banner
השופט נועם סולברג // באדיבות דוברות בתי המשפט
השופט נועם סולברג // באדיבות דוברות בתי המשפט

המלחמה על הבית, גרסת אילת: המאבק המשפטי שאינו נגמר בין הדיירים והנציגות

אין ספור תביעות, עתירות וערעורים הוגשו סביב סוגיית הנציגות בבניין. אפילו לשופטים נמאס: "עסקינן בסכסוך ממושך ורב הסתעפויות"

זיו גולדפישר 14.01.2024

הקרב על הוועד, הסיפור האמיתי: המלחמה סביב נציגות הדיירים בבניין אחד באילת הביאה לשורה ארוכה של סכסוכים משפטיים בכל הערכאות האפשריות, מהמפקחת על רישום המקרקעין, דרך בית המשפט המחוזי, ועד לבית המשפט העליון. בשבוע שעבר נדחה ערעור שהגישה נציגות ועד הבית לעליון נגד פסיקת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, שניתן במסגרת המאבק הממושך סביב סוגיית נציגות הדיירים בבניין. "עסקינן בסכסוך ממושך ורב הסתעפויות", כתב השופט נועם סולברג על הדיון שהתנהל מולו.

הבניין שסביבו מתנהל המאבק ממוקם ברחוב טופז 2 באילת, בלב אזור המלונות. הבניין, הידוע גם בשם "מתחם פלמורה", מורכב משני מבנים, כשבמבנה הראשון שש כניסות והמבנה השני הוא חדר הטרנספורמציה של הבית המשותף. בבית המשותף 107 יחידות. בין הדיירים לבין עצמם ובין הנציגות נטועה מחלוקת עמוקה על הצביון של הבית המשותף, האם תתאפשר בו השכרת דירות על בסיס יומי ללא היתר ורישיון עסק, ולכן ניטש המאבק על הנציגות, כיצד יראו פניה ואיזה קו היא תוביל. לצד זאת, ניהלה הנציגות תביעה כספית נגד דיירים שסירבו לשלם על ההוצאות המשותפות. המחלוקת היתה כל כך עמוקה, שרק בשנה שחלפה התנהלו בבית המשפט המחוזי לא פחות מארבעה הליכי ערעור סביב החלטות המפקחת על המקרקעין.

המפקחת שמונתה התפטרה
עיקר הסכסוך, כאמור, עוסק בנציגות הדיירים. בראשית שנת 2022 הורתה המפקחת, ציפי קווינט שילוני, על קיום אספת דיירים בבית המשותף כאשר על סדר היום בחירת נציגות חדשה. המפקחת הורתה למנות את עו"ד עדה פרנקל אשר, כבעלת תפקיד שתפקח מטעם המפקחת על ההליך. נציגות הדיירים  אשר נקבע כי המערערת תישא בשכרה. על החלטה זו הוגש ערעור, והיא בוטלה. 

לאחר הפסיקה, הודיעה עו"ד פרנקל על כי אינה יכולה לבצע את תפקידה לאור התנהלות הצדדים, ולכן הודיעה על התפטרותה. המפקחת על המקרקעין אישרה את ההתפטרות ומינתה במקומה בעלת תפקיד אחרת, את עו"ד כנרת שמיר מסיקה. בהמשך שמיר מסיקה תתפטר אף היא, ובמקומה מונתה עו"ד מעיין תהל-כהן.

הערעורים לא פסקו, ונציגות הדיירים המשיכה ועתרה לבית המשפט נגד החלטות נוספות של המפקחת על המקרקעין. בין השאר, עלו טענות כנגד הנחיות המפקחת לגבי כינוס האספה בעיקרן כי כל הדיירים בבית המשותף יבחרו נציגות אחת, ולא נציגות אחת לכל כניסה. במקביל, מתנהל הליך נוסף בבית המשפט המחוזי, סביב זכות ההצבעה של בעלי יחידות קטנות בבחירות בנציגות – בית המשפט קבע כי מחסנים ויחידות זעירות שנרשמו כיחידות נפרדות לא יוכלו להצביע לנציגות.

כך או כך, לאחר שהמפקחת פרסמה הנחיות נוספות, הגישה הנציגות ערעור נוסף לבית המשפט המחוזי. הפעם בעקרבות דחיית בקשת הנציגות לסילוק על הסף של תביעה שהגישו בעלי זכויות בבניין וכנגד מתן הוראות בדבר מינוי בעלת תפקיד מטעמה לצורך פיקוח על כינוס אסיפת בעלי דירות בבית המשותף ובהמשך להחלטות קודמות שניתנו בתיק.

מי ישלם את שכר בעלת התפקיד?
הנציגות ערערה, בין השאר, על  הדרישה שתממן את עלות שכר בעלות התפקיד שמונו כדי לפקח על הבחירות – 44,000 שקל. לטענת הנציגות, אין כל צורך בפיקוח מטעם המפקחת על הליך בחירת נציגות חדשה לבית המשותף, ואם ישנה התעקשות של הדיירים לכך, עליהם יהיה לשאת בשכרה של בעלת התפקיד שמונה. לטענת הנציגות, מדובר בהוצאה גדולה ולא מוצדקת.

מנגד טענו המשיבים לכך שהנציגות מינתה את עצמה ללא הליך חוקי, והועלו טענות רבות לגבי הסכסוך בין היתר, כי תקציב נציגות הבית המשותף, עומד על כמה מיליוני שקלים לשנה המנוצלים למאבקים של הנציגות בדיירים המשיבים אשר מפנים להליכים המשפטיים הרבים הקשורים למחלוקת.

השופט יעקב פרסקי דחה את ערעור הנציגות. "לא מצאתי כי נפלה שגגה בקביעות אלו של המפקחת, לגבי דחיית הבקשה לסילוק התביעות, לאור הקביעה כי מדובר בהליכים קשורים, שהרי בין הצדדים מחלוקת מזה מספר שנים, ולכן השיקול לאחד למעשה את הטיפול בתיקים, הינו שיקול נכון, צודק, יעיל ומצוי בליבת שיקול הדעת של המפקחת אצלה מתבררות המחלוקות בין בעלי דירות בבתים משותפים". השופט הוסיף כי גם במינוי בעלת התפקיד לא נפל פגם. השופט ציין עוד כי במקביל להליך שמתנהל מולו, הוגשו עוד ערעורים בנוגע למתחם פלמורה.

למרות דחיית הערעור, המלחמה לא נגמרה, אלא רק עברה לזירה אחרת, לבית המשפט העליון. נציגות הבניין ערערה על פסק הדין, והערעור הגיע הפעם לשופט נועם סולברג, שדחה אותו: "עסקינן בסכסוך ממושך ורב הסתעפויות, הנטוש בין המבקשת, הטוענת להיותה הנציגות הרשמית של דיירי הבניין, לבין המשיבים, המחזיקים במספר דירות בבניין". השופט דחה את הערעור, ואף מתח ביקורת מרומזת על הנציגות: "הבקשה נטועה כל כולה בעניינם הפרטני של הצדדים. ניסיונה המאולץ של המבקשת לעטות לבקשתה כסות עקרונית – לא עלה יפה. גם חשש לעיוות דין אין כאן".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות