banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

איך צמחה לה תקופת הפריחה של גופי המימון החוץ בנקאיים?

היקפי הפרויקטים בהתחדשות עירונית עלו ואיתם היקפי ההלוואות – היזמים נכנסו לשיתופי פעולה עם חברות ביטוח, בנק ישראל הידק את הפיקוח על הבנקים – והמימון החוץ בנקאי זוכה לעדנה

שוק המימון רותח: בעוד היזמים נאלצים למצוא פתרונות למימון היקפים גדולים של פרויקטיי התחדשות עירונית, שצועדים לכיוון מתחמי ענק – בנק ישראל מהדק את הפיקוח, והתוצאה – גופי המימון החוץ בנקאים מרווחים בגדול. 

"בתקופת הקורונה וגם נוכח חוסר הודאות הבנקים הגבילו והקשיחו עמדות כבל הנוגע למתן אשראי בענף הנדל"ן. לאור זאת, יזמים רבים אשר עבדו באופן קבוע עם בנקים בלבד, חיפשו אפשרויות מימון נוספות דוגמת קרנות חוץ בנקאיות וחברות ביטוח אשר זיהו את הפוטנציאל ואת שוק הלקוחות החדש שניצב בפניהם והחלו לממן לא מעט פרויקטים אשר במצב דברים רגיל, סביר שהיו ממומנים על ידי הבנקים", מסבירה עו"ד חרות בן יאיר, שותפה במשרד גינדי כספי ושות'.   

עו"ד חרות בן יאיר שותפה במשרד גינדי כספי // צילום: אלי דסה
עו"ד חרות בן יאיר שותפה במשרד גינדי כספי // צילום: אלי דסה

עוד לדבריה, "אט אט הבינו בבנקים כי לא רק שתחום הנדל"ן אינו נשאר מאחור, אלא להיפך, ערכי הנדל"ן נוסקים מעלה מעלה, וחידשו את מתן האשראי לפרויקטים באינטנסיביות רבה, מתוך רצון עז לחזור לקדמת הבמה ולא לאבד לקוחות. על כן, בתקופה קצרה, הגיעו לרף הגבוה למתן אשראי לנדל"ן, ועל כן הוטלו עליהם לאחרונה הגבלות על ידי בנק ישראל.
"וכך, שוב מצאו עצמן הקרנות החוץ בנקאיות חוזרות להוביל ומרביתן, השתדרגו במהלך התקופה והתקדמו ממעמד של נותני אשראי חוץ בנקאי (בעיקר בהשלמות הון), יצרו שיתופי פעולה עם חברות ביטוח למתן פוליסות לרוכשים, למעשה כיום הללו מלוות פרויקטים בליווי פיננסי מלא ובשיעור ריבית המתחרה משמעותית בבנקים. בסופו של יום נוצרה תחרות בריאה, ומגוון גדול יותר של אפשרויות מימון לכל סוגי הפרויקטים".

איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ
איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ

איילת רוסק מנכ"לית ומבעלי חברת מכלול התחדשות עירונית, המתמחה בליווי ומימון פרויקטים של התחדשות עירונית, אומרת כי: "למרות שהמערכת הבנקאית מוגבלת כעת, מימון הפרויקטים ממש לא עוצר ויש עדיין הרבה כסף זמין – באמצעות אשראי חוץ בנקאי הנותן מענה ליזמים ולמעשה מציב אלטרנטיבה של ממש למערכת הבנקאית.
"המימון החוץ בנקאי גמיש יותר, ניתן לרוב במהירות גבוהה בהרבה מהבנקים, והכי חשוב – הוא זמין ולא מוגבל. באמצעות פיזור הסיכון  במימון נדל"ן גם לגופים החוץ בנקאיים ניתן להקטין את הריכוזיות ולהגדיל את התחרות, מה שיעשה טוב לשוק כולו. המהלך של בנק ישראל מאפשר לכולנו להבין את פוטנציאל התחרות הקיים בשוק המימון ולפתוח אותו לשחקנים חדשים מלבד הבנקים, מה שיועיל הן ליזמים והן ללקוחות הרוכשים דירות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות