לראשונה במגזר הערבי: תכנית התחדשות עירונית פורצת דרך בסח'נין
סולימן עותמן, מהנדס העיר, מאמין שסח'נין תהיה חלוצת ההתחדשות במגזר, ומסביר: "נגמרו הימים שבהם כל אחד בנה על מגרש משלו, נגמרו הקרקעות לבנייה"
סולימן עותמן, מהנדס העיר, מאמין שסח'נין תהיה חלוצת ההתחדשות במגזר, ומסביר: "נגמרו הימים שבהם כל אחד בנה על מגרש משלו, נגמרו הקרקעות לבנייה"
חשיפה ראשונה: עיריית סח'נין מקדמת תכנית פורצת דרך להתחדשות עירונית בעיר, ראשונה מסוגה במגזר הערבי. במסגרת התכנית מתכננת העירייה, בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לפתח מתחם ציבורי במרכז העיר באמצעות הקמת שלושה בניינים רבי קומות מעורבי שימושים, הכוללים 114 יח"ד. "נגמרו הימים שבהם כל אחד בנה על המגרש שלו, כי אין קרקעות. עכשיו צריך לבנות לגובה", אומר מהנדס העיר, סולימן עותמן.
תכנית "התחדשות כיכר מרכז הגליל – סח'נין", חלה על שטח כ-83 דונמים סמוך לבניין העירייה ומבני ציבור נוספים, ביניהם מסגד. מדובר בקרקע שנחכרה מרמ"י (רשות מקרקעי ישראל) ומשמשת בפועל כחניה. על פי הכנית, המטרה היא לייצר, "התחדשות עירונית באמצעות יצירת סביבת מגורים איכותית עבור הדיירים הקיימים והמתווספים במסגרת התכנית. להגדיל היצע הדירות תוך שמירה על התא המשפחתי הקיים. החייאת הכיכר העירונית ע"י שימרה על פרוגרמה קיימת של מבני העירייה והמסגד, והוספת שימושי מסחר ושימושים ציבוריים במבני מגורים מוצעים בכיכר, לטובת כלל תושבי העיר".
התכנית כוללת הקמת מתחם מעורב שימושים של מגורים, מסחר ומבני ציבור, שימוקמו ב-3 בניינים בני 9 קומות כל אחד. בנוסף, יוקם במתחם חניון תת קרקעי בן 3 קומות ל-600 כלי רכב. מדובר במהלך פורץ דרך בחברה הערבית, שבה לא התבצעו עד כה תהליכי התחדשות עירונית, ואין בנייה לגובה. אך המציאות הנוכחית של מחסור בקרקע, אומר עותמן, מהנדס העיר סח'נין, מחייבת את החברה הערבית לאמץ שינויים. עותמן: "התחדשות עירונית כמעט ולא קיימת בחברה הערבית. הנושא הזה קיים במדינה יותר מעשרים שנה, ואף אחד לא חשב על החברה הערבית ואם זה מתאים לה או לא. לכן חשבנו לייצר מנגנון שמתאים לחברה הערבית, והחלטנו לבצע התחדשות במתחם במרכז העיר, שנמצא בו מבנה העירייה ואולם ספורט".
כיכר מרכז העיר, שעליה נמצא כיום בניין העירייה ומגרש ספורט וכן מגרש חניה, צפוי כאמור לעבור התחדשות. עותמן: "החלטנו לבצע התחדשות לכיכר העיר, מתוך כוונה שלפרויקט הזה יהיו השלכות על התפתחות הסביבה כולה, ותצמח בנייה יותר לגובה בסביבה שלו, והעיר תרוויח עוד 500 עד 600 יח"ד בסך הכל. אנחנו מעוניינים שלפרויקט במרכז העיר יהיו השלכות חיובית על הסביבה כולה".
אחד האתגרים בפרויקט התחדשות שכזה הוא רתיעה שיש בציבור הערבי ממגורים בבנייה גבוהה. עותמן מודע לכך, אך מבהיר: "הרבה דברים לא היו נהוגים בחברה הערבית, אבל כיום אנחנו חייבים להגיע לזה. אין מלאי קרקעות, לא של המדינה ולא של בעלים פרטיים. היום הבעלות הפרטית על קרקע היא בידי 30 אחוז מתושבי העיר, ולשאר אין. אנחנו חייבים לשווק פתרונות לזוגות הצעירים שאין להם". הדירות המתוכננות יהיו במספר גדולים, ביניהם דירות קטנות של 80 מ"ר ודירות גדולות יותר של 130 מ"ר.
הציבור הערבי בשל לסוג כזה של פרויקטים?
"מבחינת הציבור הערבי ההעדפה הראשונה שלו היא שכל אחד ייקח מגרש ויבנה עליו. אבל הדבר הזה נגמר. אין מלאי קרקעות בסח'נין וגם לא במקומות אחרים כדי שכל אחד יקבל מגרש. זה היה נכון אולי לפני 20 שנה ו-30 שנה, אז חיפשנו מי רוצה מגרש ובקושי מצאנו. היום אין את הפריבילגיה הזאת. האוכלוסייה בכלל התפתחה, יותר מעורבת במדינה ובחברה הישראלית, והם מוכנים להשתתפות עם דיירים. אנשים עוברים תהליכים".
התכנית אמורה לעלות השבוע לדיון ראשון בוועדה המרחבית "לב הגליל", אליה שייכת סח'נין, אבל בעירייה ביקשו לבצע בה תיקונים ועדכונים. עותמן מאמין כי לאחר שסח'נין תאמץ את התכנית, ערים ערביות נוספות יילכו בעקבותיה ויקדמו פרויקטים של התחדשות עירונית: "סח'נין היא עיר חלוצית בהרבה תחומים, ומה שטוב בסח'נין יהיה טוב לשאר הערים, כי הם צריכים דוגמה, וצריכים עיר חלוצית".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן