banner
הדמיית מתחם קניאל בקריית אריה // אמיר מן עמי שנער אדריכלים ומתכנני ערים
הדמיית מתחם קניאל בקריית אריה // אמיר מן עמי שנער אדריכלים ומתכנני ערים

ועדת ערר נגד עיריית פתח תקווה – בוטלה השבחה בגין תכנית המתאר לקריית אריה

הוועדה קבעה לפני כשנה כי תכנית המתאר אינה מהווה השבחה אבל העירייה לא ויתרה: "מתקשה להסכים עם עמדתה של ועדת הערר"

זיו גולדפישר 13.06.2024

ועדת הערר המחוזית במחוז מרכז ביטלה שומת השבחה שהטילה עיריית פתח תקווה על בעלת זכויות באזור התעסוקה קריית אריה בעיר, בגין אישור תכנית המתאר לאזור. זאת בעקבות החלטה קודמת של הוועדה, שלפיה תכנית המתאר החדשה לקריית אריה, פת/2200, אינה מהווה "אירוע מס" המהווה השבחה, מכיוון שהיא אינה עומדת בהגדרה של תכנית מתאר. ההחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר חשפה עימות בין הוועדה המקומית פתח תקווה לבין ועדת הערר, סביב תכנית פת/2200 והשאלה אם היא מהווה אירוע מס.

העוררת, חברה בעלת זכויות על מקרקעין ברחוב מרטין גהל באזור התעסוקה קריית אריה, הגישה ערר לוועדה, לאחר שקיבל שומת השבחה בעקבות רצונה לממש את זכויותיה על הקרקע. השומה הוצאה בעקבות אישור "תכנית מתאר לאזור מטרופוליני משני קריית אריה" (פת/2200). השומה על הקרקע הוצאה לעוררת, למרות שלפני כשנה וחצי קבעה ועדת הערר כי העירייה לא יכולה לגבות היטל השבחה בגין התכנית הזו. 

בהחלטה הקודמת (פרשת שמוחה), קבעה הוועדה כי תכנית פת/2200 אינה מקנה זכויות לבעלי הקרקע. הוועדה קבעה אז כי: "בתכנית המתאר אין לראות 'אירוע מס' כמובנו בדיני ההשבחה… לא נקבעו בתכנית המתאר, בוודאות מספקת, זכויות מוקנות או מעין מוקנות". הוועדה הוסיפה כי התכנית איננה אלא "מסגרת תכנונית כללית, בגבולותיה ובכפוף לשיקול דעת רחב יתאפשר לקדם תכניות מפורטות חדשות. רק בתכניות מפורטות אלו ניתן יהא להסדיר באופן קונקרטי וודאי, ביחס למגרש נתון, זכויות ושימושים חדשים". הוועדה הוסיפה כי ניתן לגבות היטל השבחה רק עבור התכניות המפורטות שיאושרו. במהלך הדיון נטען כי תכנית פת/2200 איננה תכנית מתארית, המעניקה זכויות, אלא תכנית כוללנית, שבגינה לא גובים השבחה. על החלטה זו ערערה העירייה לבית המשפט, והנושא נמצא עדיין בדיונים משפטיים.

למרות החלטת ועדת הערר מהשנה שעברה, הוועדה המקומית הוציאה שומת השבחה לבעלת זכויות בקרית אריה, בגין אישור התכנית. בעלת הזכויות עררה לוועדת הערר נגד החלטה זו. בדיון שנערך בשבוע שעבר, אמר יו"ר הוועדה, עו"ד אייל תיאודור שרון:  "ועדת הערר החליטה כפי שהחליטה בסוגיה העקרונית והנושא כולו נמצא כרגע בהליך בפני בית המשפט המחוזי, כשלמיטב הבנתנו ממתינים כרגע לעמדת היועצת המשפטית לממשלה. כמובן שמה שיוחלט שם ישפיע גם על התיק פה, אנחנו על פניו לא ראינו משהו, נתון כלשהו, בכתבי הטענות שמשפיע, שמצדיק אולי החלטה שונה".

הוועדה המקומית פתח תקווה טענה, מצדה, כי היא מודעת להחלטת ועדת הערר. בתשובתה לערר הובהר על ידה כי: "מתקשה היא, בכל הכבוד, להסכים עם עמדתה העקרונית של ועדת הערר, אשר אינה חלוטה ונבחנת כיום לגורלה במספר ערעורים מנהליים התלויים ועומדים". הוועדה המקומית הוסיפה כי: "מיותר לקיים כעת דיון נוסף בסוגיה בפני ועדת הערר הנכבדה, ומן הראוי להמתין לקביעת בית המשפט המחוזי בעניין".

ועדת הערר דחתה את עמדת העירייה: "במצב הדברים האמור, משלא מצאנו בעצמנו ואף בעלי הדין אינם סבורים, כי ההליך מייסד עצמו על נסיבות ענייניות שונות המצדיקות אולי תוצאה אחרת מהכרעתנו בעניין שמוחה, וכן בהינתן שאותם ערעורים מנהליים טרם הוכרעו, אין לנו אלא לחזור ולאמץ, מאותם טעמים, את המסקנה אליה הגענו בעבר. על כן, הערר מתקבל וכפועל יוצא מבוטלת שומת ההשבחה שערכה הוועדה המקומית".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות