"ביום עצמאות 2041 תחגוג ישראל את הגיעה למספר המרשים של 14 מיליון תושבים, הרבה יותר ממדינת אירופיות הממוקמות ב"מקום טוב באמצע" דוגמת שוודיה, פורטוגל, ייוון, הונגריה וצ'כיה. מטרופולין גוש דן יהיה אחד הגדולים ביותר סביב חופי הים התיכון ויכיל כשישה מיליון תושבים שיתגוררו במרחב שבין נתניה לאשדוד. בכלל יהיו בישראל באותה שנה כ-30 ערים בנות יותר מ-100 אלף תושבים, כפליים יותר לעומת היום..
"החוגגים של 2041 יגיעו מן הסתם אל מוקדי השמחה באמצעות מערכת ההיסעים המונית משוכללת, ובראש וראשונה שלושת קווי הרכבת הקלה, האדום, הירוק והסגול, שכבר הושלמו נוסעים בהם מאות אלפי ישראלים מידי יום ביומו. המפונקים והאמידים יותר יתניעו בלחיצת כפתור את כלי הרכב האוטונומיים, ללא נהג, ויגיעו למרכזי הערים בנסיעה שקטה, מהירה ולא מזהמת וללא פקקים כלל, זאת לאחר שהתשתית התחבורתית תותאם לכלי רכב אלה ואותן מיליוני מכוניות בזבזניות שהותנעו על ידי דלק, הלכו בדרך כל בשר אל מגרשי הגרוטאות", כך מנתח אסטרטג הנדל"ן, עמית דובקין את תמונת המצב העתידית.
רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ויו"ר קבוצת "מזרחי ובניו", מעריך כי: "שוק הדיור יהיה שונה לחלוטין מהשוק דהיום. ענף הבנייה יהיה טכנולוגי הרבה יותר ומשך ביצוע פרויקטים יתקצר במחצית, כפי שזה שקורה כבר היום בכל מדינות העולם המפותחות. כמו כן, ולאחר שבממשלה שנבחרה ב-2024 הוחלט למנות שר על מקצועי לנושא הדיור והוחלט להפריט את רשות מקרקעי ישראל, לחסל את הביורוקרטיה ולהוציא הרבה יותר מכרזי קרקע, ולהגדיל את אחוזי הבנייה של הקבלנים ב-30 אחוזים בכל פרויקט, הצליחה מדינת ישראל להכפיל את מספר יחידות הדיור הנבנות מידי שנה מכ-45 אלף בלבד ב-2021 ליותר מ-90 אלף לשנה כבר ב-2029 ולהגיע ב-2041 לשיא של כל הזמנים, 130 אלף דירות".
מזרחי מדגיש כי לדעתו בעוד 20 שנה יגדל מאוד חלקן היחסי של דירות קטנות וקומפקטיות. "אם כיום הן מהוות רק כ-15 אחוזים מהדירות הנבנות, הרי שב-2041 יגיע חלקן בשוק לכ-45 אחוזים, תוצאה ישירה של המבנה המשפחתי שיאפיין את העשורים הבאים, הרבה יותר רווקים מבוגרים יחסית, הרבה יותר משפחות חד הוריות או עם ילד אחד, יותר להט"בים, יותר גרושים וגרושות. מגמה זו, להערכתו, תתחיל בעיקר בגוש דן, אום בהמשך תחלחל גם לערים ואזורים פריפריאליים יותר", הוא אומר.
אדריכל רוני תימור, מבעלי משרד "תימור שוורץ אדריכלים", מומחה לתחום התחדשות העירונית, אומר כי שני העשורים 2021-2041 הביאו "לפריחה חסרת תקדים הענף הבניה ובהתחדשות העירונית בכלל. תמ"א 38 הפכה להיות מנוע כלכלי ומהווה 23% משוק הדיור לפי נתוני הלמ"ס בשנים 2020 ו2021. הצפי לתחום ההתחדשות העירונית הינו הכפלת הנתח מתוך שוק הדיור דבר שיגדיל את היצע הדירות בשוק הישראלי שסובר ממחסור בהתחלות בניה ביחס להיקפי הביקוש. הגידול בהיקפי התחלות הבניה במסגרת תמ"א 38 תשפר את רמת החיים ואיכות החיים של מאות אלפי ישראלים שמתגוררים בשיכונים מתפוררים. מגמות של שימושים מעורבים הגדלת שטחי מסחר תתחזקנה בייחוד באיזורי הביקוש הקרובים לתחנת הרכבת הקלה והמטרו שבעצמן מהוות מנוע התחדשות עירונית מטרופוליני", כך לדבריו.
הילה מילר, סמנכ"לית השיווק של חברת מ. אביב, רואה מגמה מעניינת נוספת שתיווצר בעשורים הבאים, של מעבר מצמודי קרקע לדירות פרימיום, פנטהאוזים, מיני פנטהאוזים או דירות עם מרפסות גדולות, "גם בקרב מצמצמי דיור שילדיהם עזבו את הבית ואין להם צורך בבית גדול עם כמה מפלסים ומעדיפים מפלס אחד ללא מדרגות ולעבור מקרקע לגובה שמקנה אוויר ונוף פתוח. לדבריה מגמה זו שהחלה בימי הקורונה, תלך ותתחזק ככל שינקפו השנים, זאת בשל שתי סיבות עיקריות: האחת, תחושת הבטחון היותר גדולה במגדלים לעומת צמודי קרקע והשנייה, העובדה שמדינת ישראל ענייה ברזרבות קרקע והמגמה של ניצול זכויות באזורי הביקוש לטובת מגדלים תלך ותתחזק משנה לשנה, ככל שהאוכלוסייה תגדל", אומרת מילר.
ומה באשר לתחזוקת הדירות? אמיר רוזנבלום, יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי חברת "עידן ש.נ.י", מעריך כי הישראלים של 2041, בדומה לעמיתיהם בארצות המערב שמעבר לים, יבדקו בבואם לרכוש דירה לא רק את מספר החדרים והמטראז', אלא גם ובעיקר את הפסיליטיס של אותו בניין וסביבותו הקרובה. "לדוגמא, מה שמקבל כיום דייר אלפיון עליון במגדלי אקירוב או פארק צמרות, דוגמת לובי עם שומר, בריכה, ספא, חדר כושר, מעליות מהירות וכו', יהפוך ב-2041 להרבה יותר סטנדרט של בני המעמד הבינוני, וגם התקורות, ככל שהטכנולוגיה תתקדם, יהיו זולות הרבה יותר", הוא אומר, ומציין כי, "שאלת השאלות, האם רוב הישראלים שיחגגו את יום העצמאות של 2041, יעבדו מהבית, כפי שהיה בימי הקורונה, או שמא הגנום האנושי של היות האדם יצור חברתי יגבר על כך ורובם ככולם יחזרו לעבוד מהמשרד? כל המומחים היו באותה דיעה שהתשובה הינה באיזשהו מקום באמצע. משרדים ומקומות עבודה ימשיכו גם ימשיכו להיות, אולם סדר היום ייבנה כך שחלקם יוכלו לעבוד גם מהבית ולהגיע למשרד לישיבות ו/או עבודת צוותים משותפת".