banner
מיכל אבגנים ( בלבן במרכז ) עם נציגי התאחדות האדריכלים // צילום: יחצ
מיכל אבגנים ( בלבן במרכז ) עם נציגי התאחדות האדריכלים // צילום: יחצ

התאחדות האדריכלים: "עבודת התכנון בשיקום עוטף עזה כבר הובטחה ל'מקורבים'"

"ועדות התכנון והבנייה נשלטות ע"י אנשים לא מקצועיים, שאין להם את ההכשרה והידע שמצוי בידי אדריכלים"

שר העבודה, יואב בן צור נפגש עם יו"ר ההתאחדות, האדריכלית ארנה אנג'ל, חברי הוועד ויו"ר התאחדות אדריכלי הנוף, איז'י בלנק. בהתאחדות מדווחים כי: "במסגרת המפגש העלו האדריכלים בפני השר וצוותו מספר חסמים איתם מתמודד הענף ובראשם, העיוות המקצועי, שנעוץ במסלול אקדמי ארוך ומייגע של האדריכלים (5 שנות לימודים אקדמיים, 3 שנות התמחות ומבחן הסמכה שנוי במחלוקת), כאשר במקביל מתקיימים מסלולים מקוצרים, שבמסגרתם הנדסאי אדריכלות שלומדים 3 שנים ללא התמחות או מבחן הסמכה ומתכנני ערים שלומדים תואר שני של 4 סמסטרים בלי תואר ראשון רלוונטי לענף, מתחרים עם אדריכלים מוסמכים, על תפקידים משמעותיים בעולמות התכנון ועל מינויים לוועדות התכנון והבנייה". לטענתם, "כתוצאה מכך, מספר האדריכלים הרישויים יורד משנה לשנה נוצר מחסור בענף ובמקביל וועדות התכנון והבנייה נשלטות ע"י אנשים לא מקצועיים, שאין להם את ההכשרה והידע העמוק שמצוי בידי אדריכלים". לשם הדגמה, ציינה ארנה אנג'ל כי לתפקיד ראש מנהל התכנון, תפקיד בכיר שבעבר מונו אליו רק אדריכלים, ב-3 סבבי המינויים האחרונים נבחרו לתפקיד מתכנני ערים ולא אדריכלים. 

נושא נוסף שעלה בפגישה וממתין להסדרה בחקיקה הוא השאלה מי רשאי להגיש תוכנית בניין עיר. בהמשך לעתירה שהוגשה לבג"צ על ידי האדריכלים, בית המשפט המליץ כבר לפני כשנה וחצי למדינה לפעול להסדרת הנושא בחקיקה, אך המדינה, לא פעלה עד היום, "נוצר מצב היפותטי שאדם ללא הכשרה יכול להיות עורך תב"ע לשכונת מגורים בת 3,000 יח"ד.

גם מבחן הרישוי של האדריכלים שמהווה חסם מקצועי בפני בוגרי בתי הספר לאדריכלות וגורם לנטישת המסלול", כך נטען.

עוד העלו האדריכלים את נושא שיטת המכרזים, הדוגלת בבחירת האדריכלים המציעים את המחיר הנמוך ביותר, לטענתם "ללא פרמטרים של איכות והתוצאה היא תכנון לא איכותי שמייצר תוספת של עלויות בשלב הביצוע". כמו כן הם העלו את  הבעייתיות ברשויות שדורשות תשלום של אלפי שקלים עבור רכישת מסמכי מכרז וציינו כי "הדבר פוגע פגיעה חמורה במשרדים קטנים ובינוניים שמנסים להתמודד במקביל במספר מכרזים. בנוסף יש את בעיית תנאי הסף, המביאה לכך שרק המשרדים הגדולים זוכים שוב ושוב במכרזים. אותם משרדים מעסיקים אדריכלים לא רשויים מחו"ל במיקור חוץ וכך חוסכים בהוצאות וממשיכים לזכות באותם מכרזים". 

ארנה אנג'ל // צילום: רונית ולפר | depositphotos
ארנה אנג'ל // צילום: רונית ולפר | depositphotos

ארנה אנג'ל אמרה כי: "מדינת ישראל נמצאת בשעה גורלית לפני אתגר אדיר של שיקום בצפון ובדרום. משימה לאומית בסדר הגודל הזה דורשת עבודה מקצועית ומרחיקת ראות. תכנון ובנייה בימים האלה חייבים להתבצע תוך הקפדה על איכות, תשתיות ואסתטיקה, ואת זה יכולים לעשות אדריכלים מוסמכים שמבינים את ההשלכות ארוכות הטווח. אולם כאשר ניסינו לדוגמא להיכנס למנהלת תקומה ולהציע את העזרה שלנו חסמו בפנינו את הדרך. אין מכרזים לאדריכלים ואין תחרות אדריכלים".

עוד נטען בפגישה על ידי חברי הוועד כי: "עבודת התכנון כבר הובטחה ל'מקורבים', וייתכן שמי שיתכנן בפועל את שיקום עוטף עזה במסגרת תקומה יהיו אדריכלים ממולדובה, המועסקים באמצעות המשרדים הגדולים". 

השר יואב בן צור אמר: "אני שומע דברים אבסורדיים, אתם קבוצה לוחמת ויש לכם הרבה חסמים שצריך למצוא להם פתרון ואני מבטיח שנעשה את המקסימום כדי לעזור. מה שקשור באחריות המשרד שלנו יתבצע ונבחן את הדברים גם מול משרדים אחרים כמו משרד הפנים ומול מנהל התכנון את כל מה שנוגע לסמכויות מתכנני הערים".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות