banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

האם ההתחדשות העירונית תשנה את פניה אחרי המלחמה?

גורמי המקצוע בענף מתייחסים לצעדים הדחופים אליהם חייבים להיערך באופן מיידי:  "דין בניין בתל אביב כדינו של בית באשקלון"

בצל הלחימה והאובדן, כולם מבקשים לחזק את הלוחמים, הכוחות והמשפחות ועם זאת, לשמור על עורף חזק ומדינה איתנה אל מול אוייביה. המילים "אדמות המדינה" מקבלות משמעות חדשה בימים אלו ואיתה גם את הצורך לבחון ההערכות נדרשת, שתביא להאצת ההתחדשות העירונית ובניין הארץ שהושבתה קליל. 

נציין כי בשנים האחרונות יותר ויותר דובר על התחדשות עירונית בהיבטים חברתיים וכפתרון לתוספת יחידיות דיור אולם כעת יותר מתמיד, מפנימים כולם כי החשיבות הביטחונית והצלת חיי אדם בשעת חירום הם הערך העליון של ההתחדשות העירונית, כפי שנכתבה במקור בתוכניות ארציות ובחקיקה. גורמי מקצועי בתחום, מתחילים לחשוב על הצעדים שיש לנקוט ומתייחסים לחשיבות תוספת הממ"ד (מרחב מוגן דירתי). 

עו"ד דקלה מוסרי טל // צילום: דקלה שי | Depositphotos
עו"ד דקלה מוסרי טל // צילום: דקלה שי | Depositphotos

עו"ד דקלה מוסרי טל: "לקדם ביתר שאת את כל תכניות ההתחדשות בפריפריה"
עו"ד דקלה מוסרי טל, מבעלי מוסרי, טל עורכי דין ויו"ר ועדת ערר מחוז חיפה לשעבר אומרת כי: "אין ספק שהתחדשות עירונית משמעותית ביותר בהיבט בטחון ומיגון. רק באשקלון למשל יש כ- 40,000 אזרחים חיים ללא מיגון בסיסי בבתים וותיקים. בתים רבים בעוטף ישראל אינם ממוגנים כלל. הוספת ממ"ד לבתים קיימים היא עדיין (למרות הקלות שונות שנתן המחוקק) תהליך ארוך מסורבל ויקר מאוד שאינו זמין לחלק משמעותי מהאוכלוסייה. והמשמעות היא שהם נותרים ללא מיגון ראוי בדירות כשזמן הכניסה למרחבים מוגנים הוא מצומצם ביותר. אין אפשרות אמיתית להגיע למרחב מוגן שאינו בתוך הדירה. ואת התוצאות של היעדר המיגון אנו רואים היום לצערנו, כשפגיעות ישירות בבתים גורמות לאובדן חיים. לכן, יש לחזור ולקדם ביתר שאת את כל תכניות ההתחדשות בפריפריה שמטווחת באופן תדיר על ידי טילים. מאחר שמדובר בפריפריה, ושאלת הכלכליות היא אחת המשמעותיות ביותר לפרויקטים של התחדשות ובניה, הרי שחייבת להיות מעורבות ממשלתית במציאת פתרונות שיקדמו את הפרויקטים הללו ללא דיחוי".

אדריכל גיל שנהב // גיא גלעד
אדריכל גיל שנהב // גיא גלעד

אדריכל גיל שנהב: "חקיקת חירום שתאפשר תוספת ממ"ד"
אדריכל גיל שנהב, מבעלי כנען שנהב אדריכלים ומבעלי החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, אומר כי: "יש צורך בחקיקת חירום שתעקוף את כל המגבלות והחסמים ותאפשר תוספת ממ"ד לכל בית או דירה בישראל תוך 6 חודשים. הממ"דים שוב הוכיחו עצמם כמוצר חיוני בכל בית ודירה בישראל אולם הדרך להוספת ממ"ד לדירה קיימת היא דרך ארוכה ומלאת חסמים למרות הקלות שניסו לתת במהלך השנים במנהל התכנון וברשויות המקומיות.

החסמים הם חסמים תכנוניים, חסמים בתחום הרישוי וקבלת ההיתר, חסמים ביצועיים וכמובן חסמים כלכליים כי תוספת ממ"ד היא יקרה מאוד ולא בהישג ידן של הרבה מהמשפחות הזקוקות לו. ההצעה שלנו היא לקדם חקיקת חירום שתעקוף את כל המגבלות והחסמים, תאפשר קבלת היתר תוך חודש באישור מהנדס העיר, מתן סבסוד ממשלתי ומתן מימון של הבנקים וחברות הביטוח עם פריסת תשלומים ארוכת טווח בערבות מדינה.

יש כיום בישראל מפעלים בעלי אפשרות לייצר ממ"דים מתועשים בגדלים אחידים עם כל האבזור שצריך לרבות, מערכת סינון, מיזוג אויר, חשמל יחידת שירותים עצמאית פנימית וסוללות להפסקת חשמל צריך לבחון את האפשרות לאפשר לאזרחים לרכוש ממ"ד כזה במחיר מסובסד בין אם זה להצבה בבית צמוד קרקע ובין אם בחצרות משותפות של בניינים ישנים, תוך מתן הקלות אוטומטיות בנושא קווי בניין לדוגמא". 

ניב רום // יחצ
ניב רום // יחצ

ניב רום: " לחסל גורמים בירוקרטים שמעכבים התחדשות עירונית"
ניב רום מנכ"ל כנען התחדשות עירונית מקבוצת כנען, אומר כי: "עד היום מדינת ישראל לא השכילה באמת להתוות תכנית אמיתית לקידום מהיר יותר של תהליך התחדשות עירונית. כל פעם שיש מלחמה או מבצע צבאי ובפרט בימים אלה אפשר להבין שאף אזור בישראל לא מוגן באמת מפני פגיעת טילים בין אם מדובר מגבול הצפון או מרצועת עזה. כל המדינה נמצאת בטווח הטילים של ארגוני הטרור  ולכן כל הבניינים הישנים שאינם מחוזקים על פי התקנים הם בעצם סכנה משמעותית לדרים בהם, בין אם זה באשקלון, נהריה או תל אביב ויש אלפי בניינים כאלה. לכך ניתן להוסיף את המחסור המשווע בממ"דים תקניים.

המדינה חייבת לשים לעצמה כמטרה לאומית לקדם תהליכי התחדשות עירונית באופן מהיר יותר , להגדיל וודאות תכנונית, לתת תמריצים ליזמים בפריפריה לקדם כאלה פרויקטים ולפעול באסרטיביות לחסל גורמים בירוקרטים מעכבים ויש כאלה היום לא מעט, בין אם מדובר בחוסר התיאום בין הועדות המחוזיות לוועדות המקומיות, הדרישות למטלות ציבוריות מוגזמות, או היטלי ההשבחה שלעיתים קרובות גבוהים כל כך שאין כבר כדאיות כלכלית לפרויקט".

עו"ד קרן פרשקר // צילום: תמר מצפי | Depositphotos
עו"ד קרן פרשקר // צילום: תמר מצפי | Depositphotos

עו"ד קרן פרשקר: "דין בניין בתל אביב כדינו של בית באשקלון"
עו"ד קרן פרשקר, בעלים משותף במשרד רז-כהן פרשקר ושות', אומרת כי: "הפוטנציאל של התחלות הבניה בהתחדשות עירונית גדול פי עשרות מונים ממה שמומש עד היום. המלחמה שנכנסה בשערינו כמו גם מבצעים קודמים המחישו לנו שוב שאף אחד בעורף הישראלי לא בטוח משיגורי הטילים בין עם זה מכיוון דרום או מצפון – דין בניין בתל אביב כדינו של בית באשקלון או חיפה.  האתגרים הכלכליים החדשים שעומדים בפני השוק כמו האטה בקידום מכרזים לבניה על קרקע חופשית, עליית הריבית והאינפלציה, רק מערימים קשיים נוספים על קידום מהיר של תהליכי פינוי בינוי ולכן המדינה צריכה לפעול ביתר נחישות לסייע לשוק הפרטי לקדם תכניות ובניה. אחת הדרכים היעילות לדעתי היא לפעול להעברת הסמכויות לשלטון המקומי, העברת המוקד המרכזי בתכנון לרמה המקומית ויצירה של תיאום ואחידות גבוהים יותר, על מנת להגדיל את הוודאות להצלחתו של פרויקט התחדשות עירונית עוד בשלב הגשת הבקשה לתב"ע".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות