banner
רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

זוכרים שמבקר המדינה המליץ להשקיע 5 מיליארד שקל במיגון העורף?

דו"ח מבקר המדינה האחרון הצביע על כ-30 אחוזים מתושבי המדינה שאינם מוגנים ובפריפריה מדובר בכ-300 אלף תושבי עוטף עזה ועוד כמיליון תושבי הגליל. המבקר המליץ להשקיע כ-5 מיליארד שקלים במיגון העורף, מה שבפועל לא בוצע כלל. כעת זה תלוי רק בסבסוד ההתחדשות העירונית // דעה

רוני מזרחי 13.05.2021

זה נשמע אולי הזוי, אולם 4 מיליון ישראלים בקירוב אינם מוגנים כלל בפני התקפות טילים ובפני אפשרות ריאלית של רעידת אדמה כוללת, זאת למרות אתראות חוזרות ונשנות של וועדות ממלכתיות, דו"חות צרופים של מבקר המדינה ואינספור דיבורים במשרדי הממשלה הרלוונטיים, בוועדות התכנון והבנייה, בעיריות וברשויות המקומיות. זהו, כמובן, מצב אבסורדי מאין כמותו, ובמיוחד כשישראל  מתהדרת בהיותה מדינה מערבית מודרנית ומעצמת הייטק עולמית מהמעלה הראשונה. 

דו"ח מבקר המדינה האחרון הצביע על כ-30 אחוזים מתושבי המדינה שאינם מוגנים, זה משהו בין 3 ל-3.5 מיליון, אולם על פי הנתונים שבידי לשכת הקבלנים המצב חמור עוד יותר, זאת משום שהדו"ח לא לקח בחשבון מצבים אבסורדיים שלפיהם מאות אלפי ישראלים אינם מסוגלים בפועל להגיע אפילו אל המקלט הציבורי הקרוב, בין משום שהם קשישים או מוגבלים ובין משום שפועל אותו מקלט ממוקם במרחק הליכה משמעותי מהבית, כך שלא יספיקו כלל ועיקר להגיע אליו לפני שהטיל ייפול, חלילה.

ואם נתייחס ספציפית לפריפריה, בין אם מדובר בכ-300 אלף תושבי עוטף עזה ועוד כמיליון בקירוב תושבי הגליל החשופים הן לטילי חיזבאללה והן בהיותם ממוקמים במיקום פגיע במיוחד לרעידות אדמה, בלב ליבו של השבר הסורי אפריקאי, הרי שמתוכם, להערכתנו, כ-70 אחוזים(!) אינם ממוגנים כלל, לא באמצעות ממדים וגם לא באמצעות מקלט נגיש באותו בניין. זהו, כמובן, עוד נדבך קריטי בפערים העצומים שנוצרו בין "המרכז העשיר לבין הפריפריה הענייה, בייחוד בשל העדר כדאיות להתחדשות עירונית בפריפריה בשדל ערכי קרקע אפסיים.

זהו, לטעמי, מצב בלתי נסבל בעליל שיש לשנותו ומייד. לא ייתכן שמדינה ריבונית תחשוף מיליוני אזרחים לפגיעות טילים, רעידות אדמה ושאר מרעין בישין, וכל זאת בגלל נתון מתמטי יבש, חוסר כדאיות כלכלית. הלא דו"ח מבקר המדינה האחרון המליץ להשקיע כ-5 מיליארד שקלים במיגון העורף במהלך השנים הקרובות, מה שבפועל לא בוצע כלל ואת אותם 5 מיליארדים ואם צריך, אפשר וניתן גם סכומים נוספים, בסבסוד הקבלנים והיזמים שיבצעו התחדשות עירונית בפריפריה.

סבסוד זה יכול להתבצע במספר דרכים, אפשרות אחת הרחבה ניכרת של הזכויות לקבלנים, לדוגמא שיקבלו 15 דירות חדשות על כל דירה שתהרס במסגרת פינוי בינוי, אפשרות נוספת הינה קבלת קרקע משלימה בה יוכלו הקבלנים לבנות במקביל מוסדות ציבור, מרכזי מסחר, תרבות ובילוי ואפשרות שלישית, ניוד זכויות, שהקבלנים יקבלו בתמורה לבנייה בפריפריה זכויות בנייה נרחבות במרכז הארץ, לדוגמא בשכונות דרום מזרח תל אביב או ביפו ואזורים אחרים הזקוקים להתחדשות עירונית ובתוך זה, כמובן, למיגון כהלכתו.

אולם, וזה אולם גדול, המציאות לצערי הינה הפוכה לחלוטין, וכזכור הציעו הן משרד השיכון והן משרד הפנים לסבסד את מחירי הדירות יד שנייה בפריפריה ולשווק אותן לאוכלוסיות מחלשות, מה שכמובן ינציח את המצב האומלל של שיכונים מתפוררים בכל רחבי הפריפריה, שלא לדבר על כך שאינם מוגנים כלל בפני התקפות טילים ובפני רעידות אדמה.

על מנת לשנות מיסוד את המצב הזה, שומה על ממשלת ישראל החדשה להפקיד "בעל בית" מקצועי ורציני על משרד השיכון, אחד שיוכל לתכלל את כלל צרכי שוק הדיור, להביא להרבה יותר התחלות בנייה ומבחינה זו הגדלת ההיצע תהיה בבחינתWIN WIN  גם תייצר היצע הרבה יותר גדול בשוק ותרגיע את תדלוק רמות המחירים, אבל גם, וזה לא פחות חשוב, תמגן סוף סוף את כל עם ישראל, ובתוך זה את תושבי הפריפריה שהפכו, שלא בטובתם, ל"בשר התותחים" של כולנו!

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות