banner
מימין ניר ינושבסקי וצביקה דוד סגני נשיא התאחדות בוני הארץ - צילום יחצ
מימין ניר ינושבסקי וצביקה דוד סגני נשיא התאחדות בוני הארץ - צילום יחצ

התאחדות בוני הארץ מבקשת להצטרף לתביעה של "ביבי כבישים" נגד רכבת ישראל

התאחדות הקבלנים בוני הארץ ביקשה להצטרף לבקשתה של "ביבי כבישים" לדיון נוסף בעליון כידיד בית המשפט. צביקה דוד סגן נשיא בהתאחדות:  "פסק הדין צריך להדיר שינה מעיני כל אזרח בישראל"

ניר ינושבסקי וצביקה דוד // יחצ

התאחדות הקבלנים בוני הארץ הגישה באמצעות עוה"ד מתן בן שאול ועדן עדיקא ממשרד יהודה רווה בקשה להצטרף "כידיד בית המשפט"  לדיון נוסף בבית המשפט העליון בתיק "ביבי כבישים עפר ופיתוח בע"מ" נגד רכבת ישראל. 

הקבלנים טוענים בבקשה כי פסק דינו של בית המשפט העליון כלל הכרעות בסוגיות עקרוניות בדיני החוזים וביחסים שבין מזמיני עבודה לקבלנים מבצעים וכי  להכרעות בית המשפט יש השלכות ישירות ובעלות משמעות כלכלית רחבת היקף על ציבור הקבלנים בישראל, אותו מייצגת ההתאחדות, ולשיטתה הן משנות מהמצב המשפטי הקיים. 

בהתאחדות בוני הארץ אומרים כי: "במרכז הסכסוך עומד חוזה לביצוע עבודות קבלניות אשר נוסח על ידי רכבת ישראל. בין הצדדים לחוזה התגלע סכסוך הקשור להתחשבנות הסופית בין הצדדים, כאשר חברת ביבי כבישים טוענת כי פקודות שינויים רבות שהוציאה הרכבת בקשר לפרויקט, יחד עם התנהלותה הכללית של הרכבת לאורך חיי הפרויקט, הובילו לשינוי מהותי בעבודות שנדרשו מהמבקשת (ובוצעו) בפועל, באופן שנגרמו לה הוצאות ונזקים כלכליים אדירים, בסך של כ- 80 מיליון שקלים. 

"בית המשפט המחוזי, קיבל את רובן של טענות כאשר הוא השתית את קביעותיו, בין היתר, על עקרונות של צדק, הגינות ותום לב, והתבסס על העובדה כי ביבי כבישים אכן ביצעה את העבודות הנוספות והוציאה את ההוצאות הנוספות, בגינן נתבעה הרכבת לשלם לה תוספת לתמורה החוזית. לעומת זאת בית המשפט העליון קבע כי החוזה שבבסיס הסכסוך הינו "מסמך משפטי ממצה", ומשכך יש לסווגו כ"חוזה סגור", אשר פרשנותו "תהא חסינה מפני הכנסת שיקולים ערכיים, החיצוניים לחוזה, על ידי בית המשפט. 

ההתאחדות סבורה כי קביעותיו של בית המשפט במסגרת פסק הדין, מתוות פרשנות חדשה בדיני חוזים בכלל ובחוזים קבלניים בפרט, אשר יש בה כדי להשפיע באופן שלילי על הקבלנים המבצעים, ובפרט על קבלנים המבצעים עבודות עבור גופים ציבוריים שונים". 

צביקה דוד סגן נשיא ויו"ר אגף קבלני התשתיות בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ ציין כי "פסק הדין צריך להדיר שינה מעיני כל אזרח בישראל, קבלני הביצוע של המדינה, הסוללים כבישים, בונים בתי ספר  ובתי חולים הופקרו בעקבות פס"ד, המאפשר למזמיני העבודה הציבוריים להמשיך ולפרסם מכרזים וחוזים המטילים את כל הסיכונים על הקבלן". 

ניר ינושבסקי סגן נשיא ויו"ר אגף בניה חוזית בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ ציין כי "השפעת פסק הדין העמיק עוד יותר את חוסר הוודאות הקיים בענף בכל הקשור למכרזים וחוזים . יש מאות חוזים בענף השונים זה מזה אבל משותף להם הוא חוסר ההגינות והסבירות של החוזים. כל החוזים מטילים את כל האחריות והסיכונים על הקבלן מצב בלתי הגיוני, לא הוגן ולא סביר. התאחדות הקבלנים סבורה שרק חוזה הוגן, סביר ואחיד לכל מאות מזמיני העבודה יצור וודאות, הגינות מסחרית, יעילות ענפית, ישפר את הפריון ויחסוך כספים לציבור. המדינה על כל זרועותיה יכולה בנקל לעשות זאת על ידי חיוב חוזה מדף אחיד על כלל הגופים הציבוריים או אימוץ חוזה פידיק, חוזה מוכר ומקובל בעולם".

עוד טוענים בהתאחדות כי: "פסק הדין קבע כי כל התשלומים שהם מעבר לחוזה, גם אם עשויים להיות תשלומים נדרשים והוגנים בעבור עבודות שהקבלן ביצע (או בגין נזקים שנגרמו לו) – לא יוכרו על ידי בית המשפט. לקביעה זו יהיו השלכות כלכליות הרות גורל ואסון על ציבור הקבלנים בישראל כי אין לאפשר מצב לפיו ציבור הקבלנים במדינת ישראל, יספגו ויישאו לבדם בעלויות ונזקים בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים שנוצרו לאורך חיי הפרויקט, זאת אך משום שמזמין העבודה בחר "להגן על עצמו" בחוזה  באמצעות סעיפים ומנגנונים חד צדדיים באופן מובהק".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות